Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ανάκληση αδειών και λουκέτα σε παραλιακά μπαράκια της Ροδόπης!

Στο κλείσιμο τριών αναψυκτηρίων στην παράλία Φαναρίου - Αρωγής - Μέσης θα προβεί ο Δήμος Κομοτηνής, αν οι ιδιοκτήτες τους δεν επιστρέψουν τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων τους, όπως οφείλουν σύμφωνα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε μετά από καταγγελίες συναδέλφων τους
              ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;
       ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στο κλείσιμο τριών παραλιακών αναψυκτηρίων πρόκειται να προβεί ο Δήμος Κομοτηνής, αν οι ιδιοκτήτες τους δεν επιστρέψουν τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων τους, όπως οφείλουν, σύμφωνα με σχετική δικαστική απόφαση, η οποία εκδόθηκε μετά από καταγγελίες συναδέλφων τους.

Στον άχαρο ρόλο να κλείσει δυναμικές επιχειρήσεις ανακαλώντας τις άδειές τους μεσούσης της θερινής περιόδου θα βρεθεί ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης που πρώτη φορά με την εφαρμογή του Καλλικράτη περιέρχεται η αρμοδιότητα του αιγιαλού και των παραλιών εμβέλειας δήμου Αιγείρου στην ευθύνη του. Ήδη οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερομένους. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση, ενώ η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Τα μπαράκια Googie του Τάσου Βενετίδη εκπροσωπήθηκε με την δικηγόρο του Νίκη Παυλίδου, το Υα banaki του Κώστα Τσατσαρίδη εκπροσωπήθηκε με την δικηγόρο του Ελένη Λαφτσή, ενώ ο Γιώργος Μακρής με το καινούργιο μπαράκι στην Μέση συμμετείχε μέσω του δικηγόρου του Βαγγέλη Γκουντέλα στην έκτακτη συνάντηση που έγινε χθες στο δημοτικό κατάστημα με αφορμή την αρνητική εξέλιξη. Βλέπουμε ότι εφαρμόζεται το Dura lex, sed lex. Είναι μια φράση της λατινικής την οποία όλοι σχεδόν γνωρίζουμε και όλοι αγνοούμε. Σημαίνει “σκληρός νόμος, αλλά νόμος“!


Γ. Πετρίδης: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις, μετά βρίσκομαι εγώ εκτεθειμένος για παράβαση καθήκοντος»

Η συνάντηση με την δημοτική αρχή ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν έδωσε καμία λύση. Το μόνο που ανέφερε ο κ. δήμαρχος ήταν ότι θα ερευνηθεί η νομιμότητα και των υπολοίπων ιδιοκτητών παραλιακών χώρων αναψυχής λέγοντας ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να είναι ίση οριζοντίως και καθέτως. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την ανακολουθία του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης σχετικά με τις άδειες είναι πολλά κι έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των ντόπιων επιχειρηματιών και των πολιτών που βρέθηκαν όμηροι ενός καθεστώτος το οποίο τους καταστρέφει επαγγελματικά. Οι ίδιοι έχουν υποστεί έξοδα, προσέλαβαν προσωπικό δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες των λουομένων στις παραλίες Αρωγής και Μέσης κι όμως πρέπει να εγκαταλείψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ο Δήμος μάλιστα σε μια χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στους επιχειρηματίες που επένδυσαν στην φετινή σαιζόν, άσκησε έφεση, αλλά μέχρι να συζητηθεί η να ληφθεί κάποια απόφαση είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση.

Μιλώντας στο «Χ» για το θέμα αυτό ο κ. Πετρίδης ανέφερε: «Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή άλλων επιχειρηματιών του χώρου της παραλίας, η οποία υποχρεώνει τον Δήμο να ζητήσει πίσω τις άδειες λειτουργίας τριών τροχήλατων αναψυκτηρίων, τα οποία είχε νοικιάσει ο Δήμος Αιγείρου σε επιχειρηματίες της πόλης μας» και συμπληρώνει: «Κρίθηκε από το δικαστήριο ότι είναι άκυρη η άδειά τους και οφείλουμε να ζητήσουμε να επιστρέψουν τις άδειες και να κλείσουν τα καταστήματά τους άμεσα. Αν δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια, είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να σφραγίσει ο ίδιος τις επιχειρήσεις αυτές». Μάλιστα, για τον ορισμό περί «άμεσης» εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης που ρωτήθηκε σχετικά ο δήμαρχος διευκρινίζει: «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αυτό που λέει ο νόμος για τις άμεσες ενέργειες σημαίνει μια-δυο μέρες. Δεν μπορείς να το πας έναν μήνα πίσω». Ο κ. Πετρίδης τονίζει: «Το θέμα δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο που αναγκαζόμαστε να δούμε άλλες τρεις επιχειρήσεις να κλείνουν. Άλλωστε, ο Δήμος Κομοτηνής, ως συνέχεια και του Δήμου Αιγείρου, είχε και έσοδα». Πάντως, η δημοτική αρχή έχει υποβάλλει έφεση, για την εκδίκαση της οποίας πάντως δεν έχει οριστεί ημερομηνία. «Ο Δήμος Κομοτηνής ως έχων έννομο συμφέρον έχει προσφύγει κατά της απόφασης και αναμένουμε την εκδίκαση», επισημαίνει ο κ. Πετρίδης, ωστόσο «μέχρι τότε πρέπει να εφαρμόσουμε την πρωτόδικη απόφαση». Στο μεταξύ, για το όλο θέμα και επειδή υπάρχουν πολλές καταγγελίες, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ξεκίνησαν ελέγχους για τη νομιμότητα όλων των επιχειρήσεων στην παραλιακή ζώνη ευθύνης του οπότε μπορεί να υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις.


Eκκληση προς επαγγελματίες για τήρηση των οριζομένων στις άδειές τους

Αφορμής δοθείσης, ο δήμαρχος καλεί τους επαγγελματίες και της Κομοτηνής να είναι γενικότερα περισσότερο τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους που εκπορεύονται από τις άδειές τους.

Όπως είπε στον «Χ», «υπάρχει τον τελευταίο καιρό ένα “κύμα” εγγράφων από την αστυνομία και τη δ/νση υγείας προς τον Δήμο, μετά από αυτοψίες, ελέγχους και πιστοποιήσεις παραβάσεων, βάσει των οποίων ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε πολύ σκληρά διοικητικά μέτρα απέναντι σε επαγγελματίες, κυρίως στα αντικείμενα της εστίασης και της διασκέδασης.

Θέλω να τονίσω ότι εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να κλείνουμε επιχειρήσεις και να σφραγίζουμε καταστήματα και να μένει κόσμος χωρίς μεροκάματο.

Όμως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τον νόμο, γιατί εγκαλείται μετά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον εισαγγελέα.

Πρέπει οι καταστηματάρχες να είναι πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουν πιστά όσα ορίζουν οι άδειες τους, ώστε να μην σερνόμαστε σε δικηγόρους, σε κλεισίματα, σε ανακλήσεις αδειών. Το πρόβλημα είναι οξύ και μας λυπεί πάρα πολύ».


Αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου δημάρχου και προέδρου ΟΕΒΕΣ

Μάλιστα ο δήμαρχος Κομοτηνής, έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μιχάλη Βεζυριαννίδη, και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραχωρήσουν σχετική κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα ενώ θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να κλείσει και καταστήματα της πόλης.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/