Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αλ. Κοντός: «Ο Σαμαράς μου απένειμε τα εύσημα»

Ο άλλοτε κραταιός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, τώρα που το Βατοπέδι δεν τον ταλαιπωρεί πια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ο Αλέξανδρος Κοντός επανέρχεται στην πολιτική εξαγνισμένος, μετά από μια ιστορία που τον τραυμάτισε, αλλά η στάση του αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, που του απένειμε τα εύσημα στη Βουλή, νοιώθει ότι τον δικαιώνει. Ο άλλοτε κραταιός υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και πρώην βουλευτής Ξάνθης ονειρεύεται το πολιτικό του μέλλον στον χώρο της Ν.Δ. Είναι μέσα σε όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν κι έχει άποψη για τα θέματα της επικαιρότητας, ιδίως με αφορμή την άφιξη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού κλιμακίου στη Θράκη. Καυτηριάζει τη στάση της πρώην υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, υπεραμύνεται των αιτημάτων των αγροτών και είναι ένας χείμαρρος λόγου κι επιχειρημάτων.

Έχουμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή μας. Πείτε μας την άποψη σας για το ζήτημα, γιατί πριν από λίγες μέρες που βρεθήκατε στην Κατερίνη για μια ομιλία, είπατε ότι δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, δε γίνεται αγροτική πολιτική από το Κολωνάκι, η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική του όσα έρθουν και όσα πάνε.

-Και αυτή είναι η αλήθεια. Εδώ, μια εξαιρετική πολιτική που είχαμε ξεκινήσει εμείς για την άλλη γεωργία, που σήμαινε στήριξη όλων των προϊόντων, εκτός από τα βασικά, σπαράγγια, ακτινίδια, ρόδια και όλα αυτά, εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο.

Ήταν μια στρατηγική εξαιρετική, έχω αναφερθεί και σε ένα βιβλίο μου σ’ αυτό, που ήταν η στήριξη αυτών των καλλιεργειών, αυτών των παραγωγών. Ξεκινήσαμε, κάναμε συσκευαστήρια, διαλογιστήρια, τυποποιητήρια, προβολή των προϊόντων της άλλης γεωργίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, είχαν αυξηθεί οι καλλιέργειες της άλλης γεωργίας και εγκαταλείφθηκε αυτή η πολιτική. Όσο για το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, τώρα ξεκινούν τις προκηρύξεις, ενώ εμείς τα πρώτα χρήματα τα πήραμε το 2008, 500 εκ. ευρώ.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

-Από ανικανότητα καθαρά, όχι από κανέναν άλλο λόγο.

Πού διαφωνείτε με το καλάθι των τοπικών προϊόντων;

-Ως λογική δεν υπάρχει πρόβλημα, ας το κάνει το καλάθι.

Το βλέπετε να περπατάει; Ήδη μάζεψαν 78 προϊόντα από την Α.Μ.& Θ.

-Εμείς τους αφήσαμε καταγεγραμμένα σε κάθε περιοχή της χώρας, σε κάθε νομό, τι προϊόντα υπάρχουν. Εδώ υπήρχε μια πολιτική που έτρεχε. Αντί να κάθεσαι και να τα ξαναμαζεύεις και να ξαναλές θα κάνω στρατηγική, πάρε μια πολιτική που είναι σε εξέλιξη και συνέχισέ την. Αυτό σας λέω. Το να στηριχθούν τα προϊόντα, που εγώ τα ονομάζω της άλλης γεωργίας, είναι μια καλή προσπάθεια, αρκεί να δούμε στην πράξη πώς τα στηρίζουν. Ας πάρουν να δουν τι κάναμε τότε εμείς, πώς στηρίξαμε τα προϊόντα αυτά, υπάρχει καταγραφή. Όταν εγώ έγραψα το βιβλίο για την άλλη γεωργία, είπα ότι ένας στόχος που γράφω το βιβλίο είναι για να μην υπάρχει άλλοθι στον οποιονδήποτε ξεκινάει κάτι από την αρχή, ότι δεν έχει πάρει τίποτα από τους προηγούμενους. Έτοιμο ήταν αυτό.

Ποια είναι η άποψη σας για τα φωτοβολταϊκά, που τα ξεκίνησαν όλοι οι αγρότες και τελικά, ναυαγεί όλη η υπόθεση;

-Ως ένας τρόπος για να ενισχυθεί σε ένα μικρό ποσοστό το αγροτικό εισόδημα, δεν ήταν κακός. Από εκεί και πέρα, πριν ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια έπρεπε να γίνει μια καταγραφή των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε νομό, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσες αιτήσεις και πόσες μελέτες θα γίνουν. Δεν έγινε αυτό. Είπαν στον κόσμο κάντε μελέτες, πλήρωσε χρήματα ο κόσμος και μετά είπαν – δεν υπάρχουν δίκτυα. Δηλαδή, πριν πούμε το δεν υπάρχουν δίκτυα, έπρεπε να ξέρουμε πού και πόσες αιτήσεις θα πάρουμε και τι δυνατότητες έχουμε σε κάθε νομό. Καταχρεώθηκε, δηλαδή, ο κόσμος, πλήρωσε μελέτες και του λες τώρα ξέρεις κάτι, στον νομό Ξάνθης δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη μικρή επένδυση που θα σου έδινε κάποια ενίσχυση, διότι η ΔΕΗ δεν είναι έτοιμη να αγοράσει το ρεύμα. Οι άνθρωποι βρέθηκαν στον αέρα.

Εμμένετε στην άποψη σας ότι δεν μπορεί να γίνεται αγροτική πολιτική με βουλευτές από το Κολωνάκι, ότι τους δώσαμε ένα μαγαζί γωνία και το κατάντησαν περίπτερο;

-Όταν λέμε μαγαζί γωνία τι σημαίνει; Με μεγάλη προσπάθεια φέραμε τον ΕΦΕΤ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να υπάρχει μια συνέχεια των ελέγχων, από το χωράφι μέχρι το ράφι. Πήραν τον ΕΦΕΤ και τον πήγαν στο υπουργείο Υγείας. Έφυγε η Αλιεία, πήγε στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας, σε όλη την Ε.Ε. η αλιεία είναι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για τρόφιμα, δε μιλάμε για εμπορική ναυτιλία. Διαλύθηκε η ΑΓΡΟΓΗ, διαλύθηκαν τα τοπικά κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, έφυγαν τα δάση – πήγαν στο Περιβάλλοντος, όλα αυτά έτσι, δε βλέπετε και εσείς ότι αποσυντονίζουν; Δεν υπάρχει πολιτική για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Αυτό είναι. Στο τέλος θα καταλήξουμε να έχουμε ένα υπουργείο Γεωργίας, μια γραμματεία σε ένα άλλο υπουργείο, που το κάνουμε μια γραμματεία. Σε όλον τον κόσμο, στην Ισπανία για παράδειγμα, το περιβάλλον – δεν υπάρχει χωριστό υπουργείο περιβάλλοντος, το περιβάλλον είναι στη Γεωργία.

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού σας έρχεται στο νου το θέμα πρόωρων εκλογών;

-Κοιτάξτε, και η κίνηση που έγινε με τα 50 δις που όπως στήθηκε στην αρχή ήταν μια κίνηση για να δείξει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιτάσσονται στην Τρόικα, ότι εμείς ορθώνουμε ανάστημα, αφού τους δώσαμε τα πάντα και υπερθεματίσαμε σε αυτά που ζητάνε, ξαφνικά ορθώσαμε ανάστημα. Δεν τους βγήκε. Τώρα βλέπουμε ο πρωθυπουργός να αρχίζει περιοδείες και να αρχίζει από τη Θράκη. Όλα αυτά και το κλίμα που υπάρχει, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνουν ότι πιθανόν να πάμε σε εκλογές, δηλαδή, δεν είναι μόνο… αν δείτε και άλλες κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, κεντρικής πολιτικής σκηνής, δείχνουν ότι πιθανόν να πάμε σε εκλογές, δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτές οι περιοδείες και όλα αυτά, δείχνουν ότι τουλάχιστον μυρωδιά εκλογών υπάρχει.

Ο Αλέξανδρος Κοντός γιατί δεν αξιοποιήθηκε από την παράταξη της ΝΔ όπως περίμεναν οι περισσότεροι;

-Εγώ πέρασα μια πολύ μεγάλη κρίση, με μια υπόθεση που ξέρουν όλοι ότι ήμουν απέναντι από τους πρώτους.

Έχει κλείσει για εσάς αυτή η υπόθεση Βατοπαιδίου;

-Εγώ έκανα αίτηση, υπάρχει αίτηση στον κ. Πετσάλνικο και περιμένω να μου απαντήσει η Βουλή, διότι την επιτροπή για την εξέταση της υπόθεσης θα πρέπει να τη συγκροτήσει η βουλή, μέχρι τώρα δυστυχώς ο κ. Πετσάλνικος δεν έφερε το θέμα να συζητηθεί για να συγκροτηθεί επιτροπή. Εγώ εμμένω στο αίτημα μου και θα επανέλθω και με δεύτερο αίτημα, θα το πάω ξεκάθαρα και μιλούσα στη βουλή για το θέμα και είπα ότι για εμένα δεν υπάρχει παραγραφή, ούτε θωρακίζομαι πίσω από οποιαδήποτε παραγραφή. Ξέρουν πολύ καλά όσοι έχουν μελετήσει την υπόθεση ότι το μοναδικό αδίκημα που μου αποδίδεται, η μοναδική κατηγορία δε στέκει με τίποτα. Ξέρουν καλά ότι σε αυτή την υπόθεση εγώ ήμουν ο πολέμιος της μονής, αλλά χτυπήθηκα διότι είχα εξαιρετικές σχέσεις με τον αγροτικό κόσμο, από εκεί και πέρα το πάω μέχρι τέλος, ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση όσον αφορά το πρόσωπο μου.

Σε ενδεχόμενες εκλογές τι ρόλο θα διαδραματίσετε;

-Από την ώρα που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς βγήκε στη Βουλή, πράγμα δύσκολο για έναν αρχηγό και μου απένειμε τα εύσημα για τις ενέργειες που έχω κάνει και για το θάρρος που έχω να μην οχυρωθώ πίσω από παραγραφή, αλλά να ζητήσω εξέταση της υπόθεσης και με πήρε και ο ίδιος τηλέφωνο, δε νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο ή οτιδήποτε άλλο.

Παρακολουθείτε τα γκάλοπ;

-Έχει συζητηθεί ότι σημερινό γκάλοπ που δημοσίευσαν τα «Επίκαιρα» φέρνει, πλέον, τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να είναι στη μια μονάδα. Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και μπορούν να αλλάξουν και από μέρα σε μέρα, διότι οι εξελίξεις είναι καθημερινές, τα 50 δις ευρώ, οι αποφάσεις που παίρνονται για τις συγκοινωνίες, για το ένα, για το άλλο, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που βλέπετε καθημερινά πού οδηγούμαστε, ο κόσμος ξεσηκώνεται, οι αγρότες που ξεσηκώνονται, γιατί αντιμετωπίζουν ζητήματα…

 
Πηγή:   http://www.xronos.gr/