Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μοίρασαν γάλα και κοπριά οι κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη

Μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟΥΣ
ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ



Στην πλατεία της Ξάνθης βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, μέλη του Συλλόγου Αιγοπροβάτων, οι οποίοι μοίρασαν γάλατα στους διερχόμενους,διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά από αιτήματα που έχουν, κυρίως απέναντι στα καρτέλ του γάλακτος και του κρέατος.

Οι κτηνοτρόφοι των αιγοπροβάτων, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει ξεκινήσει από την Κομοτηνή και θα ολοκληρωθεί στο Σύνταγμα, βρίσκονται κάθε εβδομάδα στις πρωτεύουσες των νομών της Βόρειας Ελλάδας. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένουν να καταπολεμηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών και των εμπόρων κρέατος που έχουν οδηγήσει σε οριακά επίπεδα την επιβίωση των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Οι κτηνοτρόφοι, η συμμετοχή των οποίων δεν χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα μεγάλη μοίρασαν στο κοινό γάλατα , συνολικού βάρους ενός τόνου καθώς και κοπριά για χρήση στην κηπουρική, θεωρώντας, όπως πάντα στην Ξάνθη, ότι το γάλα έχει κόπο για την παραγωγή του και δεν πρέπει να χύνεται στους δρόμους.

Στην κινητοποίηση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» Κώστας Δαλάτσης, καθώς οι αγρότες συμπαραστέκονται στα αιτήματα των κτηνοτρόφων.


Χ. Χρυσοχοΐδης: «Κινούνται με κομματικά κριτήρια»

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του Μπάμπη Χρυσοχοϊδη, υπεύθυνου αγροτικού τομέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σχολίασε σε ανύποπτρο χρόνο για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων: «Επανειλημμένως προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί τους αλλά θεωρώ ότι κινούνται με κομματικά κριτήρια. Ενώ με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους έχουμε άψογη συνεργασία και δεν υπάρχουν διακρίσεις , με τους συγκεκριμένους δεν υπάρχει καμία επαφή. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη συνεργασία αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά είναι και είναι θεσμικά, κάτι που δεν τίθεται στα αιτήματα που βλέπουμε. Δεν αρνείται κανείς ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κτηνοντροφία αλλά θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία» είπε και υπονόησε ότι στη διάρκεια της θητείας του Αλέξανδρου Κοντού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη.











Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/