Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τα παιδιά γνωρίζουν τα πουλιά του Δέλτα Έβρου

Τι απάντησαν σε ερωτήματα που τους τέθηκαν οι μαθητές της  Δ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ερωτήματα θέτει στους μαθητές που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, προκειμένου να κινητοποιήσει τις δημιουργικές τους δυνάμεις. Στους μαθητές της Δ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, που επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης στο πλαίσιο της εργασίας τους «Τα πουλιά του Δέλτα Έβρου», τέθηκε το ερώτημα:

«Γιατί μου αρέσουν τα πουλιά;»


Να τι απάντησαν οι μικροί μαθητές:

«Τα πουλιά έχουν μια ομορφιά. Τα χρώματά τους είναι μαγικά και το πώς κελαηδάει το καθένα τα κάνει να ξεχωρίζουν. Επίσης το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι ένα πουλί δεν είναι κάτι άσχημο. Το καθένα έχει τα χαρακτηριστικά του, όπως το περιστέρι, το αηδόνι και αρκετά ακόμη πουλιά. Το σώμα τους είναι μικρό ή μεγάλο και ανάλογα είναι και τα φτερά τους. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν στα πουλιά.

Μια φορά κι έναν καιρό

σ’ ένα δάσος μακρινό

ζούσανε πολλά πουλιά

με πολύχρωμα φτερά.

Κελαηδούσανε γλυκά

και πετούσανε ψηλά

μια φορά κι έναν καιρό

σ’ ένα δάσος μακρινό.»


Συνεργασία: Αποστολία Αρβανιτάκη, Ανδριάνα Ντάρμα, Δέσποινα Αλβανού, Κατερίνα Δημητριάδου, Μαριτίνα Τσακίρη


«Μας αρέσουν τα πουλιά γιατί το καθένα κελαηδάει διαφορετικά. Επίσης έχουν διαφορετικά χρώματα σαν το ουράνιο τόξο. Βλέποντας τα πουλιά να πετάνε νιώθουμε χαρούμενοι. Περισσότερο μας αρέσουν επειδή έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο. Κάποια πουλιά συμβολίζουν μερικά πράγματα ενώ κάποια άλλα είναι χρήσιμα στον άνθρωπο.»

Συνεργασία: Στράτος Πολίτης, Παντελής Χατζηπέτρου, Κυριάκος Αμφιμιάδης, Μαρία Μελκονιάν.


«Τα πουλιά μου αρέσουν γιατί έχουν ωραίο χρώμα και σχήμα. Επίσης μου αρέσουν επειδή κελαηδούνε πολύ όμορφα και γλυκά. Κάποια είναι παράξενα, μικρά, μεγάλα και με διάφορα χρώματα. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και αυτό είναι ενδιαφέρον. Έχουν ασυνήθιστα χρώματα π.χ. κόκκινο, καφέ, πορτοκαλί κ.ά. Τα αγαπημένα μου είναι το φλαμίνγκο και ο αετός. Το εκπληκτικό στο φλαμίνγκο είναι το ροζ χρώμα του, που το παίρνει από τις γαρίδες που τρώει και στον αετό η όρασή του και η τεχνική του να πιάνει την τροφή. Μου αρέσουν τα πουλιά και θα ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για αυτά!!!»

Παναγιώτης Σιταρίδης


«Τα πουλιά μου αρέσουν πάρα πολύ. Το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του ξεχωριστά χρώματα και μερικά κελαηδούν πολύ ωραία. Άλλα πάλι έχουν ωραία ράμφη και όμορφες μεγάλες φτερούγες. Το πιο θαυμάσιο όμως στα πουλιά είναι ότι μπορούν να πετούν ελεύθερα ψηλά στον ουρανό.»

Ειρήνη Πετκίδου



Πηγή:  http://www.telegramm.gr/