Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μεγάλη σπατάλη για κυβερνητικά ταξίδια στην Θράκη

16.000 ευρώ ξοδεύτηκαν για να πάει ο Γ. Παπανδρέου με... ελικόπτερο από τη Χρυσούπολη σε χωριό της Ξάνθης
Άλλα 12.639 δόθηκαν για να έρθει υπουργός με κυβερνητικό αεροσκάφος στην Αλεξ/πολη (αντί να πάρει με 100 ευρώ την πτήση της γραμμής)   ΠΟΙΟΣ;


Μεγάλη αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με την προτίμηση στα κυβερνητικά αεροσκάφη που δείχνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, γεγονός που κοστίζει στον ελληνικό λαό 5,8 εκατ. ευρώ σε περίοδο λιτότητας. Ακόμα και για ταξίδια στην Θράκη έχουν χρησιμοποιηθεί τα vip κυβερνητικά αεροσκάφη, παρόλο που υπάρχουν τακτικότατες καθημερινές (και σαφώς πιο φθηνές) πτήσεις της «Ολυμπιακής» και της «Aegean».

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, που διαβίβασε η Βουλή ο βουλευτής Δράμας και πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, για ένα μονοήμερο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, τον Απρίλιο του 2010, ξοδεύτηκαν 145.000 ευρώ. Επιπλέον, για ταξίδι του υπ. Εξωτερικών στις Βρυξέλλες χρειαστήκαν πάνω από 60.000 ευρώ, όταν το ακριβότερο εισιτήριο με αεροπλάνο της γραμμής δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι τα ταξίδια με τα κυβερνητικά αεροσκάφη γίνονται σε πολλές περιπτώσεις αν και υπάρχουν τρεις και τέσσερις πτήσεις κάθε ημέρα προς αυτούς τους προορισμούς και παραθέτει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, δίνοντας μάλιστα και σχετικό κατάλογο στην δημοσιότητα. Ανάμεσα στα ταξίδια είναι και ένα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Αλεξανδρούπολη, στις 5 Νοεμβρίου του 2010, το οποίο κόστισε 12.639 ευρώ (παρόλο που προς το «Δημόκριτος» πετάνε καθημερινά τρεις πτήσεις από Αθήνα). Ανατρέχοντας στο αρχείο μας, είδαμε ότι επρόκειτο για την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στον Έβρο ο κ. Χρήστος Παπουτσής με την ευκαιρία της ανάληψης δραστηριότητας της Frontex στην περιοχή.

Μιλώντας στον «Real Fm» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Μαργαρίτης Τζίμας ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε στον σχετικό κατάλογο τις μετακινήσεις του πρωθυπουργού γιατί τις θεωρεί απαραίτητες. Ωστόσο υπογράμμισε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, αναφέρεται μετακίνηση του πρωθυπουργού από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης σε χωριό της Ξάνθης με ελικόπτερο, το οποίο κόστισε 16.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Τζίμας, «το χωριό απέχει 30 χιλιόμετρα, δηλαδή μισή ώρα με το αυτοκίνητο».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «thrakinews», το ταξίδι στο οποίο αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ είναι αυτό που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του 2010 για τα επίσημα εγκαίνια της ελληνοβουλγαρικής συνοριακής διάβασης Θερμών – Ζλάτογκραντ. Τότε ο πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει από την Αθήνα με το vip πρωθυπουργικό αεροσκάφος ως το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και από εκεί μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο στις Θέρμες. Η φωτογραφία – ντοκουμέντο είναι από εκείνη την ημέρα και από τον χώρο όπου προσγειώθηκε εκείνο το ελικόπτερο, στο γήπεδο των Θερμών, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Η παρουσία του στρατιωτικού ελικοπτέρου είχε προκαλέσει αίσθηση τότε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός των εγκαινίων. Πέρα από τον Γ. Παπανδρέου, το ελικόπτερο σε εκείνο το ταξίδι είχε μεταφέρει τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην ορεινή Ξάνθη.

Για αυτή διαδρομή, λοιπόν, εκείνη η πτήση είχε στοιχίσει στους έλληνες φορολογούμενους συνολικά 16.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο δραμινός βουλευτής Μαργαρίτης Τζίμας. Τόσα ξοδεύθηκαν για να διανυθεί μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων, που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει οδικώς (όπως άλλωστε κάναμε και οι δημοσιογράφοι που είχαμε ανέβει τότε στα σύνορα). Αλλά όπως προαναφέρθηκε, αυτό είναι παρωνυχίδα. Συνολικά, 5,8 εκατ. ευρώ έχουν κοστίσει στην ελληνική κυβέρνηση τα ταξίδια των υπουργών με κυβερνητικά αεροσκάφη ακόμα και σε προορισμούς όπου υπάρχουν κανονικές πτήσεις της γραμμής, με πολλαπλάσια φθηνότερα εισιτήρια. Άλλωστε, "λεφτά υπάρχουν"...


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/