Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Οι μελωδίες του μικρού Νικόλα Κατσαρίδη έφεραν τη διάκριση


Ο 11χρονος μαθητής από την Κομοτηνή διαγωνίστηκε στην κλασική κιθάρα, στην κατηγορία από 9 έως 13 ετών, όπου έλαβε τη δεύτερη θέση εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του.

Παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας με τον Τάσο Λύρατζη και τέσσερα χρόνια μετά έχει ήδη συνθέσει δικά του τραγούδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Είναι μόλις 11 χρόνων κι όμως παίζει τις χορδές τις κιθάρας σαν δεξιοτέχνης. Ο λόγος για τον μαθητή της πέμπτης τάξης Νικόλα Κατσαρίδη, ο οποίος χάρη σε αυτή του τη δεξιοτεχνία, κατάφερε να διακριθεί στο 10ο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας, που πραγματοποιήθηκε από 27 έως 30 Απριλίου στη Βέροια. Η Κομοτηνή είχε έναν άξιο εκπρόσωπο στη φετινή διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας και διοργανώθηκε από την πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου της πόλης. Το φεστιβάλ, όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Μακρυγιαννάκης, έγινε με γνώμονα την αγάπη για την μουσική και την κιθάρα ειδικότερα και με σεβασμό στην παράδοση των προηγούμενων διοργανώσεων. Φέτος ορίστηκαν τέσσερις διαγωνιστικές κατηγορίες - δύο πανελλαδικές και δύο διεθνείς - φιλοδοξώντας να δοθεί μια ουσιαστική ευκαιρία σε νέες κιθαρίστριες και νέους κιθαριστές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ ήταν επιθυμία του ίδιου του Νικόλα και φυσικά ο δάσκαλος του Τάσος Λύρατζης, αλλά και η οικογένειά του δεν θα μπορούσαν παρά τον ενθαρρύνουν. Έτσι ο μικρός κιθαρίστας βρέθηκε στη Βέροια μαζί με το δάσκαλο, τους γονείς του Σάκη Κατσαρίδη και Χρυσούλα Ευσταθίου και την αδερφή του Μαρία. Ο Νικόλας διαγωνίστηκε στην κλασική κιθάρα, στην κατηγορία από 9 έως 13 ετών και μάλιστα ήταν από τους μικρότερους σε ηλικία συμμετέχοντες, όπως είπε στο «Χ» ο περήφανος πατέρας του, «Ο Νικόλας την πρώτη μέρα του διαγωνισμού έλαβε μέρος στην αρχική φάση, από όπου πέρασε στη δεύτερη φάση.

Στη συνέχεια προκρίθηκε στον τελικό στους 6 καλύτερους και πήρε τον δεύτερο έπαινο. Σχεδόν άγγιξε την κορυφή, καθώς συγκέντρωσε 80.5 βαθμολογία και ο πρώτος πήρε 81, δηλαδή στο παρά πέντε χάσαμε και την πρώτη θέση». Η προσωρινή απογοήτευση που ένιωσε ο μικρός Νικόλας για τη μη κατάκτηση της πρώτης θέσης, αμέσως διαδέχτηκε τη χαρά όταν οι δικοί του άνθρωποι του εξήγησαν πόσο σημαντικό γεγονός είναι η συμμετοχή του και μόνο στο διαγωνισμό, ενώ του υποσχέθηκαν ότι θα το συνοδέψουν στη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς, ώστε εκεί να πάρει την πρώτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος στη βαθμολογίας της κατηγορίας 9 έως 13 ετών θα παίξει σόλο κλασσική κιθάρα σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.

Ο μικρός Νικόλας, μαζί με τον δάσκαλο και την οικογένειά του είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα στο 10ο διεθνές φεστιβάλ κλασσικής κιθάρας, αφού εκτός από τους διαγωνισμούς, η διοργάνωση περιελάμβανε ρεσιτάλ, κοντσέρτα με ορχήστρα, συναυλίες μουσικής δωματίου, σεμινάρια, διαλέξεις και εκθέσεις κατασκευαστών κιθάρας.