Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σύντομα οι δασικοί χάρτες για τις περιοχές Εβρου, Δράμας, Καβάλας

Αναρτώνται αύριο οι πρώτοι δασικοί χάρτες που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ;



Δάση και δασικές εκτάσεις 3.764 στρεμμάτων στις περιοχές του Μαραθώνα και της Νέας και Παλαιάς Πεντέλης έχουν αλλάξει χρήση. Αυτό προκύπτει από τους τρεις πρώτους δασικούς χάρτες οι οποίοι αναρτώνται την Τετάρτη 6 Απριλίου από το ΥΠΕΚΑ, με καθυστέρηση 35 χρόνων.

Δημοτικές αρχές και κάτοικοι ήδη «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους και οι ενστάσεις αναμένεται να πέσουν... βροχή. Ειδικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε δασικές περιοχές, οι οποίες μετατράπηκαν σε οικιστικές τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκονται σε θέση μάχης.

«Στην υπόθεση των δασικών χαρτών, σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, αλλά πάνω απ΄ όλα σεβόμαστε το δικαίωμα αυτών που θα έρθουν μετά από εμάς να ζήσουν σε μια χώρα που θα εξακολουθεί να έχει δάση. Θα κάνουμε πράξη το αυτονόητο. Έστω και αργά, θα ορίσουμε τι και που είναι δάσος», επεσήμανε στη σημερινή παρουσίαση των δασικών χαρτών η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Μαραθώνα, σύμφωνα με το νέο δασικό χάρτη, 3.231 στρέμματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει χρήση. Ειδικότερα, με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 (σε συνδυασμό με εκείνες του 1937, 1938 και 1939) τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην περιοχή ήταν 53.206 στρέμματα ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 49.975 στρέμματα.

Στην περιοχή της Νέας Πεντέλης αλλαγή χρήσης φαίνεται μόνο στο 2% των εκτάσεων, δηλαδή σε 27 στρέμματα, ενώ στην Παλαιά Πεντέλη τα τελευταία 66 χρόνια άλλαξαν χρήση 506 στρέμματα. Συνολικά, και στις τρεις περιοχές, όπως προκύπτει από τους νέους δασικούς χάρτες, χάθηκαν 3.764 στρέμματα.

«Οι δασικοί χάρτες αποτελούν επανάσταση για την Ελλάδα», τόνισε η κυρία Μπιρμπίλη. Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε η υπουργός «οριοθετούμε επιτέλους τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας κατά ενιαίο, νομικά ισχυρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο».

Στο εξής οι πολίτες θα γνωρίζουν τι είναι η κάθε έκταση για την οποία ενδιαφέρονται και δεν θα βρίσκονται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ετσι όποιος θελήσει να αγοράσει μια έκταση ή να επενδύσει σε μια περιοχή δεν θα έχει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί για χρόνια σε ατελείωτες διαδικασίες πράξεων χαρακτηρισμού, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μία δεκαετία.

Σχετικά με τους υφιστάμενους παράνομους οικισμούς, οι οποίοι όμως έχουν πλήρεις υποδομές και μόνιμες κατοικίες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Ν. Μπόκαρης, αναφέρει στο «Βήμα on line» ότι «δεν γίνεται καμιά νομιμοποίηση των παράνομων οικισμών που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις. Θα αντιμετωπίζονται όπως και σήμερα, δηλαδή ως αυθαίρετες κατασκευές σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις».

Σχετικά με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις η υπουργός τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες δεν αλλάζουν την υφιστάμενη νομοθεσία για τις αυθαίρετες κατασκευές εντός δασικών εκτάσεων.

Αυτή τη στιγμή καταρτίζονται 113 δασικοί χάρτες σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 64 βρίσκονται στο στάδιο της θεώρησης. Το υπουργείο δίνει προτεραιότητα στους χάρτες που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και την Πάρνηθα.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να αναρτηθούν δασικοί χάρτες στις περιοχές του Βόλου, της Ηλείας, του Έβρου, της Καβάλας και της Δράμας και να θεωρηθούν εκείνοι για την Κηφισιά, τη Δροσιά, τη Σταμάτα και τη Φυλή.

Σχετικά με τους 330 χάρτες που είχε καταρτίσει το Κτηματολόγιο πριν από μια dεκαετία ο διευθυντής Δασικών Χαρτών του ΥΠΕΚΑ κ. Κώστας Διαμαντίδης τόνισε ότι αφορούν το 6,5% του ελληνικού εδάφους αλλά χρειάζονται επικαιροποίηση πριν αναρτηθούν.



Πηγή:  http://www.tovima.gr/