Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Αρχαία και ιστορία σήμερα στην Ξάνθη για φιλομαθείς κάθε ηλικίας!

Διοργανώνονται απόψε τμήματα από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ;


Το πάντοτε πρωτοπόρο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει τμήματα Αρχαίων Ελληνικών και Ιστορίας/Λαογραφίας της Θράκης στην Ξάνθη, στις 4 Μαϊου, με διδάσκοντα καθηγητή τον φιλόλογο και συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο.

Τα φετινά μαθήματα των αρχαίων ελληνικών, είναι αφιερωμένα στα κείμενα που γράφτηκαν από τους βυζαντινούς συγγραφείς στην αρχαία αττική διάλεκτο. Μετά την «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής – το έργο που κυρίως μελετήσαμε, γλωσσικά και μεταφραστικά, στο ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 - καταπιανόμαστε με το σύγγραμμα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου «Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν». Το έργο αυτό γραμμένο στα μέσα του 10ου αιώνα είναι πολύ σημαντικό τεκμήριο της εποχής και της αντίληψης για τον άνθρωπο, ενώ γλωσσικά συντάχθηκε σε τρέχουσα λόγια γλώσσα, όχι αττικίζουσα όπως της «Αλεξιάδας». Εκτός από τη μελέτη του κειμένου, θα συνεχίσουμε τη μελέτη της Δομής του αρχαιοελληνικού λόγου και των ετυμολογικών αναζητήσεων.

Τα φετινά μαθήματα λαογραφίας/ιστορίας, είναι αφιερωμένα στην ιστορία και στον πολιτισμό (λόγιο και λαϊκό) κατά τα Μέσα Χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη λεγόμενη από τους δυτικούς Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Στο σημερινό μάθημα θα συνεχίσουμε τη μελέτη πλευρών του βυζαντινού πολιτισμού. Συγκεκριμένα ο διδάσκων – υπεύθυνος του τμήματος κ. Θανάσης Μουσόπουλος θα αναφερθεί στη θέση και ανάπτυξη των Θετικών Επιστημών στο Βυζάντιο, ενώ ο σπουδαστής του τμήματος κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Η Ιστορία του Νεοελληνικού δικαίου και ο θεσμός του δικαστικού επιμελητή μέσα σ’ αυτό» (2009), θα μας μιλήσει για το Δίκαιο και τη Διπλωματία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:00-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:00-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

.