Τρίτη 5 Απριλίου 2011

«Παγώνει» το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία

Μπορεί να λειτουργεί κανονικά το Κοσλοντούι, ωστόσο οι εργασίες στο Μπέλενε σταματούν προσωρινά λόγω... Φουσουσίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


«Παγώνει» για τρεις μήνες η Βουλγαρία το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Belene, στα βόρεια της χώρας, μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο κρατικός βουλγαρικός ενεργειακός όμιλος ΝΕΚ και η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Atomstroyexport συμφώνησαν σε αναστολή του σχεδίου έως τα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε η ΝΕΚ.

Οι δύο εταιερίες, που θα κατασκευάσουν δύο αντιδραστήρες δυναμικότητας 1,000 μεγαβάτ ο καθένας, σύναψαν μνημόνιο κατανόησης το οποίο ουσιαστικά παγώνει κάθε εργασία και παραγγελία μηχανημάτων.

Οι ΝΕΚ και Atomstroyexport είχαν συμφωνήσει στα τέλη Νοεμβρίου να ξεκινήσουν τις εργασίες έως τα τέλη Μαρτίου με στόχο τη λειτουργία του αντιδραστήρα έως το 2017.

Οι πολέμιοι του σχεδίου προβάλουν το επιχείρημα ότι η επένδυση είναι δαπανηρή, επικίνδυνη και ενισχύει την ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία, ενώ οι οικολόγοι εκφράζουν επίσης ανησυχίες, γιατί το μέρος όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 24% των πολιτών συμφωνεί με την κατασκευή των αντιδραστήρων στο Belene, έναντι 80% που είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου σε ανάλογη δημοσκόπηση πριν από το ατύχημα στη Φουκουσίμα.

.