Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ετήσιο κέρδος μισού εκατ. ευρώ για το Νοσοκομείο Ξάνθης

Μεγάλο το οικονομικό όφελος από την επένδυση της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, στο Νοσοκομείο της Ξάνθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μεγάλο το οικονομικό όφελος από την επένδυση της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, ο φάκελος για τη μονάδα ΣΥΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας), έχει ήδη κατατεθεί και αναμένεται η έγκρισή του.

Η εγκατάσταση της μονάδας δεν πρόκειται να επιβαρύνει το Νοσοκομείο Ξάνθης, καθώς η εθνική συμμετοχή θα καλυφθεί από κεντρικούς πόρους. Το ποσόν της δημόσιας δαπάνης είναι 1.873.800 ευρώ και αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, το Νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα εξοικονομήσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! (το ετήσιο αναμενόμενο όφελος της δράσης σύμφωνα με τη μελέτη ανέρχεται σε 505.737 ευρώ), με χρόνο απόσβεσης 3,5 έτη για το ελληνικό δημόσιο που θα καλύψει το κόστος εγκατάστασης.

Τεχνικά η μονάδα που πρόκειται να εγκατασταθεί αποτελείται από δύο μηχανές που θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο το οποίο ήδη υπάρχει στο νοσοκομείο εδώ και ένα χρόνο.

Οι μηχανές θα παράγουν ηλεκτρική ισχύ 400kW και θερμική 500 kW η κάθε μία. Η παραγόμενη θερμική ενέργεια θα τροφοδοτεί και ένα ψύκτη απορρόφησης, οποίος θα καλύπτει μέρος της ζήτησης της ψυκτικής ισχύος. Η συνολική απόδοση (θερμική και ηλεκτρική) κάθε μηχανής θα είναι της τάξης των 88,3%.
 
 
Πηγή:  http://piazzadelpopolo.blogspot.com/