Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Το πραγματικό νόημα της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Θράκη

Ήλθε, είδε και απήλθε - αλλά κέρδισε και μάλιστα περισσότερα από όσα νομίζετε

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ;


Ήλθε, είδε και απήλθε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Και τι έμεινε από όλο το τριήμερο της παραμονής του στην Ελλάδα; Μα φυσικά, η «ιδιωτική» επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη, που περιελάμβανε ,μεταξύ άλλων και... εθιμοτυπική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρη Γιαννακίδη στην οποία παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης (για να καταλάβετε πόσο «ιδιωτική» ήταν η επίσκεψη αυτή).


Γεγονός είναι ότι ο Νταβούτογλου απέφυγε την ακραία ρητορική για την οποία ο ίδιος διακρίνεται και τήρησε σε γενικές γραμμές τα προσχήματα κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Θράκη, με αποτέλεσμα κυβερνητικοί παράγοντες να εκφράζουν ικανοποίηση για την εξέλιξη της περιοδείας του. Ναι μεν έκανε στάσεις σε μειονοτικά χωριά, όπου έγινε δεκτός ως... λαϊκός ήρωας (Αρριανά Ροδόπης και Εχίνο Ξάνθης, πέρα από τις πρωτεύουσες των δύο νομών Κομοτηνή και Ξάνθη). Ναι μεν έσπευσε στα εντευκτήρια των σωματείων που φέρουν τους τίτλους «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» (που επισήμως ο Άρειος Πάγος δεν τα αναγνωρίζει). Ναι μεν έσπευσε να δώσει τα «διαπιστευτήριά» του στους δύο ψευτομουφτήδες της περιοχής (και απέφυγε κάθε επαφή με τους νόμιμους που έχει διορίσει το ελληνικό κράτος). Ωστόσο, ακόμα και για αυτό το θέμα όταν ρωτήθηκε, είπε από την Καβάλα ότι είναι... εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, ενώ πριν μια εβδομάδα ο Ερντογάν κατακεραύνωνε την ελληνική κυβέρνηση και μίλαγε για κοροϊδία επειδή ο Παπανδρέου επιμένει στον διορισμό των μουφτήδων και δεν αναγνωρίζει κάποιους που έχουν «εκλεγεί» με αμφιβόλου φερεγγυότητας διαδικασίες, όπως παγίως επιθυμεί η Άγκυρα.

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Νταβούτογλου δεν προκάλεσε. Αλλά δεν είχε και κανέναν λόγο να προκαλέσει, καθώς αυτό που ήθελε το είχε ήδη πετύχει: την προσωπική παρουσία του στην Θράκη και την σταδιακή διολίσθηση από ελληνικής πλευράς στην λογική της «συνδιοίκησης» στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε με την περίφημη περιοδεία Ερντογάν στην Θράκη τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργικής θητείας του Κ. Καραμανλή. Έκτοτε κάθε τούρκος επίσημος που έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα, σπεύδει να καταθέσει και ένα αίτημα να πραγματοποιήσει στην επιστροφή και ένα πέρασμα από την Θράκη, κάτι που μοιραία η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει πάνω στην λογική ότι «δεν έχουμε να κρύψουμε αλλά και να φοβηθούμε τίποτα». Φυσικά, ούτε το 2004 ο τούρκος πρωθυπουργός είχε προκαλέσει, αλλά κατέγραψε την παρουσία του και το ενδιαφέρον του. Για αυτό είχε επικριθεί μάλιστα τότε η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο ΠΑΣΟΚ που τώρα δέχτηκε τον Νταβούτογλου στην Θράκη και... κατακεραυνώθηκε από τη ΝΔ για αυτό, επειδή «η επίσκεψή του υπερέβη τα εσκαμμένα».

Μέχρι να αποφασίσουμε οι Έλληνες πάντως σε μια σταθερή πολιτική πάνω σε αυτά τα μείζονα εθνικά ζητήματα, πέρα και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, οι γείτονες συνεχίζουν την ανάπτυξη των (διπλωματικών) σχεδιασμών τους. Όλως περιέργως, φυσικά, το εκάστοτε τουρκικό ενδιαφέρον περιορίζεται στην Θράκη. Δεν πάνε για παράδειγμα στην... Πελοπόννησο για τις «ιδιωτικές» αυτές επισκέψεις τους οι τούρκοι αξιωματούχοι, ούτε ανοίγει στην Πάτρα υποκαταστήματα η τουρκική τράπεζα «Ziraat Bankasi» (που ήδη διαθέτει υποκαταστήματα σε Κομοτηνή και Ξάνθη). Την παρουσία της μειονότητας θέλουν να εκμεταλλευθούν και δεν το κρύβουν.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Νταβούτογλου, που φιλοξενήσαμε για τρεις μέρες στην Ελλάδα, ξέρει πολύ καλά τι κάνει, καλύτερα από τον καθένα, αφού αποτελεί άλλωστε τον υπ’ αριθμόν ένα καθοδηγητή της τουρκικής διπλωματίας σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια. Τις απόψεις του τις έχει εκφράσει μάλιστα στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», το αλφαβητάρι των τούρκων διπλωματών, όπου περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος που μπορεί να τις αξιοποιήσει η Άγκυρα τις μειονότητες και τους τουρκικής καταγωγής πολίτες στα Βαλκάνια αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο (Ευρώπη, Ασία) με στόχο την αναβίωση του «νεοοθωμανισμού», της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον οποίο ο ίδιος ο Αχμέτ πρεσβεύει...


Πηγή:  http://www.star.gr/egnomi