Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Εσείς, στη Θράκη, προσέχετε τις «παρέες» σας

Ο ύποπτος ρόλος της καθηγήτριας του Ινστιτούτου Thrakology της Βουλγαρικής Ακαδημίας που πρόσφατα επισκέφθηκε την Μαρώνεια και πραγματοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο «Ορφέας»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ικανοποίηση εκφράζει ο θρακιώτικος τύπος, διότι η αναπλ. Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Thrakology, της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, κα. Βαλέρια Φολ εντυπωσιάστηκε από την επίσκεψή της στα αρχαία του δήμου Μαρώνειας. Μάλλον, συνάδελφοι, δεν καταλάβατε το λόγο για τον οποίο ενθουσιάστηκε η κυρία. Αν ψάχνατε το βιογραφικό και τις δραστηριότητές της, θα σας έφευγε ο ενθουσιασμός.

Η κα. Βαλέρια Φολ είναι χήρα του Αλεξάντερ Φολ. Ο οποίος από την εποχή του Ζίβκοφ (ως γνωστόν οι Ισραηλίτες δεν είχαν εκδιωχθεί στη Βουλγαρία, λόγω της συμμαχίας της με τον Χίτλερ) είχε ιδρύσει το Θρακολογικό Ινστιτούτο Βουλγαρίας, με σκοπό την «αποσλαβοποίηση» των Βουλγάρων και την ανάδειξή τους ως… απογόνους των αρχαίων Θρακών. Είχε ανοίξει μάλιστα και παράρτημα στη Βιέννη.

Κατ’ εκείνα τα χρόνια, που το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου έβλεπε αλλιώς την αποστολή του, είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας του. Ο Φολ, ως σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας, επιχείρησε να την κάνει γνωστή ως γενέτειρα του Ορφέα (ο οποίος, βέβαια, κατά τα αρχαία κείμενα γεννήθηκε στα Λείβηθρα -Λεπτοκαρυά- της Πιερίας).

Η χήρα του (η φωτογραφία από την εφημ «Χρόνος» της Κομοτηνής), που ανέλαβε τη διεύθυνση του Θρακολογικού Ινστιτούτου, συνεχίζει το έργο του, και επί υπουργίας Πολιτισμού του κ. Αβραμόπουλου, τον είχε πείσει να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις από κοινού οι δύο χώρες για τον Ορφέα. Ο κ. Αβραμόπουλος, αγνοώντας το θέμα (ποιο θέμα δεν αγνοεί, άραγε;) το δέχθηκε, αλλά υπό την πίεση των θρακικών σωματείων που του εξήγησαν τι σημαίνει αυτό, υπαναχώρησε.

Η κα. Φολ, όπως διαβάσαμε στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου, ετοιμάζει τη δημοσίευση των πρακτικών του Διεθνούς Συμβουλίου «Ορφέας» που πραγματοποίησε. Γι’ αυτήν την κατ’ εξακολούθηση παραχάραξη της ιστορίας, ο τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος Καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σακελλαρίου, σε βιβλίο του αναφέρει ότι στο Μουσείο Καζανλάκ της Βουλγαρίας, υπάρχει η δήλωση του Ζίβκοφ σε πέντε γλώσσες: «Στις φλέβες μας ρέει και αίμα Θρακών και είμαστε οι νόμιμοι κληρονόμοι των Θρακικών θησαυρών, οπουδήποτε της γης» (το «οπουδήποτε της γης», συγκρατείστε το).

Οι Βούλγαροι -αναφέρει επίσης ο Μ. Σακελλαρίου- έχουν αναδείξει ειδική Θρακολογική Επιστήμη. Έχουν ειδικό Θρακολογικό Ινστιτούτο, που υπάγεται στην Ακαδημία της Σόφιας. Έχουν ιδρύσει επίσης ειδικό Θρακολογικό Ινστιτούτο και στο Άμστερνταμ. Χαρακτηριστικό είναι ότι κυρίως Ολλανδοί Αρχαιολόγοι κάνουν έρευνες στη Βουλγαρία.

Στο Άμστερνταμ, τον Σεπτέμβριο 1984 σε έκθεση με τίτλο «Ο χρυσός της Θράκης» παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Βουλγαρίας και οι υπουργοί Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και των δύο χωρών, καθώς επίσης και διάφοροι Πρέσβεις. Μόνο μια Ελληνίδα που διαμένει στην Ολλανδία φώναζε: «Είναι Ελληνικά!».

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επηρεάσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τα όσα «περίεργα» συμβαίνουν στη χώρα μας. Αυτοί που ετοιμάζουν επί δεκαετίες τη «Μακεδονία του Αιγαίου» δεν είναι φυσικά ο Γκρούεφσκι και η παρέα του. Ούτε ο «σεκιουριτάς» Μπορίσοφ μπορεί να καταλάβει το λόγο που η Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας επιμένει ότι «η Βουλγαρία συνορεύει με τον εαυτό της» (όλα τα γύρω εδάφη δηλαδή είναι δικά της). Άλλοι, πιο ισχυροί από τον Γκρούεφσκι, τον Μπορίσοφ και τον Ερντογάν ενδιαφέρονται για τη Θράκη.


Πηγή:  http://www.voria.gr/