Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ικανοποίηση Υπουργών και φορέων για την επίσκεψη Γ. Παπανδρέου

Τι δηλώνουν Πεταλωτής, Ξυνίδης, Σκανδαλίδης, Μαγκριώτης αλλά καιο Περιφερειάρχης Αρης Γιαννακιδης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θράκη αλλά και τις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου εξέφρασαν στις δηλώσεις τους οι Υπουργοί της Κυβέρνησης που βρέθηκαν στην περιοχή.

Τη σημασία της επίσκεψης επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους της Περιφέρειας ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Αναφέρθηκε στη σημασία της διήμερης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θράκη και της παρουσίας 13 Υπουργών που συζήτησαν τα ζητήματα της περιοχής και έλυσαν αρκετά προβλήματα.

«Αναδείχθηκε η διάθεση κυβέρνησης να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα της περιοχής, ας μη ξεχνάμε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία με επίσημες στατιστικές συνεπώς υπάρχουν θέματα εργασίας και ανάπτυξης» ανέφερε ο Κομοτηναίος Υπουργός.


Γ. Μαγκριώτης: Ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον κάθετο της Ξάνθης

Για τα μεγάλα έργα της περιοχής που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται μίλησε στους δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θράκη. Ο Γιάννης Μαγκριώτης που συναντήθηκε με τον Άρη Γιαννακίδη για τα θέματα αυτά.

Ανέφερε ότι είναι στο στάδιο της δημοπράτησης ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Αρδανίου – Ορμενίου, ύψους 86 εκατ. Ευρώ που θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια, θα ανδείξει τη Θράκη και θα αξιοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα παραδοθούν τα 14 χιλιόμετρα του κάθε άξονα Κομοτηνής-Νυμφαίας που θα συνδεθεί με την Εγνατία και απομένουν τυπικές ενέργειες για να δημοπρατηθεί το τελευταίο τμήμα.

«Η Εγνατία Οδός έχει κάνει αναγνωριστικές μελέτες για την ανατολική παράκαμψη της Ξάνθης και ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη σύνδεση με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα « ανέφερε για το ζήτημα της Ξάνθης. Τέλος ο Υφυπουργός υποδομών αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας


Κ. Σκανδαλίδης: Η περιφέρεια αποφασίζει για το «καλάθι» της

Την άποψη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η υλοποίηση του προγράμματος για το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων» επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης: «Το περιφερειακό συμβούλιο υιοθετεί τη γενική πολιτική που εμείς έχουμε κάνει και προφανώς δεν αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης αυτής της απόφασης. Δηλαδή να κάτσει κάτω να σχεδιάσει πολιτική να την εγκρίνει το ίδιο κι εμείς να βρεθούμε συμπαραστάτες να δώσουμε χρήματα να βρεθούμε δίπλα στους αγρότες και οι ίδιοι να αποφασίσουν και για τα έργα και για ότι άλλο πρόκειται να γίνει στην περιφέρεια» σημείωσε

Ανέφερε ότι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και υπάρχει μόνο το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» μέχρι το 2013 και γίνονται προσπάθειες για να εξοικονομηθούν πόροι για τα έργα υποδομής . Παράλληλα ανέφερε πως «δίνουμε περίπου 500 εκ. άμεσα στην αγροτική αγορά για σχέδια βελτίωσης δίνοντας σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά κονδύλια που σημαίνει ότι εδώ θα υπάρξουν δεκάδες σχέδια βελτίωσης που θα ανεβάσουν την παραγωγή « σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που υποσχέθηκε αλλαγές στην προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Τη χαρά του και την ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε με τα μέλη του Υπουργικού Κλιμακίου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για την περιφέρεια και το θεσμό την παρουσία του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Είναι ο ρόλος του Καλλικράτη να ασχοληθεί με τα μεγάλα και να ιχνηλατήσει τα σκαλοπάτια και τα μονοπάτια της ανάπτυξης και της ελπίδας , παρουσιάσαμε αναπτυξιακή πρόταση - επιχειρησιακό πρότυπο που μπορεί να προσδώσει μεγάλο δυναμικό πλεόνασμα σε αυτή την περιοχή « είπε ο Άρης Γιαννακίδης μεταξύ άλλων.


Ξυνίδης - Πεταλωτής για ΕΝΚΛΩ.

Παράλληλα, τόσο ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής – που συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους της εταιρίας στο ξενοδοχείο Αrcadia- μίλησαν για το ζήτημα:

«Aπό πλευράς κυβέρνησης το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με όλες μας τις δυνάμεις. H κυβέρνηση έκανε ό,τι όφειλε να κάνει» είπε, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Ξυνίδης, αναφερόμενος στη σχετική υπουργική απόφαση και συνέχισε: «Εξήγησα ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν είναι απέναντι αλλά δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που χρηματοδοτεί.»

«Έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από το Μ. Χρυσοχοΐδη και θα υπάρξει συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο με εκπροσώπους τραπεζών για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας.» είπε και κατέληξε πως «Η κυβέρνηση ανέλαβε να παράσχει την εγγύησή της και μάλιστα έβαλε όρους δεσμευτικούς και σκληρούς. Οι τράπεζες οφείλουν να τους εφαρμόσουν»

Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι απλό αλλά πολύ δύσκολο και «το παλεύουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε από την ομηρία τους εκατοντάδες εργαζόμενους τους οποίους εγώ προσωπικά παρακολουθώ και βρίσκομαι δίπλα τους με λόγια και έργα

οι εργαζόμενοι θέλουν λύση, η επιθυμητή φυσικά είναι η επαναλειτουργία των κλωστηρίων, σύνθετο θέμα να αντιμετωπίσουμε αλήθεια κατάματα και ελπίζω την Τρίτη να βγουν κάποια συμπεράσματα»

Παράλληλα όμως άφησε αιχμές για τη στάση μερίδας της αριστεράς (υποννοώντας το ΚΚΕ): «Υπάρχουν και δυνάμεις που απέδειξαν ότι δε θέλουν επίσκεψη κυβέρνησης στην περιοχή μας. Αυτές οι δυνάμεις σε πολύ μεγάλο βαθμό υποστηρίζονται από υποτιθέμενες προοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς στην περιοχή μας όπως κάνουν


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/