Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Άσβεστη η μνήμη των πεσόντων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θρακιωτών μουσουλμάνων

Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο Ωραίο Ξάνθης, από το διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού και από μαθητές του δημοτικού σχολείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η μνήμη των πεσόντων Ελλήνων μουσουλμάνων, κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Δ΄ Σώματος Στρατού στον οικισμό Ωραίο της ορεινής Ξάνθης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ευθύμιος Σώκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο στρατηγός διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, ο υποδιοικητής του Δ΄ΣΣ, ο ταξίαρχος διοικητής της ΔΠΒ/Δ΄ΣΣ ο διοικητής της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ, εκπρόσωπος του δημάρχου του Δήμου Μύκης, ο διευθυντής υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων σύμβουλος πρεσβείας Α΄ Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Αναστάσιος Δημόκας, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, οι προϊστάμενοι μειονοτικών σχολείων, ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων μουσουλμανικών σχολείων Ξάνθης, λοιπές πολιτικές, αστυνομικές και θρησκευτικές αρχές, καθώς και οι δάσκαλοι με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ωραίου και οι κάτοικοι.

Αναγνώστηκαν τα ονόματα των Αχμέτ Χαλίλ Αρνταλί, ο οποίος σκοτώθηκε το 1941 στην Βόρεια Ήπειρο, Ισμαήλ Αχμέτ Ασλάν, ο οποίος σκοτώθηκε το 1947 στην Πίνδο, Αχμέτ Χαλίλ Σαρί ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 στην Δράμα, Μουράτ Χουσεΐν Κοτζά ο οποίος σκοτώθηκε το 1950 στην Ξάνθη και αναφέρθηκαν τα μέτωπα στα οποία θυσίασαν τις ζωές τους για την πατρίδα τους. Ο διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιάζιος έκανε μια σύντομη ομιλία στην τελετή και ανέφερε πως αυτοί οι στρατιώτες θυσίασαν τις ζωές τους για να συνεχίσει την ύπαρξή του το έθνος. Ο στρατηγός στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Χάρη στις γενναίες μάχες και το κουράγιο των στρατιωτών του ελληνικού στρατού, ο εχθρός σύντομα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την πατρίδα και αρκετοί στρατιώτες πολέμησαν θαρραλέα και είτε έχασαν τις ζωές τους, είτε τραυματίστηκαν. Αρδαλί Αχμέτ Χαλίλ, Ασλάν Ισμαήλ Αχμέτ, Σαρί Αχμέτ Χαλίλ και Κοτζά Μουράτ Χουσεΐν, τέσσερα ονόματα, τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα, τέσσερεις διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες. Βόρεια Ήπειρος, Πίνδος, Δράμα, Ξάνθη, τέσσερεις διαφορετικές τοποθεσίες που σημαδεύτηκαν από το αίμα τους. Κοινό, όμως, στοιχείο η καταγωγή. Από ένα τόπο δύσκολο στην προσέγγιση, στην εκμετάλλευση της γης, αλλά τόσο καθαρό σε περιβάλλον και ανθρώπους.

Με υψηλό ηθικό και το αίσθημα τιμής. Άλλωστε το αίσθημα της αξιοπρέπειας και η αγάπη για την ελευθερία δεν χαρακτηρίζουν μόνο τον χριστιανό, μόνο τον μουσουλμάνο, μόνο τον Εβραίο, μόνο τον άθεο, χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο ασχέτως θρησκεύματος και αποκτούνται με αγώνα. Η θυσία των συμπολιτών μας δεν λησμονιέται. Η σημερινή ημέρα είναι ένα ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Φωτεινό παράδειγμα για μας που ζούμε σήμερα ελεύθεροι χάρη στην θυσία εκείνων. Διότι, αυτούς που μας πήρε ο πόλεμος και λείπουν, η πατρίδα τους θυμάται».

Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων, από το διοικητή του Δ΄ΣΣ και από μαθητές του δημοτικού σχολείου Ωραίου. Τιμές αποδόθηκαν από το λόχο στρατιωτικής μουσικής του Δ΄ΣΣ και διμοιρία αποτελούμενη από μουσουλμάνους οπλίτες.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/