Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στα ευαγή ιδρύματα τα μειονοτικά σχολεία της Πόλης

Αποσύρεται το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και ικανοποιείται σημαντικό αίτημα της εληνικής μειονότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την απόσυρσή του από 15 και πλέον μειονοτικά σχολεία -μεταξύ των οποίων τα εκπαιδευτήρια της συνοικίας των Ταταύλων, του Αρναούτκιοϊ και του Ιωακείμιου Λυκείου στην περιοχή Μπαλατά του Φαναρίου- αποφάσισε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Στα εν λόγω εκπαιδευτήρια που παρέμεναν αδρανή για δεκαετίες, διατηρούνταν εικονικά «διευθυντές - απεσταλμένοι του τουρκικού υπουργείου Παιδείας.


«Ένα ακόμα αίτημα της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη ικανοποιείται, μετά την απόφαση για τη διοικητική καταγραφή της παύσης λειτουργίας μειονοτικών σχολείων που είναι απολύτως αδρανή για πολλές δεκαετίες», σχολίασε ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων Λάκης Βίγκας. Πλέον, όπως είπε, «τα σχολικά αυτά κτήρια μπορούν πλέον να επισκευαστούν και να αξιοποιηθούν για τις πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της ομογένειας» και να χρησιμοποιηθούν «ως πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, ή ακόμα και ξενώνες για όσους έρχονται από την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η τουρκική διοίκηση υποστήριζε ότι η συνθήκη της Λοζάννης απαγόρευε τη διοικητική καταγραφή της πραγματικής κατάστασης των κτηρίων.

.