Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μειώθηκαν σε τέσσερα τα κέντρα εκπαίδευσης στρατιωτών που κλείνουν

Ασκούνται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες για εξαιρέσεις
ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ;


«Λουκέτο» σε 4 κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στρατιωτών βάζει από τον Μάιο το «Πεντάγωνο», ενώ από την επόμενη σειρά κατάταξης - του καλοκαιριού - σχεδιάζεται να κλείσουν και αλλά στρατόπεδα, ο αριθμός και η θέση των οποίων όμως... αυξομειώνεται λόγω πιέσεων τοπικών παραγόντων.

Παράλληλα η δραστική αυτή μείωση των κέντρων εκπαίδευσης - στην οποία προχωρά το Υπουργείο Άμυνας λόγω ευρύτερων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες αλλά και την αλλαγή της δομής του στρατεύματος - οδηγεί σε κατάταξη των νεοσύλλεκτων σε δυο δόσεις ανά σειρά, προκειμένου να βολεύονται όλοι στις ίδιες εγκαταστάσεις.


Ποιά κλείνουν

Τα κέντρα που κλείνουν από τον Μάιο, είναι σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, της Άρτας, των Ιωαννίνων, του Μεσολογγίου και της Σταυρούπολης Ξάνθης.

Μάλιστα η στρατολογία δεν έχει στείλει δελτία κατάταξης για αυτά σε στρατεύσιμους οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 14-15 από τα υπάρχοντα - ο αριθμός θα εξαρτηθεί, λένε, από το πόσοι νέοι θα παρουσιασθούν.
Με βάση τον επιτελικό σχεδιασμό τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του στρατού ξηράς αναμένεται να μείνουν στο τέλος 8 -10 από 36 που ήταν πριν 3 χρόνια και περίπου 19-20 που είναι σήμερα.

Αυτό, όπως λένε πηγές του ΓΕΣ, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, περίπου 40 εκ. ευρώ το έτος από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ μερικές εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες θα αποδεσμευτούν για μονάδες εκστρατείας.


Πιλοτική λειτουργία

Η σειρά κατάταξης (ΕΣΣΟ) που μπαίνει σε μερικές εβδομάδες, θα λειτουργήσει πιλοτικά: Αρχικά - τον Μάιο - θα παρουσιασθούν οι 11.700 πρωτοκαλούμενοι και ένα μήνα αργότερα - τον Ιούνιο - οι περίπου 1.600 προερχόμενοι εξ αναβολής για λόγους υγείας.

Από την μεθεπόμενη σειρά, που τα Κέντρα θα είναι λιγότερα, οι μισοί νεοσύλλεκτοι θα πηγαίνουν τον ένα μήνα και οι άλλοι τον επόμενο (στη συγκεκριμένη περίπτωση Αύγουστο οι πρώτοι, Σεπτέμβριο οι δεύτεροι) κ.ο.κ. Η βασική εκπαίδευση θα διαρκεί 3 εβδομάδες.

Ο τελικός κατάλογος, παρά το ότι απασχόλησε ακόμα και την πολιτική ηγεσία στο Συμβούλιο Άμυνας, δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω και των ισχυρών πιέσεων τοπικών παραγόντων. Για να δώσει το... καλό παράδειγμα ο αν. υπουργός Άμυνας και βουλευτής Κορινθίας κ. Π. Μπεγλίτης ζήτησε σε επίσημη συνεδρίαση του ΣΑΜ να μην εξαιρεθεί το ιστορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου από το λουκέτο παρόλο που το ΓΕΣ το είχε να διατηρείται.


Και άλλα έχουν σειρά


Στρατιωτικές πηγές φέρουν ως σίγουρα να κλείνουν, πέραν των προαναφερθέντων 4 και αυτά της Καλαμάτας και του Παρανεστίου Δράμας, ενώ μεταξύ αυτών που «παίζονται» είναι της Κοζάνης, του Πύργου, της Πάτρας και του Ναυπλίου.

Για τα δυο τελευταία υπάρχουν σκέψεις το μεν πρώτο να λειτουργήσει ως κέντρο ειδικότητας, το δε δεύτερο να μεταφερθεί, αργότερα, στο Λουτράκι.

Το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση φαίνεται από το ότι ενώ η στρατολογία δεν έχει καλέσει νέους στην Άρτα, τοπικές εφημερίδες είχαν χθες πληροφορία από βουλευτή της περιοχής πως πήρε υπόσχεση να λειτουργήσει το κέντρο...


Ο πρόεδρος της Βουλής


Για το Άργος Ορεχτικό υπήρξε αρχικά υπηρεσιακή εισήγηση να κλείσει, αλλά ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος είπε σε «διακομματικής» σύνθεσης αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που τον επισκέφθηκε - αλλά και μετά από παράσταση πολιτικών μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου - ότι δεν θα κλείσει επειδή είναι κοντά σε σύνορα.

Ως σίγουρα διατηρούμενα φέρονται πάντως από στρατιωτικές πηγές τα κέντρα Αυλώνας, Θήβας, Τρίπολης, Γρεβενών, Γιαννιτσών, Αθήνας (Ειδικών Δυνάμεων), Λαμίας, Σπάρτης, Ρεθύμνου, ενώ κάποια θα έχουν και εφεδρικά που θα λειτουργούν αναλόγως των αναγκών.

Η Ν.Δ. με ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Άμυνας κ. Μ. Τζήμας επισημαίνει ότι το «λουκέτο» θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους φορείς.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/