Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Φιλί ζωής στην οικονομία της Θράκης οι Βούλγαροι τουρίστες


Ερχονται για μια βουτιά
ακόμα και αυθημερόν
αλλά αφήνουν τα ωραία
τους χρήματα σε παραλίες,
ταβέρνες και καφετέρειες

                          ΔΙΑΒΑΣΤΕ
              ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Φιλί ζωής στην οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελούν οι Βούλγαροι τουρίστες, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια κατακλύζουν τις πλαζ από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Τα Άβδηρα, το Φανάρι, η Νέα Καρβάλη, η Κεραμωτή βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους, διότι συνδυάζουν όμορφες παραλίες, χώρους ψυχαγωγίας, εγκαταστάσεις άθλησης και ψάρεμα.

Πραγματική τουριστική έκρηξη σημείωσαν οι ευρισκόμενοι κοντά στη βουλγαρική πόλη Ζλατογκράντ οικισμοί Άβδηρα και Μυρωδάτο. Πέρυσι μόνο για ένα Σαββατοκύριακο από το μεθοριακό σταθμό «Άγιος Κωνσταντίνος» πέρασαν 12-13 χιλιάδες άτομα. Τις μέρες αργίας το 80% των αυτοκινήτων έχουν βουλγαρικό αριθμό κυκλοφορίας – από τις πόλεις Σμόλιαν, Χάσκοβο, Κίρτζαλι, Πλόβντιφ, Πάζαρτζικ. Συνήθως οι Βούλγαροι επισκέπτονται τους γειτονικούς ελληνικούς οικισμούς για μια μέρα , φθάνουν το πρωί και το βράδυ φεύγουν.

Στο λιμάνι της Κεραμωτής οι ντόπιοι ψαράδες πετάνε τα μικρά ψάρια και γι’ αυτό γύρω από τις βάρκες τους συγκεντρώνονται ζαργάνες, λαβράκια, κέφαλοι, μουρμούρια, χταπόδια. Για την αλιεία στην περιοχή με καλάμι δεν χρειάζεται άδεια, εφόσον δε γίνεται από βάρκα.

Οι ταβέρνες στην Καβάλα έχουν τα μενού γραμμένα και στα βουλγάρικα. Η πόλη είναι δημοφιλής προορισμός για τους Βούλγαρους και λόγω των ιστορικών της αξιοθέατων και του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που απέχει απ’ αυτή μόλις 15 χλμ.

«Οι πλαζ ζωντάνεψαν με τον ερχομό των Βούλγαρων. Ο τζίρος αυξήθηκε», λέει ο Δημήτρης Καρατσομπανάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας και καταστήματος στην παραλία του Μυρωδάτου. Με αυτή την επιχείρηση ξεκίνησε ο παππούς του το 1980. «Τότε δεν υπήρχαν τουρίστες στις πλαζ, τώρα η παραλία είναι γεμάτη. Το επίπεδο του Βούλγαρου τουρίστα είναι πολύ καλό, δεν δημιουργεί προβλήματα και του αρέσει η διασκέδαση», προσθέτει ο Δημήτρης.

Εκτός από αυτοκίνητα, κάθε μέρα από το Ζλατογκράντ ξεκινούν λεωφορεία για το Μυρωδάτο έναντι του μικρού ποσού των 16 ευρώ κατά άτομο. Η τιμή περιλαμβάνει όχι μόνο τη μεταφορά από το βουλγαρικό μέχρι τον ελληνικό οικισμό και αντίστροφα, αλλά και γεύμα σε ταβέρνα στην ίδια παραλία, καφέ φραπέ και κόκα-κόλλα, καθώς και τη χρήση ομπρέλας και σεζλόνγκ.

«Οι Βούλγαροι είναι πλέον οικονομικός παράγοντας για την περιοχή μας. Γι’ αυτό σύντομα στα Κέντρα Πληροφόρησης στα Άβδηρα και τα άλλα θέρετρα του Θρακικού Πελάγους θα υπάρχουν πληροφορίες και στη βουλγαρική γλώσσα», τονίζει ο δήμαρχος των Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και προσθέτει: «Επενδυτές από τη Βουλγαρία μαζί με Έλληνες εταίρους τους χτίζουν στην περιοχή του Μυρωδάτου ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία 320 κλινών και έτσι θα δοθεί μια τονωτική ένεση στην οικονομία της περιοχής.»


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/