Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πως αναθεωρείται το περιφερειακό χωροταξικό στην Θράκη;

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός και δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες

ΠΡΟΣ
ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ;

ΠΟΤΕ
ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΜ-Θ;

Νέους περιορισμούς ή και πλήρη απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές για το σύνολο της χώρας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα από την αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών. Ο διαγωνισμός, που αφορά τις 12 περιφέρειες της χώρας εκτός από την Αττική, προκηρύχθηκε ήδη και οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2013.

Στο μικροσκόπιο, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, θα βρεθεί η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, για την οποία το ΣτΕ έχει αποφανθεί με αλλεπάλληλες αποφάσεις του υπέρ της απαγόρευσης της δόμησης και τον περιορισμό της μόνο σε μικρά βοηθητικά κτίσματα που συνδέονται με παραγωγικές δραστηριότητες. Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της διαφύλαξης του τοπίου. Διευκρινίστηκε ότι από τις μελέτες θα προκύψει ο κατάλογος των περιοχών προστασίας και στη συνέχεια θα καθοριστούν οι περιορισμοί δόμησης για να διαφυλαχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους.

Αρνήθηκε πάντως να τοποθετηθεί στα αλλεπάλληλα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τους σχεδιασμούς του υπουργείου σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4 στρέμματα θα διατηρηθούν, πιθανότατα ως παρέκκλιση, και οι νέες κατατμήσεις θα κλιμακώνονται ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής και το είδος της δόμησης (κατοικία, βιομηχανία, κ.λπ.). Στον αέρα φαίνεται ότι θα βρεθούν σύντομα μικρότερα ακίνητα (κάτω των 4 στρεμμάτων), που σήμερα έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση.

Ο Ν. Σηφουνάκης στην ουσία παρέπεμψε το θέμα της τουριστικής κατοικίας στο υπουργείο Τουρισμού. Πρόκειται για τα condo hotels, που εισήχθηκαν με το χωροταξικό για τον τουρισμό του 2009 και τότε είχαν συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ. Τάχθηκε πάντως υπέρ της μείωσης των συντελεστών δόμησης για τις ξενοδοχειακές μονάδες, που σήμερα είναι 0,20. Λίγο αργότερα, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, η Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τον τουρισμό από το αρμόδιο υπουργείο και θα περιμένει τις προτάσεις για να διατυπώσει τις απόψεις της.

Για τα 12 περιφερειακά, που ήταν το θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε:


* Προώθηση θεσμικού πλαισίου για τη δόμηση και τις χρήσεις γης κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, αλλά και της υπό κατασκευή Ιόνιας Οδού.

**Αναθεώρηση των σχεδίων ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη προβλέπονται χώροι υποδοχής μεταναστών. Δίνεται έμφαση στα Οινόφυτα, αλλά και στην πυρόπληκτη Ηλεία.

* Επανεξετάζεται η Τρίπολη ως έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου, πιθανότατα στο πλαίσιο ενός περιφερειακού «Καλλικράτη».

Το ενδιαφέρον αυτό στοιχείο προκύπτει από ορισμένες ομαδοποιήσεις που περιγράφονται στο διαγωνισμό. Για παράδειγμα η Κρήτη ενοποιείται με το Νότιο Αιγαίο και η Ηπειρος με τα Ιόνια νησιά.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/