Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή ανησυχία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στον Έβρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

τι αναφέρει
νέα έκθεση του
Οργανισμού Θεμελιωδών
Δικαιωμάτων της Ε.Ε.







Για «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στα κέντρα κράτησης στον Έβρο και ανεπαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος από τις Ελληνικές Αρχές «παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ», κάνει λόγο σε νέα έκθεσή του ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).


«Η κατάσταση στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα. Άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και οικογένειες με μικρά παιδιά κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες», αναφέρεται στην έκθεση η οποία βασίζεται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα, αναφέρεται η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα επίσκεψης των ερευνητών του FRA, 144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων.

«Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης του Έβρου, παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ», επισημαίνει η ίδια έκθεση (σ.σ. πέραν των χρηματοδοτήσεων από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Ταμεία, η Ελλάδα έχει λάβει για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 9,8 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010, 4,9 εκατ. ευρώ το 2009 και 2,2 εκατ. ευρώ το 2008).

Σύμφωνα με την έκθεση, καίριο πρόβλημα στην περιοχή του Έβρου αποτελεί ο συντονισμός των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι «η ευθύνη διαχείρισης της μετανάστευσης είναι μοιρασμένη μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών υπουργείων, η δε ανάθεση ευθυνών σε τοπικό επίπεδο δεν είναι σαφής».

Στην έκθεση του οργανισμού μάλιστα, αναφέρεται και άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας Eurobserver, το οποίο τονίζει την έντονη κριτική που ασκείται στην Ελλάδα για τη μη αξιοποίηση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών.

To Eurobserver αναφλερει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στην «ανθρωπιστική κρίση» που λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Έβρου και πως σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ουδεμία στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επισημαίνει, ακόμη, τα καταδικαστικά σχόλια της έκθεσης του FRA σχετικά με την έλλειψη κοινωνικής και δικαστικής πρόνοιας, ενώ κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων, έντονη γραφειοκρατία, απουσία ΜΚΟ στην περιοχή και ασαφή ανάθεση αρμοδιοτήτων μεταξύ των τοπικών Αρχών.


Πηγή:  http://www.protothema.gr/