Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Απογυμνώνεται η άλλοτε δασώδης Σαμοθράκη

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Οικολογική Εταρεία Έβρου

Ζητούνται μέτρα από την ελληνική πολιτεία πριν οι καταγγελίες φτάσουν σε αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Η Σαμοθράκη το νησί με το πιο μεγάλο υψόμετρο στο Αιγαίο ονομάζονταν στην αρχαιότητα «Υληέσσα» δηλαδή δασώδης. Όμως η σημερινή εικόνα του νησιού που έχασε πολύ μεγάλο μέρος από τη δασική βλάστηση, δεν έχει καμιά σχέση με την ονομασία αυτή. Κοινή παραδοχή όλων είναι ότι η πρωτοφανής περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση στον ορεινό και ημιορεινό χώρο οφείλεται στην υπέρμετρη και αλόγιστη ελεύθερη κτηνοτροφία σε συνδυασμό με την εντατική και παράνομη υλοτομία. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Εταιρεία Έβρου και προσθέτει τα εξής:

«Η βοσκοϊκανότητα ανέρχεται εδώ και χρόνια σε 10.300 μικρές ζωϊκές μονάδες (μελέτη εργαστηρίου δασικών βοσκοτόπων τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ), όμως η βοσκοφόρτωση του νησιού υπερβαίνει κατά πολύ τις 50.000 γιδοπρόβατα που περιφέρονται σε όλο το νησί, στα βουνά, στα χωράφια, στους οικισμούς, στους δρόμους από τις παραλίες έως την κορυφή του όρους Σάος (με υψόμετρο 1.600 μέτρα). Στη Σαμοθράκη των 17.0000 στρεμμάτων αντιστοιχεί ένα κατσίκι ή πρόβατο σε κάθε τρία στρέμματα. Συνέπεια αυτής της κατάστασης έχουν καταγραφεί πολλά τροχαία ατυχήματα στους δρόμους που οφείλονται στην σύγκρουση οχημάτων με ελεύθερα ζώα.

Αναμφίβολα έχει διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία και το δασικό οικοσύστημα καταρρέει συνέπεια της παράνομης υλοτομίας και της υπερβόσκησης. Ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα. Όμως η αποδάσωση είναι εμφανέστατη όπως και η διάβρωση του εδάφους. Ενδημικά φυτικά είδη τείνουν να εξαφανιστούν οριστικά. Η φυσική αναγέννηση της δασικής βλάστησης αποτελεί παρελθόν, υποόροφος στις δενδρώδεις δασικές περιοχές δεν υπάρχει και η βοσκήσιμη ύλη δεν ανανεώνεται. Όμως αυτή η οικολογική ανισορροπία και καταστροφή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την οικονομία του πάλαι ποτέ ιδιαίτερα ακμαίου δασικά νησιού Οι ελαιοκαλλιεργητές και γενικά οι γεωργοί διαμαρτύρονται για τις ζημιές από τα κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα έργα υποδομής (δρόμοι κλπ) εμφανίζουν τεράστιες ζημιές από την διάβρωση του εδάφους και τα νερά που ρέουν ορμητικά επάνω στο γυμνό και ιδιαίτερα επικλινές έδαφος, οι δε κτηνοτρόφοι βλέπουν τα υποσιτιζόμενα ζώα τους που βόσκουν ελεύθερα να λιμοκτονούν ουσιαστικά από την έλλειψη βοσκήσιμης ύλης Τα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας, γάλα) είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Εν τέλει η κτηνοτροφία στην Σαμοθράκη δεν είναι παραγωγική, η δε παράνομη υλοτομία δεν λύνει τα οικονομικά προβλήματα του νησιού. Σε δύο με τρία χρόνια όμως θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο και αυτό θα είναι η χαριστική βολή για τη θνησιγενή από οικονομική άποψη κτηνοτροφία. Από αυτήν τη θλιβερή κατάσταση αποδεικνύεται ότι το κράτος αδιαφόρησε για την ορθή διαχείριση των πόρων του περιβάλλοντος που είναι καθήκον του. Αδιαφόρησε για την οικολογική ευταξία που είναι ευθύνη του και οδηγείται πλέον αβοήθητη η Σαμοθράκη ολοταχώς την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή με τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που είναι εμφανείς.

Πριν δημοσιοποιήσουμε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τις καταγγελίες μας ζητούμε την ύστατη στιγμή από την ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει τις παρακάτω προτάσεις που έχουν ως γνώμονα την αειφορική διαχείριση του ορεινού όγκου.

Εφαρμογή μέτρων για την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας. Βοσκή αποκλειστικά και μόνο σε περιφραγμένες ιδιόκτητες εκτάσεις. Εισαγωγή βελτιωμένης φυλής κατσικιών που έχουν μεγάλη γαλακτοπαραγωγή. Απομάκρυνση των ζώων από όλες τις δασικά υποβαθμισμένες εκτάσεις. Εφαρμογή ειδικά επιδοτούμενου προγράμματος για απόσυρση του πλεονάζοντος κτηνοτροφικού κεφαλαίου στα κατσίκια. Να διαχειρισθεί ο ορεινός όγκος ως περιοχή αυξημένης προστασίας όπως ορίζεται από τον Ν. 1650/86 καθώς και τον Ν. 2742/1999 λαμβάνοντας υπόψη ότι: 1) Η Σαμοθράκη έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura από το 2002. 2) Εδώ και δώδεκα χρόνια το νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου και το δημοτικό συμβούλιο Σαμοθράκης, (μετά από εισήγηση της τοπικής δασικής υπηρεσίας και πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου) αποφάσισαν ομόφωνα να κηρυχτεί στη Σαμοθράκη ο Εθνικός δρυμός Σάος – Μαρτίνι που θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στο νησί.

Από τότε το μόνο που επιτεύχθηκε σε αυτό είναι η σύνταξη και έγκριση των προδιαγραφών της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης», καταλήγει η ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου.

.