Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ανοίγουν τη Βουλή πρωινιάτικα υπό τον φόβο των Αγανακτισμένων


Το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς το απόγευμα έχει μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Με ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά απόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και νέου υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για την πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.


Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει το απόγευμα, όπως είθισται, αλλά το μεσημέρι της Κυριακής. Αν και κανείς δεν το λέει επισήμως, εκτιμάται ότι αυτό γίνεται για να αποφευχθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών να γίνονται την ώρα που έξω από την Βουλή θα βρίσκονται χιλιάδες «Αγανακτισμένοι», στο καθιερωμένο πολυπληθές πανευρωπαϊκό κάλεσμα που έχουμε κάθε Κυριακή.

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των μελών της κυβέρνησης αλλά και όσων βουλευτών επιθυμούν να τοποθετηθούν. Ωστόσο, στην πρεμιέρα της συζήτησης θα απουσιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που πριν από την πρώτη συνάντηση με τους ομολόγους του στο Γιουρογκρούπ θα έχει ξεχωριστές κατιδίαν συναντήσεις με Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Τον Γιουνκέρ καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα δει και ο Γ. Παπανδρέου την Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ταξιδέψει αυθημερόν για τις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη στις αρχές της εβδομάδας, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πλέον δύναμη 155 βουλευτών. Οι παραιτηθέντες βουλευτές της συμπολίτευσης Γιώργος Φλωρίδης και Εκτωρας Νασιώκας αντικαταστάθηκαν αντιστοίχως από τους επιλαχόντες Γιώργο Φραγκίδη (Κιλκίς) και Βασιλική Αλεξανδρίδου (Λάρισας), που ορκίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης). Για να δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης απαιτούνται 151 "ναι", αλλά ακόμα και μία από τις 155 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να χαθεί, θα δημιουργήσει μείζονες εξελίξεις...

.