Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Απόψε ξεκινά το Φεστιβάλ Μαρωνείας - Σαπών 2011

Στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας γίνεται
η έναρξη με την παράσταση «ΦΩΣ –
Η νίκη των ήχων στους αιώνες»,
από το μουσικό σχήμα «Εύδουσιν»

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ (ΛΙΓΟΙ)
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ;


Η έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μαρωνείας και Σαπών θα γίνει την Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 9.00 μμ στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, με την παράσταση «ΦΩΣ – Η νίκη των ήχων στους αιώνες», από το μουσικό σχήμα «Εύδουσιν».

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, η εν λόγω εκδήλωση απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν πρόσκληση.

Η παράσταση θα ξεκινήσει με την απαγγελία αρχαίων στίχων που αναφέρονται στην περιοχή της Μαρώνειας, μεταξύ των οποίων και η μελοποιημένη παρουσίαση των στίχων της Οδύσσειας.

Θα συνεχίσει μία μουσική διαδρομή στην αρχαία Ελληνική λυρική ποίηση που αναπτύσσει τη σχέση της Μαύρης θάλασσας με το Αιγαίο και την Κύπρο και είναι βασισμένη στα Αρχέτυπα Δρώμενα και την Τραγωδία.

Η μουσική του μουσικού σχήματος «Εύδουσιν» με τον ήχο της αρχαίας Λύρας και άλλων οργάνων, θα μας ταξιδέψει στις κορυφαίες στιγμές του Ελληνικού Λόγου με έργα της αρχαίας λυρικής ποίησης και της δημοτικής παράδοσης, που έφθασαν με το αδιαίρετο του χρόνου, στις μέρες μας.

Μαζί τους θα εμφανιστούν και οι Μωμόγεροι Θρυλορίου ΚΥΤΙΓΟΤΣΑΣ.

Το μουσικό σύνολο «Εύδουσιν» δημιουργήθηκε από τον Παντελή Παυλίδη (Λυράρη – Συνθέτη) το 1999, με το οποίο ερμηνεύει τις συνθέσεις του και μουσικές της Μεσογείου σε συναυλίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Οι συντελεστές της παράστασης:

Απαγγελία: Νίκος Μαστρογιανίδης, Παν Καπερνέκα

Παν Καπερνέκα: τραγούδι, βαλίχα, αυλός, μανδούρα

Αρετή Μίγγου: κρουστά

Θεοδώρα Παυλίδου: τραγούδι, κίνηση

Παντελής Παυλίδης: αρχαία λύρα, πόντου και αιγαιοπελαγίτικη λύρα.

Λάμπης Ξυλούρης: λαούτο


Το πρόγραμμα της παράστασης αποτελείται από τρεις μουσικές ενότητες:

α) Φωνή της Λύρας

β) Πυρρίχιος

γ) Αιγαίο, και διαρκεί 70 λεπτά.


Ο λυράρης – συνθέτης Παντελής Παυλίδης

Στα 25 του χρόνια έμαθε να παίζει ποντιακή Λύρα κοντά στον Δημήτριο Σαχινίδη, αδερφικό φίλο του αείμνηστου Πατριάρχη της Λύρας Γώγου Πετρίδη, από τον οποίο έμαθε και όλους τους ακριτικούς σκοπούς του Πόντου, και Λύρα Καρπάθου με τον Αντώνη Ζωγραφίδη.

Αργότερα μαθήτευσε κοντά στον Ηλία Παπαδόπουλο, (Πρόεδρο του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσ/νίκης), το Πυθαγόρειο σύστημα μουσικής.

Συμμετείχε στις συναυλίες του στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στους Δελφούς στο Ηρώδειο κ.α. Από το 1987 ως το 2000 δίνει συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού με τα συγκροτήματά του, όπως οι: ΠΑΝΑΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΕΝΑΟΙ ΝΕΦΕΛΑΙ, ΠΟΝΤΟΣ – ΘΑΛΑΣΣΑ.

Το 1999 δημιουργεί το νέο μουσικό σχήμα ΕΥΔΟΥΣΙΝ.

Το Φεβρουάριο του 2006 κατασκεύασε μια Λύρα όπως την περιγράφει ο μύθος για τον Απόλλωνα (με κέρατα τράγου και το ηχείο από καβούκι χελώνας), με ιδιαίτερο μουσικό ήχο.

Μέσα από την τριβή με άλλες μουσικές παραδόσεις, πέραν της Ποντιακής, όπως Θράκης, Μακεδονίας, Κρήτης Καρπάθου, Κάσου, Ηπείρου, κι εκτός Ελλάδος: Τουρκίας, Σκανδιναβίας και παίζοντας μαζί με διαφορετικά όργανα, διαμόρφωσε μια προσωπική μουσική συνείδηση.

Η μουσική του αγκαλιάζει όλα τα χαρακτηριστικά, ύφους και τεχνικής της Ποντιακής λύρας, αλλά και κάθε άλλη μορφη λαϊκής ή έντεχνης δημιουργίας, όπως μουσικές συναντήσεις λύρας και άρπας, λύρας και Σαρότ από Ινδία, Τάμπλες, λύρα και φωνητικά από Μογγολία κ.α.

.