Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ο Παπαδιαμάντης "τρέφει"τα παιδιά...κι αυτά τον τραγουδούν

Σπουδαία εκδήλωση χθες στην Αλεξανδρούπολη για τον "άγιο των ελληνικών γραμμάτων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με παιδικές φωνές , γέλια ,χαρά , ενθουσιασμό και τραγούδι πλημμύρησε στούντιο ηχογράφησης της πόλης μας εχθές το πρωί. Η ποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύει και αποκτά επίκαιρο χαρακτήρα μέσα από την ερμηνεία της χορωδίας του 6ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης.

Με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό , η μουσικός Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη και οι δασκάλες Μένη Σωτηριάδου και Ζωή Γκαρνέτα μελοποίησαν ποίηση του «αγίου των Ελληνικών γραμμάτων» και στήριξαν την προσπάθεια και τις πρόβες των παιδιών τους τελευταίους 4 μήνες , οι οποίες πραγματοποιούνταν κάθε Κυριακή.

«Μιλάμε μέσα από τη μουσική σε αυτούς που αγαπάμε» , «η μουσική μας βοηθάει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας»και «το τραγούδι μας κάνει χαρούμενους» ήταν κάποια από τα λόγια των παιδιών όταν ρωτήθηκαν γιατί τους αρέσει η μουσική και το τραγούδι. Επίσης, μίλησαν για τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα 48 μέλη της χορωδίας και για τη βοήθεια που πήραν από τις δασκάλες τους.

Από την πλευρά της η κυρία Μένη Σωτηριάδου δήλωσε «Το να δουλεύεις με τα παιδιά είναι πάντα μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Οι παιδαγωγοί ασχολούμαστε με τις παιδικές ψυχές και αυτές πρέπει να τις τροφοδοτούμε με ενέργεια , ιδέες , απόψεις και θέσεις, διεκδικήσεις και αγωνιστικότητα. Όλα αυτά περνάνε ελάχιστα μέσα από τα σχολικά βιβλία. Έτσι μέσα από τέτοιες δράσεις έχουμε και εμείς ουσιαστική επαφή με τα παιδιά και ζούμε μαζί τους στιγμές συγκλονιστικές. ΄Εχουμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε τα παιδιά , να μιλήσουμε μαζί τους και το σημαντικότερο , να τα ακούσουμε. Τα παιδιά εκφράζουν με μοναδικό τρόπο τη δική τους αλήθεια , αρκεί να τους δίνεται η ευκαιρία να το κάνουν. Έτσι μέσα από δράσεις, όπως είναι η δική μας μουσική ομάδα ,μεταδίδονται στα παιδιά στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού και της παιδείας. Γιατί ,παιδεία δε σημαίνει στείρες γνώσεις αλλά απόκτηση σφαιρικής άποψης των αξιών της ζωής.»

Επίσης , το σχολείο συμμετέχει στο διαγωνισμό και με την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής με την απαγγελία ποίησης του Παπαδιαμάντη και του Ελύτη με συνοδευτική μουσική ,τραγούδια του Νίκου Γκάτσου.

Η δουλειά των παιδιών θα κατατεθεί στο διαγωνισμό στις 4 Μαΐου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Επίσης , το σχολείο έχει προγραμματίσει άλλες δυο εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η πρώτη είναι μια κοινή εκδήλωση με το 5ο δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης στις 6 Μαΐου με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, όπου θα ακουστεί μουσική δουλειά των παιδιών προηγούμενων ετών και η δεύτερη αφορά τη συνεργασία του 6ου δημοτικού σχολείου με το Ζωγράφειο σχολείου Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, στις 27 Μαΐου θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας μαθητές του Ζωγράφειου σχολείου και θα πάρουν μέρος σε κοινή μουσική εκδήλωση με το 6ο δημοτικό σχολείο στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης με θέμα την ποίηση των Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Γκάτσου και Τσίρκα.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/