Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πλαφόν στην τιμή της αμόλυβδης στον Έβρο

Ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΠΟΙΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ;
ΠΟΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΙΟ;


Πλαφόν στις τιμές πώλησης της αμόλυβδης σε 13 νομούς της χώρας ισχύει από αύριο, με απόφαση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος δεν έθεσε χρονικό όριο για την άρση του.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, «το πλαφόν θα αρθεί όταν λυθεί οριστικά το πρόβλημα», όταν δηλαδή ομαλοποιηθούν πλήρως οι τιμές.

«Η ασυδοσία σταματάει εδώ», ξεκαθάρισε ο υπουργός, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η διαφορά των τιμών στους νομούς αυτούς, σε σχέση με τη μέση τιμή της Αθήνας, ήταν ακόμη και 16,9 λεπτά το λίτρο.

«Δυστυχώς μετά από ένα και πλέον μήνα, τα στοιχεία δείχνουν πως κάποιοι δεν θέλησαν να πάρουν το μήνυμα. Κανένα πρόβλημα για την πολιτεία. Η κυβέρνηση διαθέτει και άλλα εργαλεία για να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού που δοκιμάζεται καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά επιβάλλεται και ανώτατη τιμή χονδρικής (εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών) και συγκεκριμένα σε πέντε από τους 13 νομούς. Στους υπόλοιπους, η ανώτατη τιμή αφορά τη λιανική.

Οι νομοί και οι ανώτατες τιμές πώλησης που ορίστηκαν στην αμόλυβδη βενζίνη είναι:

- Κυκλάδες (1,724 ευρώ ανά λίτρο)

- Κεφαλονιά (1,769)

- Κέρκυρα (1,765 ευρώ)

- Λέσβος (1,722 ευρώ)

- Γρεβενά (1,736)

- Έβρος (1,744 ευρώ)

- Ευρυτανία (1,745 ευρώ)

- Φωκίδα (1,735 ευρώ)

- Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ)

- Λασίθι (1,788 ευρώ)

- Ρέθυμνο (1,774 ευρώ)

- Σάμος (1,734 ευρώ)

- Χίος (1,739 ευρώ)


Σε πέντε από αυτούς τους νομούς επιβλήθηκε και ανώτατη τιμή πώληση χονδρικής:

- Δωδεκάνησα (1,654 ευρώ)

- Λασίθι (1,718 ευρώ)

- Ρέθυμνο (1,704)

- Σάμος (1,664)

- Χίος (1,669 ευρώ)


Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί η επιβολή πλαφόν να είναι η έσχατη λύση για να ομαλοποιηθεί η αγορά» και προειδοποίησε ότι δε θα διστάσει να επιβάλει ανώτατες τιμές πώλησης και σε μεμονωμένους πρατηριούχους, αλλά και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που κερδοσκοπούν.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως από τις 9 Μαΐου, οι κάτοικοι της Αττικής θα ενημερώνονται με την αποστολή ενός sms στο «54151» για τα τρία φθηνότερα πρατήρια της περιοχής τους. Από τον Ιούλιο την εφαρμογή αυτή θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι όλης της χώρας.

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθούν ηλεκτρικές σημάνσεις με τα τρία φθηνότερα πρατήρια των επομένων χιλιομέτρων στην Αττική Οδό, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε για νέες ανακοινώσεις σύντομα, όσον αφορά τις «απαράδεκτα υψηλές τιμές» στα πρατήρια των εθνικών οδών. Για το θέμα της κλοπής καυσίμων ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα στο διωκτικό επίπεδο.


Πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/