Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Συνεργασία Edison- Ενεργειακής Αιγαίου για τoν Πρίνο

Ο ιταλικός κολοσός συμφώνησε με την εταιρία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας για την αποθήκη αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η Energean Oil & Gas (Ενεργειακή Αιγαίου) που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου-φυσικού αερίου του κόλπου της Καβάλας, προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Edison, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η συμφωνία αφορά στην από κοινού υλοποίηση της επένδυσης των 400εκατ. ευρώ για τη δημιουργία στρατηγικού υποθαλάσσιου αποθέματος φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας.

Η «συμμαχία» της Ενεργειακής Αιγαίου και της Edison ισχυροποιεί σημαντικά τις δυνατότητες της ελληνικής εταιρείας, καθώς ο ιταλικός όμιλος διαχειρίζεται τουλάχιστον 5 ανάλογες εγκαταστάσεις στη γειτονική χώρα και δραστηριοποιείται στην ελληνική ενεργειακή αγορά και σε νέα μεγάλα έργα, όπως ο αγωγός ITGI.

Εκτιμάται ότι ακόμη και αν τελικά το ΥΠΕΚΑ επιλέξει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό, το δίπολο Energean-Edison θα έχει αυξημένη βαρύτητα.

Πάντως καταγράφεται κωλυσιεργία στη λήψη των όποιων αποφάσεων, καθώς η αρμόδια Επιτροπή, που είχε συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ, υπέβαλε το πόρισμά της και πλέον απαιτείται να διατυπωθεί σε πολιτικό επίπεδο η βούληση της κυβέρνησης.

Η επενδυτική πρόταση έχει κατατεθεί στο υπουργείο από τον Ιούνιο του 2010.

Συνεχίζεται στον Κόλπο της Καβάλας η διενέργεια νέων γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας, με στόχο την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής της Energean στα 5.000 βαρέλια φέτος.


Πηγή:   http://www.econews.gr/