Τούρκοι και ιταλοί κρεατέµποροι µαζί µε την οικονοµική κρίση συρρίκνωσαν το µεγαλύτερο παζάρι αµνοεριφίων στην Ελλάδα, που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στην πόλη της ∆ράµας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Τούρκοι και ιταλοί κρεατέµποροι µαζί µε την οικονοµική κρίση συρρίκνωσαν το µεγαλύτερο παζάρι αµνοεριφίων στην Ελλάδα, που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στην πόλη της ∆ράµας
Τρεις ηµέρες πριν από την Κυριακή των Βαΐων, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι, βοσκοί, κρεοπώλες, έµποροι και µεσάζοντες δίνουν ραντεβού στην τοποθεσία Κήπος, µπροστά από το πάρκο της µακεδονικής πόλης, όπου εξελίσσεται ένας µαραθώνιος διαπραγµατεύσεων σε κλίµα έντασης και καχυποψίας, ενώ κάποιες φορές ξεσπούν και καβγάδες.
Το χρηµατιστήριο τιµώνγια ταπασχαλινά αµνοερίφιαείναι ένα άτυπο δηµοπρατήριο κρεάτων µε όλα τα χαρακτηριστικά των παζαριών της Ανατολής και της Νότιας Βαλκανικής λειτουργώντας µε τον άγραφο νόµο προσφοράς και ζήτησης. Οταν θα καταλήξουν σε συµφωνία οι ζωέµποροι δίνουν στους κτηνοτρόφους µια προκαταβολή και η εξόφληση γίνεται στα σφαγεία, ενώ οι τιµές πώλησης του πασχαλινού οβελία που κλειδώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο παζάρι της∆ράµας αποτελούν τον µπούσουλα για τις τιµές σε όλη την Ελλάδα.
Στο φετινό παζάρι η συµµετοχή πωλητών και αγοραστών ήταν πολύ περιορισµένη, µικρότερη από κάθε προηγούµενη χρονιά όπως λένε οι ντόπιοι, για δύο κυρίως λόγους. Πολλοί κτηνοτρόφοι, προκειµένου να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και των άλλων εφοδίων, αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια (ορισµένοι από τον περασµένο Ιανουάριο) στους κρεατέµπορους σε τιµές πολύ χαµηλότερες από 6 ευρώ το κιλό. «Πολλά ζώα προπωλήθηκαν κοψοχρονιά και µε τις προκαταβολές πληρώθηκαν τα δάνεια και οι υποχρεώσεις», είπε στα «ΝΕΑ» ο κτηνοτρόφος Θανάσης Κυριαφίνης, από το Νευροκόπι ∆ράµας.
ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ. Οµως εκτός από τους έλληνες κρεατέµπορους κερδισµένοι από την οικονοµική κρίση βγήκαν φέτος τούρκοι και ιταλοί συνάδελφοί τους. Οπως τόνισε στα «ΝΕΑ» ο Θεόφιλος Λεπίδας, µεγαλέµπορος κρεάτων από την Καβάλα, από τον περασµένο µήνα έκλεισαν συµφωνίες µε το εξωτερικό και έγιναν µαζικές πωλήσεις από κτηνοτρόφους της Βόρειας Ελλάδας. Οι Τούρκοι αγόρασαν µόνο ζωντανά αρνιά, προς 3 ευρώ το κιλό, όταν στην Ελλάδα πωλούνται το πολύ προς 2,30, ενώ οι Ιταλοί έκλεισαν αρνιά και κατσίκια (πάνω από 7 ευρώ το κιλό για τα σφαγµένα), καθώς φέτος συµπίπτει ο εορτασµός του Πάσχα ορθοδόξων και καθολικών.
Το πασχαλινό χρηµατιστήριο της ∆ράµας έχει τους δικούς του κανόνες. Στη µια πλευρά τηςπλατείας ακούγονται οι φωνές από τα πηγαδάκια των κτηνοτρόφων, που απειλούν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν κάτω από 6,5 ευρώ, την ώρα που οι κρεατέµποροι προσπαθούν να τους προσεγγίσουν για να κλείσουν τη συµφωνία. Οι διερευνητικές επαφές και οι συζητήσεις για το κλείδωµα των τιµών θυµίζουν παρτίδα πόκερ και πολλές φορές ξεσπούν ακόµα και καβγάδες αν κάποιος κτηνοτρόφος σπάσει το µέτωπο και πουλήσει φθηνότερα.
Ορισµένοι κρεατέµποροι στην προσπάθειά τους να ρίξουν τις τιµές συναντούν µυστικά κτηνοτρόφους σε ξενοδοχεία της περιοχής και συνηθίζεται να τους πληρώνουν γεύµατα, ποτά, προκειµένου να αγοράσουν τα αµνοερίφια σε χαµηλή τιµή. Οι υπόλοιποι, που βρίσκονται στο παζάρι, κλείνουν τις συµφωνίες και στη συνέχεια καταλήγουν στακαφενεία και στις ψησταριές που βρίσκονται γύρω από το πάρκο, στην τοποθεσία Κήπος της ∆ράµας, όπου κρεατέµποροι και πωλητές δίνουν τα χέρια και τσουγκρίζουν τα ποτήρια µε τσίπουρο και µπίρα.
«Πριν από 10–15 χρόνιαστις διαπραγµατεύσεις ήµασταν ενωµένοι.
Τώρα, όλοι χρωστάµε στις τράπεζες, προσπαθούµε να ξεπουλήσουµε όσο όσο. Οι κρεατέµποροι και οι µεσάζο ντες το γνωρίζουν και δεν µας υπολογίζουν πλέον», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κτηνοτρόφος Γιάννης Φεϊτφατζίδης, από το Περιθώρι ∆ράµας.
Ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο εµπορικό κέντρο της ∆ράµας Στέφανος Μουρατίδης υπολογίζει ότι στο δραµινό παζάρι πουλιούνται περισσότερα από 50.000 αµνοερίφια κάθε Πάσχα, σφάζονται στα σφαγεία της περιοχής και τα περισσότερα µεταφέρονται µε ψυγεία στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οπως διευκρινίζει ο Στάθης Τουτουντζόγλου, από τα Κύργια ∆ράµας, οι έµποροι επιλέγουν τα αρνιά και κατσίκια που κυµαίνονται από 9 µέχρι 12 κιλά, ενώ για τα υπέρβαρα προσφέρουν γύρω στα 5 ευρώ. «Επιλέγουν τον αφρό. Τα λεγόµενα ψιλά ζώα, αλλά στο κοπάδι υπάρχουν µικρά και µεγάλα. Επίσης, προτιµούν τα αρνιά επειδή το αρνίσιοδέρµα πωλείται 7 ευρώ και το κατσικίσιο 1,5 ευρώ», επισηµαίνει.
Ο 80χρονος Σίµος Βασιλειάδης θυµάται ότι από τη δεκαετία του ‘30 γίνεται το πασχαλινό παζάρι της ∆ράµας το οποίο µέχρι τηνεποχή της µεταπολίτευσης είχε τα χαρακτηριστικά µεγάλης ζωοπανήγυρης. Τα χρόνια εκείνα, διηγείται, κτηνοτρόφοι από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη µετέφεραν µέσα στην πόλη τα κοπάδια. Εσφαζαν επί τόπου, ζύγιζαν στα καντάρια και που Εµποροι και κτηνοτρόφοι δεν κατέληξαν την Πέµπτη σε ενιαία συµφωνία λούσαν ζώα, το παζάρι διαρκούσε µέρες ολόκληρες, και η ∆ράµα αποτελούσε τόπο συνάντησης για τους τσελιγκάδες της περιοχής.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων ∆ηµήτρης Καµπούρης εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια µε τις περσινές τιµές, που κυµάνθηκαν από 6,5 µε 7,5 ευρώ. Η φετινή παραγωγή αµνοεριφίων στην Ελλάδα είναι µειωµένη κατά 20 - 30%, σε σχέση µε το περσινό Πάσχα, γεγονός που το αποδίδει στις εξαγωγές που έγιναν σε Τουρκία και Ιταλία, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελµα. «Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 70%, συγκριτικά µε πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κιλό καλαµπόκι το πληρώναµε 11 λεπτά και τώρα 35», σηµειώνει.
Το βράδυ της Πέµπτης οι διαπραγµατεύσεις για τις τιµές πώλησης των πασχαλινών αµνοεριφίων στο παζάρι της ∆ράµας ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσµα, αφού έµποροι και κτηνοτρόφοι δεν κατέληξαν σε ενιαία συµφωνία. Οι ζωέµποροι και οι κρεοπώλες θα επιδιώξουν τις επόµενες ηµέρες µεµονωµένες επικοινωνίες µε κτηνοτρόφους στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, µε στόχο να εξασφαλίσουν τις τιµές που επιθυµούν και τις ποσότητες αµνοεριφίων για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.
Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο ∆ηµήτρης Καµπούρης, οι διαπραγµατεύσεις στη ∆ράµα, ύστερα από πολλά χρόνια κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς οι παραγωγοί ζητούν φέτος 7 ευρώ το κιλό για το κατσίκι και 7,5 για το αρνί, ενώ οι έµποροι αντιπροτείνουν 6 και 6,5 - 7 ευρώ αντιστοίχως.
«Εµείς ζητάµε να εξασφαλίσουµε τις τιµές που πουλήσαµε πέρυσι, παρά το γεγονός ότι µέσα σε ένα χρόνο το κόστος εκτροφής αυξήθηκε 70%. Είµαστε αποφασισµένοι να µην υποχωρήσουµε», πρόσθεσε ο κ. Καµπούρης. Εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά οι έµποροι θα κάνουν πίσω, αφού, όπως διευκρινίζει, φέτος υπάρχει έλλειψη στα αµνοερίφια κατά 30% σε σχέση µε πέρυσι, ενώ οι αγοραστές δεν έχουν άλλο χρόνο στη διάθεσή τους για να διαπραγµατευτούν τις τιµές.
Πηγή: http://www.tanea.gr/