Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Η Ξάνθη του μέλλοντος στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορεών που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση

ΤΙ ΕΙΠΑΝ;
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ


Η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορεών που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Πρόκειται για το νέο ΓΠΣ που αφορά στα όρια του Καποδιστριακού Δήμου Ξάνθης και θα αντικαταστήσει το ισχύον που μεριμνά μόνο για τα παλιά όρια του Δήμου Ξάνθης, προ του 1990. Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες που καταθέτουν την άποψή τους για το αντικείμενο του ΓΠΣ. Ταυτόχρονα στις συμμετοχικές διαδικασίες, μετέχουν και οι φορείς που αποτελούν τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξάνθης.

Ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Κ. Λαλένης, ο οποίος προϊστατο και της αντίστοιχης ομάδας για την αναθεώρηση του προηγούμενου ΓΠΣ, ανέφερε ότι το αντικείμενο αυτό παρουσιάζει πολύ μεγάλες προκλήσεις και αυτό κατέστη σαφές και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αναθεώρησης, στην οποία συνεργάστηκε με το Δήμο της Ξάνθης.


Χάρτης του μέλλοντος της Ξάνθης

Αφού επεσήμανε ότι ο Δήμος της Πόλης ενθαρρύνει αυτού του είδους τις ανοιχτές διαδικασίες , σημείωσε ότι «το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ένας χάρτης και μια διαδικασία που δείχνει το μέλλον της Ξάνθης σε 15 χρόνια. Στην πορεία αυτών των ετών πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται. Φτιάχνουμε την εικόνα του Δήμου για το πως θα θέλουμε να είναι σε 15 χρόνια, με έργα και μελέτες που πρέπει να γίνουν για να πλησιάσουμε την εικόνα που θέτουμε ως στόχο.» κατέληξε οριοθετώντας τους στόχους αυτής της διεργασίας.

Υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, σύμφωνα με τον Κ. Λαλένη θα συνδιαμορφώσουν τους στόχους για το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης, στο πλαίσιο όλου του ευρύτερου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμόυ (Εθνικά Πολεοδομικά και Χωροταξικά Σχέδια) ενώ όλοι οι μελετητές επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.


Μ. Στυλιανίδης: Να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος

Ανοίγοντας τις εργασίες ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ευχαρίστησε τις υπηρεσίες και τους φορείς που συμμετέχουν και επεσήμανε τη σπουδαιότητα που έχει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ως ρυθμιστικός σχεδιασμός για την Ξάνθη του μέλλοντος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την χωροταξική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ην αποφυγή των προβλημάτων του παρελθόντος όσον αφορά στο σχεδιασμό.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ξάνθης επεσήμανε το πρόβλημα που υπάρχει από την πόλη της Καβάλας, για τη δημιουργία του αναπτυξιακού τριπόλου ανάπτυξης Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας, που δεν έγινε αποδεκτό από τη γειτονική πόλη, ζητώντας από τους μελετητές να ερευνήσουν αυτή την περίπτωση. Όπως είναι γνωστό η δημιουργία αυτού του τριπόλου θα ανέβαζε κατά μία κατηγορία τις τρες περιοχές στον αναπτυξιακό χωροταξικό σχεδιασμό.

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/