Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Γρ. Ψαριανός από την Ξάνθη: "Είμαστε ο σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης"

Χειμαρρώδης και ανατρεπτικός για μια ακόμη φορά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ;


Χειμαρρώδης και ανατρεπτικός για μια ακόμη φορά, ο Γρηγόρης Ψαριανός συνομίλησε με τους δημοσιογράφους της Ξάνθης το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς βρέθηκε στην Ξάνθη, προσκεκλημένος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Δράμα.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός μίλησε για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας καθώς και το ρόλο της Αριστεράς και του κόμματος της ΔΗΜ. ΑΡ.. στην παρούσα συγκυρία με κεντρικό μήνυμα «οι πολίτες να σταματήσουν να λειτουργούν ως πελάτες και να ξαναγίνουν πολίτες».



Αφού σχολίασε, αρχικά, με δόση χιούμορ πως «μόλις έμαθε η κυβέρνηση ότι θα βρίσκομαι στη Δράμα και την Ξάνθη θορυβήθηκε και έστειλε τον Πρωθυπουργό», εκτίμησε ότι η οικονομική και πολιτική συγκυρία είναι πολύ χειρότερη από την τελευταία επίσκεψή του και πως είναι δύσκολη η διέξοδος από το μαυρο τούνελ στο οποίο βρίσκεται η χώρα, με καθοριστικές ευθύνες του δικομματισμού αλλά και της αριστεράς.



Ο ρόλος της αριστεράς





Ειδικότερα για το ρόλο της αριστεράς σε αυτή τη συγκυρία ανέφερε ότι «ποτέ δεν είναι κυβέρνηση αλλά και ποτέ δεν είναι πρόταση» σχολιάζοντας αρνητικά την ιδεοληψία που την καταδιώκει και περιχαρακώνει τον κόσμο της. «Η αριστερά πρέπει να είναι κοινωνικός παράγων μεταρρυθμίσεων με απαίτηση για κατάθεση προτάσεων ώστε να υπάρξει ευνομούμενο καθεστώς ακόμη και στο πλαίσι του καπιταλισμού. Ο δικός μας ελληνικός καπιταλισμός είναι σοβιετικού τύπου- κατά μία άποψη. Παραλίγο να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι» είπε δηκτικά και σχολίασε πως αυτό είναι αίτημα ενός τμήματος της αριστεράς.



Για το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε ότι η κίνηση της απόσχισης από το ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα «Το αίτημα δεν είναι η διάσπαση και δεν υπάρχει ψύχωση ή ιδεοληπτική βλάβη αλλά έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί η ανανεωτική αριστερά. Υπήρχαν σοβαρές φωνές και ρεύματα που μιλήσαν για εκσυγχρονισμό, Δημοκρατική Ευρώπη, Ανοιχτά Συνέδρια, ανταλλαγή απόψεων. Είναι ένα νέο κόμμα αλλά πολύ παλιό με ιστορία μακρά. Έχουμε μπροστά το συνέδριο που θα έχει μεγάλη συμμετοχή, θα είναι ανοιχτό και θα πάρουν το λόγο κυρίως νεολαίου» είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός.





«Ο μέσος πολίτης δεν επιστεύεται κάποιον εκτός από το γνωστό ψεύτη και το γνωστό κλέφτη. Πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι το μέλλον δεν είναι αβέβαιο, ότι αν λειτουργήσουμε με διαδικασίες και οράματα θα βρούμε δρόμους.» είπε και πρόσθεσε πως «Δεν είμαστε ούτε ηλίθιοι, ούτε καθυστερημένοι, ούτε ο σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης.»



Στο ενδεχόμενο εκλογών ο βουλευτής της ΔΗΜ. ΑΡ. τις θεωρεί αρνητικό ενδεχόμενο και ανέφερε γιατί θα επιφέρουν χειρότερες συνθήκες για τους πολίτες και ευχήθηκε ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.





Σχόλια για την επικαιρότητα



Παράλληλα ο Γρηγόρης Ψαριανός στη διάρκεια της μακροσκελούς Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων όπως:



Για τα σκουπίδια: Το θέμα δεν είναι θέμα πως θα τα ξεφορτωθεί ο Δήμος και η Περιφέρεια. Η διαχείριση των απορριμμάτων ο υψηλότερος δείκτης πολιτισμού της χώρας



Για ενεργειακό: «Όχι πάλι λιγνίτες, ενώ έχουμε αέρα και ήλιο θα έπρεπε να πουλάμε ρεύμα σε όλη την Ευ΄ρωπη και όχι να αγοράζουμε ρεύμα από την Τουρκία.»



Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων: «Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε κεκτημένα που είναι άδικα κοινωνικά. Δεν μπορεί να υπερασπίζεται η αριστερά τα κλειστά επαγγέλματα γιατί είναι άδικο για το κοινωνικό σύνολο.»



Για την Ε.Ε.: «Δεν μπορούμε να συζητάμε αν θα είμαστε στην Ευρώπη αλλά σε ποια ευρώπη θα είμαστε»



Για τα σκάνδαλα: «Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Να αρθεί η ασυλία όλων των βουλευτών να μην υπάρξει καμία παραγραφή»



Για τη δημόσια περιουσία: «Ναι σε αξιοποίηση υπό όρους για τη δημόσια περιουσία»

Άσκησε ιδιαίτερη κριτική στις ακραίες φωνές που εκμεταλλεύονται την κρίση στο μεταναστευτικό, ζητώντας ένα πλέγμα ενεργειών για το σεβασμό τα προσωπικότητάς τους και τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος και κατέληξε λέγοντας με το δικό του τρόπο πως «Είμαστε η ντροπή της Ευρώπης, δεν πρέπει να κάνουμε κάτι, είτε είμαστε δεξιοί είτε αριστεροί;, Δεν πρέπει αυτό το μπ…… να λειτουργήσει με κάποιο τρόπο; Δεν πρέπει με αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή να προχωρήσουμε μπροστά;».


Πηγή:   http://www.xanthipress.gr/