Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Οσμή σκανδάλου στο "Ψηφιακό Επιμελητήριο" Ξάνθης

Σοβαρές κατηγορίες για υπέρογκη υπερτιμολόγηση και φωτογραφική προκήρυξη του προγράμμτος



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ερωτηματικά, κατηγορίες και σοβαρές υπόνοιες συγκεντρώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης εξαιτίας της προκήρυξης του προγράμματος «Ψηφιακό Επιμελητήριο»

Ούτε λίγο ούτε πολύ, άνθρωποι του κλάδου της πληροφορικής και του διαδικτύου και μέλη του Επιμελητηρίου κατηγορούν το φορέα ότι έχει προκηρύξει έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που κοστολογεί με 200.000 ευρώ, έργα που δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε πραγματικό κόστος τις 20.000 ή 30.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται οι τοπικές επιχειρήσεις προς όφελος άλλων, εκτός Ξάνθης. Πρόκειται για μια υπόθεση που αποκαλύπτει το XanthiPress.gr και θα συζητηθεί.


Υπερβολικές χρεώσεις για απλές εφαρμογές

Πιο αναλυτικά, με βάση την προκήρυξη του έργου και τα στοιχεία που υπάρχουν, άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι η μελέτη προβλέπει την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας και κάποιων εφαρμογών, τα περισσότερα από τα οποία υπάρχουν ήδη σήμερα και δεν χρησιμοποιούνται. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που θέλουν να κατασκευάσουν από την αρχή όσα προβλέπονται, δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσουν κατά πολύ το 1/10 του Προϋπολογισμού με τις πιο πρόχειρες εκτιμήσεις, κάτι που καθιστά το ποσό των 200.000 ευρώ προκλητικά υψηλό.

Παράλληλα, ορισμένα στοιχεία της προκήρυξης για τον ανάδοχο όπως η υποχρέωση "να έχει εκτελέσει την τελευταία τριετία ανάλογο έργο σε Επιμελητήριο με δαπάνη τουλάχιστον στο 70% του προϋπολογισμού αυτής της προκήρυξης", αποτελεί σαφές δείγμα φωτογράφισης κάποιων επιχειρήσεων και αποκλεισμού όλων των τοπικών εταιριών. Επίσης το γεγονός ότι «δεν επιτρέπεται μετάπτωση δεδομένων» κατά τη δημιουργία της υποδομής, κατευθύνει σε συγκεκριμένη εφαρμογή που είναι ήδη κατασκευασμένη από κάποια εταιρία.


Δήμητρα Παπαγεωργίου: «Ξοδεύουμε πολλά χωρίς αντίκρισμα»

Η Δήμητρα Παπαγεωργίου, της παλαιότερης εταιρίας πληροφορικής Infonorth, ερωτηθείσα από το XanthiPress.gr, ανέφερε ότι οι προδιαγραφές που έχουν συνταχθεί αναφέρονται στα αυτονόητα και μάλιστα σε υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υποστηρίζει ότι η δαπάνη είναι πολλαπλάσια των πραγματικών αναγκών ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα υποδομή, σημειώνοντας: «Επομένως για ποιο λόγο γίνεται αυτή η δαπάνη, για να μην χαθούν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ; Και πως θα τα αξιοποιήσουμε; Μήπως για να γίνουν επενδύσεις σε τσέπες, επιμόνως αναξιοπαθούντων “κακομοίρηδων” που θέλουν να καταναλίσκουν χωρίς να παράγουν έργο;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας σε σκληρή γλώσσα, διερωτάται, τι χρήματα έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για έργα πληροφορικής και ποια είναι τα αποτελέσματα, γιατί δεν αξιοποιούνται μέσα που υπάρχουν στο Επιμελητήριο και γιατί δεν χρησιμοποιούνται από τους υπαλλήλους. «Είναι απαράδεκτό ότι πριν γίνει η προκήρυξη, δεν ζητήθηκε η γνώση και η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων και απαξιώθηκε ο ρόλος των μελών του φορέα», καταλήγει η Δήμητρα Παπαγεωργίου.


Ερωτηματικά για το φορέα. Γιατί τώρα η προκήρυξη.

Από την ανούσια πολυπλοκότητα της προκήρυξης και τα επιμέρους στοιχεία της προκαλούνται σοβαρά ζητήματα. Είναι προφανές ότι η εικόνα που προκύπτει για τον τρόπο λειτουργίας του Επιμελητηρίου δεν είναι θετική και τα ερωτηματικά που υπάρχουν για την προκήρυξη του «Ψηφιακού Επιμελητηρίου» είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν απαντήσεις.

Ίσως όσο αυτή η προκήρυξη είναι σε ισχύ, συνιστά ένα σκάνδαλο καθώς υπερτιμολογεί υπερβολικά κάποιες πολύ απλές εφαρμογές πληροφορικής και αποκλείει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου που είναι μέλη του, προς όφελος άλλων εταιριών.

Πόσο μάλλον όταν το Επιμελητήριο ενδέχεται το Νοέμβριο να καταργηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των φορέων σε περιφερειακή δομή ενώ η προκήρυξη γίνεται την «δωδεκάτη ώρα», λίγο πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία , αναφέρουν άνθρωποι του χώρου. Σχετική συζήτηση υπήρξε στο τελευταίο Δ.Σ. και αναμένεται ότι τώρα θα υπάρξει σοβαρή συνέχεια.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/