Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Περιορισμούς στην ελευθερία του μειονοτικού Τύπου είδε ο Σύλλογος Επιστημόνων στο συνέδριο του ΟΑΣΕ στην Λιθουανία

Αφορμή τα πρόστιμα «Μιλλέτ» και «Γκιουνδέμ» για όσα έγραφαν για τη Νικοπούλου
Συνάντηση του Τζεμίλ Καπζά με  τον Κοιν. Εκπρόσωπο της Ελλάδας Πέτρο Ευθυμίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όπως έγινε γνωστό, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) συμμετείχε σε συνέδριο του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας η οποία και ασκεί την προεδρία του οργανισμού αυτή την περίοδο.

Το δελτίο Τύπου που απέστειλε το BTAYTD έχει ως εξής:


Στο συνέδριο που έλαβε χώρα μεταξύ 7 και 8 Ιουνίου, συζητήθηκαν ο ρόλος του κράτους στην προστασία των δημοσιογράφων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου που διοργάνωσε η προεδρεία της Λιθουανίας μαζί με το γραφείο της εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας κος Αουντρόνιους Αζούμπαλις καθώς και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ κος Πέτρος Ευθυμίου.

Στο συνέδριο το σύλλογό μας εκπροσώπησε ο κος Τζεμίλ Καμπζά, ένας από τους παλιούς προέδρους μας. Παρουσίασε γραπτό ενημερωτικό δελτίο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός Τύπος στη Δυτική Θράκη και με πληροφορίες για τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθησαν στις εφημερίδες «Γκιουνδέμ» και «Μιλλέτ». Ο κος Καμπζά συναντήθηκε προσωπικά με τον κο Ευθυμίου αλλά και με την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς και εξέφρασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά ΜΜΕ.


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Κατά την εναρκτήρια ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο Radisson Blue Hotel, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας κος Αουντρόνιους Αζούμπαλις, δήλωσε ότι τα κράτη θα πρέπει να διαφυλάξουν την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης για να μπορέσει η δημοκρατία να σταθεί στα πόδια της και να προοδεύσει. Ο Υπουργός Εξωτερικών κος Αζούμπαλις, ισχυρίστηκε ότι η Λιθουανία κατά την περίοδο της προεδρίας της θα δώσει βαρύτητα στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ, σημειώνουν θετική πρόοδο ιδιαίτερα στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Ανησυχητικό χαρακτήρισε ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί, συλληφθεί, φυλακισθεί ή καταδικαστεί.


Μετά την έναρξη του συνεδρίου, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν: ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ κος Μαρκ Πέριν, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ κος Πέτρος Ευθυμίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κος Πάβλο Κλίμκιν και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν κος Νουράι Ουράζοβ.


Στο τμήμα αυτό του συνεδρίου, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς με σύντομη ομιλία που πραγματοποίησε έδωσε πληροφορίες για τις εργασίες που γίνονται από το γραφείο της. Η κα Μιγιάτοβιτς υποστήριξε ότι για να μπορέσουν οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να λύσουν τα προβλήματά τους στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου, θα πρέπει οι κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν σε θαρραλέα βήματα στον τομέα των ελευθερίας των ΜΜΕ. Η κα Μιγιάτοβιτς διασαφήνισε ακόμα ότι παρ’ όλες τις εργασίες και τις όποιες θετικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο και πρόσθεσε ότι η ελευθερία των ΜΜΕ θα πρέπει τοποθετηθεί μεταξύ των προτεραιοτήτων κάθε κυβέρνησης.


ΤΟΜΑΣ ΧΑΜΕΡΜΠΕΡΓΚ


Στην ομιλία που πραγματοποίησε στα πλαίσια του συνεδρίου ο ευρωπαίος Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων κος Τόμας Χάμεμπεργκ που συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο, τόνισε ότι η ελευθερία έκφρασης και Τύπου, αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και προσέφερε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κος Χάμεμπεργκ τόνισε ακόμα ότι η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δήλωσε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή συνεργάζεται στενά με την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς στον τομέα της ελευθερίας των ΜΜΕ. Ο κος Χάμεμπεργκ, υπενθύμισε ότι αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων των κρατών να δημιουργούν για τους δημοσιογράφους άνετες, ελεύθερες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Δήλωσε επίσης ότι οι νόμοι του κράτους σε σχέση με τα ΜΜΕ και το Σύνταγμα, θα πρέπει να συμφωνούν με τις διεθνείς συνθήκες και του διεθνείς κανονισμούς.



ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Οι εκπρόσωποι των Διεθνών Συνομοσπονδιών Τύπου πραγματοποίησαν ακόμα παρουσιάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι. Στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι των Συνομοσπονδιών Τύπου που εργάζονται στην Αυστρία, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, προσέφεραν πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί, εξαφανιστεί, καταδικαστεί σε φυλάκιση, έχουν δεχθεί απειλές και έχουν απαχθεί. Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν δήλωσαν ότι τα κράτη θα πρέπει να επανεξετάσουν τους νόμους τους σχετικά με τα ΜΜΕ για να μπορούν οι δημοσιογράφοι να ασκούν σε ένα άνετο, ελεύθερο και ασφαλές περιβάλλον το επάγγελμά τους.


Στα πλαίσια του συνεδρίου συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη να διαχωριστούν τα κοινωνικά ΜΜΕ (διαδίκτυο) από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και παρουσιάστηκαν ορισμένες απόψεις για τον εκ νέου ορισμό της έννοιας του δημοσιογράφου. Υπήρξαν κάποιοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους περιορισμούς που θα τεθούν από τον ορισμό της έννοιας του δημοσιογράφου εν ονόματι των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καθώς υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται το ίδιο ο ιδιοκτήτης μια ιστοσελίδας και ο πολεμικός ανταποκριτής ή ο δικαστικός ανταποκριτής.



ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ


Στο συνέδριο αναφέρθηκε ότι στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, πολλοί δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Αναφέρθηκε ακόμα ότι πολλοί δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ οι θύτες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δολοφονιών δημοσιογράφων, δεν συνελήφθησαν ποτέ και δεν καταδικάστηκαν. Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους.



ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΑΜΕΜΠΕΡΓΚ-ΜΙΓΙΑΤΟΒΙΤΣ


Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά από τις συνεδρίες του ΟΑΣΕ, ο ευρωπαίος Επίτροπος κος Τόμας Χάμεμπεργκ και η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς διοργάνωσαν κοινή συνεδρίαση με θέμα την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων. Ο κο Χάμεμπεργκ και η κα Μιγιάτοβιτς έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που έχουν πραγματοποιήσει στον τομέα της ελευθερίας των ΜΜΕ και των αποτελεσμάτων που είχαν οι εν λόγω εργασίες.


ΓΡΑΠΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Ο κος Τζεμίλ Καμπζά που συμμετείχε στο συνέδριο, παρουσίασε γραπτώς πληροφορίες σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Μιλλέτ»και «Γκιουνδέμ» καθώς και μια περίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουρκόφωνες εφημερίδες και οι τουρκόφωνοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Δυτική Θράκη.


Το κείμενο περιλαμβάνει σύντομες πληροφορίες για τα προβλήματα και την κατάσταση της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Παρέχει ακόμα πληροφορίες σχετικά με την έκδοση τουρκόφωνων εφημερίδων και περιοδικών στη Δυτική Θράκη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της τουρκικής μειονότητας εξαιτίας της γραφειοκρατίας καθώς και τη φυλάκιση ή την επιβολή προστίμων στην οποία καταδικάζονται κάποιοι από το 1923 έως και σήμερα. Στο κείμενο γίνεται ακόμα γνωστό ότι μετά από το 1974 δημιουργήθηκε ένα πιο άνετο περιβάλλον εργασίας για το μειονοτικό Τύπο ενώ παρέχεται ευρεία πληροφόρηση σχετικά με τα χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, στις τουρκόφωνες εφημερίδες και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν στα τούρκικα.


Στο κείμενο παρέχονται ακόμα λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα αστρονομικά χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Μιλλέτ» και «Γκιουνδέμ» και το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Κραλ FM που εκπέμπει στα τουρκικά από την Ξάνθη. Υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των εφημερίδων «Μιλλέτ» και «Γκιουνδέμ» και με τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που τις έχουν αφήσει αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να κλείσουν. Περιέχονται ακόμα πληροφορίες σχετικά με την αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε η δασκάλα κα Χαρά Νικοπούλου εναντίον των εφημερίδων «Μιλλέτ» και «Γκιουνδέμ», οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο Τζεμίλ Καμπζά από την «Γκιουνδέμ» και ο Τζενγκίζ Ομέρ από την «Μιλλέτ», να καταδικαστούν σε δεκάμηνη φυλάκιση έκαστος.


Στο κείμενο γίνεται γνωστό ότι σχετικά με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον Κραλ FM και στις δύο δεκαπενθήμερες εφημερίδες έχει πληροφορηθεί και το γραφείο της εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς.


Στο κείμενο τονίζεται ακόμα η σημασία να επανεξετασθούν οι νόμοι που ορίζουν το γραπτό, τον ακουστικό και τον οπτικό Τύπο στην Ελλάδα.


Στο τμήμα του κειμένου που περιλαμβάνει τις προτάσεις, υποστηρίζεται ότι πρέπει να διασφαλισθεί η ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι ελευθερίες του μειονοτικού Τύπου, ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα που έχουν ως αποτέλεσμα να πλουτίζει η αντίθετη πλευρά και να κλείνουν οι εφημερίδες καθώς και ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η αρχή του πλουραλισμού στην οποία γίνεται μνεία στα πλαίσια των νόμων για τα ΜΜΕ.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ


Από την άλλη πλευρά ο κος Τζεμίλ Καμπζά, πραγματοποίησε προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ κο Πέτρο Ευθυμίου. Στη συνάντηση αυτή ο κος Καμπζά εξήγησε στον κο Ευθυμίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά ΜΜΕ και του παρείχε ευρεία πληροφόρηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μειονοτικός Τύπος και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Γκιουνδέμ» και «Μιλλέτ». Ο κος Ευθυμίου, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ενήμερος σχετικά με το θέμα, ισχυρίστηκε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν σηματοδοτούν την έλλειψη ελευθερίας στον Τύπο στην Ελλάδα και δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.



ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ


Ο κος Τζεμίλ Καμπζά συναντήθηκε προσωπικά με τους εκπροσώπους των Η.Π.Α. ,της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας τους οποίους πληροφόρησε σχετικά με τα προβλήματα του μειονοτικού Τύπου και τα χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Γκιουνδέμ» και «Μιλλέτ».


Ο κος Καμπζά συνατήθηκε ακόμα με την εκπρόσωπο για την ελευθερία στα ΜΜΕ κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς και τη σύμβουλό της κα Νόρα Κόβατς καθώς και με την κα Νίνα Αγκνιάνοβα, συντονίστρια του Κοινού Ευρασιατικού Προγράμματος της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων που εδρεύει στην Αμερική.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Στο τέλος του διήμερου συνεδρίου δημοσιεύθηκαν και τα συμπεράσματα του.


Στα 8 άρθρα που περιείχαν τα συμπεράσματα, ζητήθηκε από όλες τις χώρες του ΟΑΣΕ,να κάνουν ό,τι αρμόζει για να καταδικαστούν τα άτομα και οι ομάδες που ασκούν πιέσεις, οι πρακτικές που στοχεύουν εναντίον της πολυφωνίας και κάθε είδους εφαρμογές που απειλούν την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Πηγή:  http://www.azinlikca.net/