Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μετανάστευση, μεταλλεία & πλημμύρες αλλάζουν τον αναπτυξιακό χάρτη της ΑΜ-Θ

Εισήγηση 25 σελίδων θα παρουσιάσει στο περιφερειακό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας ο συμπαραστάτης της Περιφέρειας Λάζαρος Τσακμακίδης ενόψει της αναθεώρησης του Χωροταξικού
ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Την υπογραφή του Λάζαρου Τσακμακίδη μηχανικού και συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, φέρει το αναθεωρημένο χωροταξικό της Περιφέρειας, που επεκτείνεται σε 25 σελίδες και θα αποτελέσει θέμα αποκλειστικής συνεδρίασης στο περιφερειακό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός θα εισαχθεί ως θέμα προς συζήτηση και ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου, με απώτερο στόχο τη λήψη σχετικής απόφασης. Αφορμή για τη σύνταξη αυτής της μελέτης είναι το γεγονός ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2010 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με επικεφαλής τότε την Τίνα Μπιρμπίλη ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης του υφιστάμενου περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου ΑΜ-Θ, το οποίο είχε εγκριθεί το 2003.


Απλοποιούνται επενδύσεις με καθορισμένες χρήσεις γης

Με το χωροταξικό σχέδιο καθορίζονται ουσιαστικά οι χρήσεις γης στον ευρύτερο περιαστικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι οριοθετημένες όλες οι περιοχές, στις οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν οι επιμέρους παραγωγικές δραστηριότητες, είτε βιομηχανικές, είτε τουριστικές. Οι χρόνοι που θα χρειάζονται για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και αδειοδοτήσεων -εφόσον ένας επενδυτής προσβλέπει στην υλοποίηση ενός έργου- θα μπορούν να περιοριστούν δραστικά, διότι όλες οι χρήσεις θα είναι ήδη προκαθορισμένες. «Αυτό το σημαντικό γεγονός δεν υπήρχε στην έκταση και στο βαθμό που έπρεπε στο πρώτο χωροταξικό του 2003 με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι και σήμερα μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες των εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων πολλών ιδιωτικών και κρατικών επενδύσεων. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η έλλειψη ρυθμιστικού πεδίου στο υφιστάμενο χωροταξικό σχέδιο, φτάνει μέχρι το σημείο να μην μπορεί κάποιος να κάνει μια επένδυση σε κάποιες περιοχές, διότι δεν υπάρχει ρύθμιση των χρήσεων γης», σημείωσε μιλώντας στο «Χ» ο κ. Τσακμακίδης.


Τα τρία κενά που καλύπτει το αναθεωρημένο χωροταξικό

Τα τρία κενά έρχεται να καλύψει το αναθεωρημένο χωροταξικό, το πρώτο αφορά τους χώρους κράτησης των λαθρομεταναστών, το δεύτερο τα μεταλλεία και το τρίτο την αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου. Το υφιστάμενο χωροταξικό σχέδιο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους παραπάνω τομείς, τομείς που επιβάλλονται από τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. «Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν καταλυτικά την αναπτυξιακή προσπάθεια και την εν γένει δραστηριότητα της περιφέρειας, δηλαδή και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του δημοσίου τομέα», ανέφερε ο κ. Τσακμακίδης προσθέτοντας, «θεώρησα ότι είναι αναγκαίο να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο πάνω στις πτυχές των αδυναμιών του υφιστάμενου χωροταξικού σχεδίου, να προγραμματίσει έγκαιρα τις προτάσεις και να τις επεξεργαστεί συστηματικά μέχρι να τις καταθέσει στο υπουργείο. Πρέπει η τροποποίηση που θα γίνει να είναι πλήρης, ενδελεχής και συστηματική και να άρει τις αδυναμίες που υπάρχουν».


Πρόταση σύστασης επιστημονικής ομάδας

Μαζί με την εισηγητική έκθεση για το χωροταξικό, ο κ. Τσακμακίδης στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο θα καταθέσει πρόταση για σύσταση μίας επιστημονικής ομάδας, στην οποία να μετέχουν περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από το ΤΕΕ, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το πανεπιστήμιο και οποιοσδήποτε άλλος φορέας κριθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη σωστή αναθεώρηση. Αυτό προτείνεται, «προκειμένου από τώρα να αρχίσει η καταγραφή των προβλημάτων και η επεξεργασμένη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων, ούτως ώστε, όταν θα έρθει προς γνωμοδότηση από το υπουργείο η πρώτη φάση, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, να υπάρχει μια ετοιμότητα ουσιαστικής παρέμβασης. Πρέπει να κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα είναι επεξεργασμένες και θα λύνουν προβλήματα, όχι μια απλή διαδικασία γνωμοδότησης, αλλά να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα έχει προκύψει από επεξεργασία του περιφερειακού συμβουλίου».

Η εισήγηση των 25 σελίδων αναμένεται να προκαλέσει πολύωρη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο της 29ης Ιουνίου στην Κομοτηνή.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/