Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ετοιμος να αποκηρύξει το καραμανλικό παρελθόν του ο Στυλιανίδης;

Το Χρηµατιστήριο της Συγγρού και η καταγραφή των στελεχών µε θητεία στην κυβέρνηση Καραµανλή που διαγκωνίζονται στη νέα κοµµατική πυραµίδα, έτσι όπως τους είδαν τα "ΝΕΑ"

ΓΙΑΤΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΗΔΗ ΔΕΛΦΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ;


Η επικράτηση του Γιάννη Αδαµόπουλου στον ∆ικηγορικό Σύλλογο Αθήνας από αρκετούς στη Ν.∆. αντιµετωπίστηκε ως εξέλιξη που ενισχύει τη θέση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο γαλάζιοστερέωµα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ∆ΣΑ υπήρξε στενόςσυνεργάτης του στο υπουργείο Μεταφορών και εκτιµάται ότι θα ενισχύσει τον κύκλο των κοµµατικών στελεχών στα οποία µπορεί να προστρέξει ο πρώην υπουργός και νυν γραµµατέας Προγράµµατος της Ν.∆. για τις δικές του φιλοδοξίες. Ορισµένοικάνουν λόγο ακόµηκαι για τη δηµιουργίαενός «συστήµατος Στυλιανίδη»εντός των κοµµατικών τειχών που ξεκινά από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕ∆ Ανδρέα Παπαµιµίκο και φτάνει έως τον γενικό διευθυντή των κοµµατικών γραφείων Θανάση Σκορδά – και στο οποίο έρχεται να προστεθεί ο κ. Αδαµόπουλος.

ΤΡΙΒΕΣ. Στο κοµµατικό παρασκήνιο το ζήτηµα προκαλεί τριβές και αναδεικνύει τον διαγκωνισµό µιας πλειάδας στελεχών µε θητεία στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραµανλή, που προσπαθούν το τελευταίο διάστηµα να βελτιώσουν τη θέση τους στη νέα κοµµατική πυραµίδα. Πρόκειται για πρώην υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν εξασφαλίσει ρόλους στο νέο οργανόγραµµα, δίπλα στη «φρουρά» του ΑντώνηΣαµαρά, και αποτελούν σεέναν βαθµό και «κληρονοµία» γιατη νέα ηγεσία από την περίοδο Καραµανλή.

Κοµµατικοί παράγοντες δεν αποκλείουν µελλοντικές συγκρούσεις µε τον στενό πυρήνα τωνσυνεργατών του προέδρου της Ν.∆., τον κύκλο, δηλαδή, των στελεχών της απολύτου εµπιστοσύνης του κ. Σαµαρά, στονοποίο είναι προφανές ότι επιδιώκουν να ενταχθούν και τα πολιτικά στελέχη που βρέθηκαν στην πρώτη γραµµή του κόµµατος µετά την αλλαγή ηγεσίας, µε «εχέγγυο» την κυβερνητική εµπειρία τους.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Προ διµήνου, ο ριζικός ανασχηµατισµός στην κοµµατική πυραµίδα και ηανακατανοµή ρόλων στην οποία προχώρησε ο κ. Σαµαράς είχε κερδισµένους και χαµένους, αλλά στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν αρχίσει να αποτιµούν τις µετοχές και του νέου επιτελείου.

Ανεξάρτητα από τηνεσωκοµµατική ίντριγκα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συγκαταλέγεται στους κερδισµένους. Είναι ένα από τα στελέχη του 3ου ορόφου στα νέα γραφεία επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπουεδρεύει το κοµµατικό «στρατηγείο», και ως γραµµατέας Προγράµµατος έχει ουσιαστική συµβολή στη διαµόρφωση της στρατηγικής του κόµµατος. Παλαιά στελέχη της Ν.∆., µάλιστα, θεωρούν ότι για να προβάλει την ταύτισή του µε τη νέα ηγεσία είναι έτοιµος να αποκηρύξει το καραµανλικό παρελθόν του.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ. Εκ της θέσεωςκαι µόνον, ψηλά βρίσκονται και οι µετοχές του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Λυκουρέντζου, όπως και του γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Κώστα Τασούλα, ενώ ενισχυµένο ρόλο στην επικοινωνιακή αντεπίθεση της Ν.∆. έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωποςΝίκος ∆ένδιας, ο οποίος έχει πιστωθεί και το νικηφόρο αποτέλεσµα στην Περιφέρεια Ιονίου. Από τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, άνοδοκαταγράφουν στο κοµµατικό χρηµατιστήριο και οι νυν τοµεάρχες Μαργαρίτης Τζήµας (Αµυνας), ΘανάσηςΓιαννόπουλος (Υγείας) και Θανάσης Νάκος (∆ηµόσιας Τάξης), ενώ από τους βουλευτές της καραµανλικής περιόδου που δεν βρέθηκαν, ωστόσο, σε κυβερνητικό πόστο, περίοπτη θέση στο νέο επιτελείο έχουν ο γραµµατέας ΠολιτικούΣχεδιασµού Μάξιµος Χαρακόπουλος και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Ακης Γεροντόπουλος, ο οποίος φέρεται ότι αναλαµβάνεικαι «ειδικές αποστολές» κατ’ εντολή του κ. Σαµαρά. Από τους βουλευτές της προηγούµενης περιόδου, ψηλάκινείται και η µετοχή του νυν τοµεάρχη ∆ικαιοσύνης Κώστα Τζαβάρα.

Είναι προφανέςότι για τηδυναµική που αναπτύσσει κάθε στέλεχος, η θέση που είχε πάρει στηµάχη της διαδοχής δεν αποτελεί πλέονκαθοριστικό παράγοντα. Και αυτό δεναποτυπώνεται µόνον σε όσους βλέπουν τις µετοχές τους ανεβασµένες (για παράδειγµα, οι κ.κ. ∆ένδιας, Γιαννόπουλος και Νάκος είχαν ταχθεί υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη), αλλά και σε εκείνους τουςπρώην υπουργούς που έχουν χάσει έδαφος.
ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ. Είναι κοινός τόπος στη Ν.∆. ότι η µετοχή τουπρώην εκπροσώπου Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος στήριξε ενεργά την υποψηφιότητα Σαµαρά, έχει υποχωρήσει σηµαντικά. Ως τοµεάρχης Εξωτερικών δεν συµµετέχει στις καθηµερινές συσκέψεις για τη χάραξητης στρατηγικής του κόµµατος, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η απουσία του από τις επαφές µε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου, τις οποίες ανέλαβε ο εκ των αντιπροέδρων του κόµµατος ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος. Περιορισµένο ρόλο έχει πλέον καιο αναπληρωτής του κ. Παναγιωτόπουλου, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος άφησε το περασµένο καλοκαίρι τη Γραµµατεία Προγράµµατος για να διεκδικήσει ανεπιτυχώς τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Παρά την είσοδό του στη γαλάζια «σκιώδη κυβέρνηση», πεσµένες είναι και οι µετοχές του πρώην υπουργού Αρη Σπηλιωτόπουλου, κυρίως λόγω των τριβών που υπάρχουν µε το στενό επιτελείο του κ. Σαµαρά και την καχυποψίαµε την οποία αντιµετωπίζονται οι δηµόσιες παρεµβάσεις του.

ΣΤΑ Ι∆ΙΑ. Χωρίς κέρδη, αλλά και χωρίς ζηµιές φαίνεται ότι κινούνται την ίδια ώρα οι µετοχές του Κωστή Χατζηδάκη (τοµεάρχης Ανάπτυξης) και Χρήστου Ζώη (Εσωτερικών), οι οποίοι διατήρησαν τις θέσεις τους, που σε µια κυβέρνηση θα είχαν νευραλγικό χαρακτήρα, αλλά δεν επηρεάζουν τηνκεντρική γραµµή τουκόµµατος, όπως επισηµαίνουν υψηλόβαθµοικοµµατικοί παράγοντες.

Από τοπερασµένο καλοκαίρι που υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την κούρσα για τη θέση του γραµµατέα του κόµµατος, σταθερή παραµένει και η µετοχήτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος κινείταιστον πυρήνα των «σαµαρικών» στελεχών, αλλά δεν αναβαθµίστηκε στο κοµµατικό οργανόγραµµα
 
 
Πηγή:   http://www.tanea.gr/