Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τσουχτεροί οι πολιτικοί γάμοι στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ
ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ
ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Τον τίτλο του «πρωταθλητή» σε ό,τι αφορά το ύψος του ειδικού τέλους για την τέλεση πολιτικών γάμων διεκδικεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης, καθώς, τα τελευταία δύο χρόνια, οι δημότες πληρώνουν 120 ευρώ επιπλέον για την τέλεση του γάμου τους, ενώ το κόστος για τους μη δημότες φτάνει τα 160 ευρώ. Το ειδικό τέλος για τους πολιτικούς γάμους, ύψους από 30 έως και 160 ευρώ ανά τελετή, είναι κάτι που επιβάλλουν το τελευταίο διάστημα πολλοί δήμοι της χώρας. Το εντάσσουν στα ανταποδοτικά τέλη, επικαλούμενοι την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους λόγω της κατακόρυφης αύξησης των πολιτικών γάμων σε σχέση με τους θρησκευτικούς, που είναι απόρροια και της οικονομικής κρίσης. Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, το «τέλος γάμου», συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή με μια σειρά από παροχές, όπως δώρα προς τους νεόνυμφους, ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικά εφέ κ.ά.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χρυσόστομο Ξανθόπουλο, δεν παρέχεται από το δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου οι γάμοι είναι «τσουχτεροί», αλλά πιο… λιτοί. Σύμφωνα μάλιστα με το «Έθνος», τον περασμένο Ιούλιο επέβαλε «τέλος γάμου» και ο γειτονικός Δήμος Σουφλίου, ορίζοντας την τιμή του στα 50 ευρώ για τους δημότες και στα 100 για τους «εισαγόμενους». «Ερχόταν κατά δεκάδες από την Αλεξανδρούπολη για να παντρευτούν εδώ χωρίς κόστος και αποφασίσαμε να βάλουμε κι εμείς», είπε ο δήμαρχος Σουφλίου, Ευάγγελος Πουλιλιός.


16 πολιτικοί γάμοι το μήνα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοίκησης, που είναι επιφορτισμένος και με το έργο της τέλεσης πολιτικών γάμων, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης τελούνται, κατά μέσο όρο, 4 γάμοι την εβδομάδα και 16 το μήνα.

Όπως τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος, το τελευταίο διάστημα οι πολιτικοί γάμοι έχουν αυξηθεί, σε σύγκριση με παλαιότερα, μια και τα ζευγάρια, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος ενός θρησκευτικού, με όλα όσα αυτός προϋποθέτει.

«Οι πολιτικοί γάμοι έχουν αυξηθεί στο δήμο μας, μια και τα ζευγάρια, κυρίως τα νεότερα, αδυνατούν να ανταποκριθούν, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, στα έξοδα ενός παραδοσιακού θρησκευτικού γάμου».


Άλλα παραδείγματα

Η εξέλιξη της επιβολής του ειδικού τέλους για τους πολιτικούς γάμους, προκαλεί «εξαγωγές» γάμων από τους τόπους κατοικίας των νεονύμφων σε άλλους δήμους όπου δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, πέραν των παραβόλων των 36 ευρώ (2 Χ 18 ευρώ) που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με το «Έθνος», το γεγονός αυτό με τη σειρά του φέρνει φαινόμενα «ντόμινο», με πολλούς δήμους να υποχρεώνονται να επιβάλλουν κι αυτοί το τέλος για να ανακόψουν τους «εισαγόμενους» από γειτονικές περιοχές.

Από την άλλη, στους περισσότερους δήμους όπου έχει θεσμοθετηθεί το πρόσθετο τέλος προβλέπεται χαμηλότερη τιμή για τους δημότες και υψηλότερη για τους μη δημότες, ενώ σε άλλους όπως της Νέας Σμύρνης υπάρχει επιβάρυνση μόνο στους μη δημότες.

Στο Δήμο Τρικκαίων, ο κεντρικός Δήμος Τρικκαίων έχει θεσμοθετήσει «τέλος γάμου» 60 ευρώ για τις καθημερινές και 120 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα.

Το παράδειγμά του ακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο και ο γειτονικός δήμος Καλαμπάκας, όπου ορίστηκε ενιαίο τέλος 100 ευρώ. Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο καταγράφηκαν απολαυστικές στιχομυθίες, με συμβούλους της αντιπολίτευσης να αναρωτιούνται αν το κόστος αφορά την αμοιβή του… καντηλανάφτη ή το άναμμα του… πολυελαίου.

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ίσως «τέλος γάμου» επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στον δήμο Δράμας και ανέρχεται στα 30 ευρώ για τους δημότες και στα 50 για τα «εισαγόμενα» ζευγάρια.

«Οι γάμοι γίνονται στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία διακοσμείται με ανθοστήλες. Δίνουμε δωράκι στους νεόνυμφους ένα αναμνηστικό ρόδι με την ευχή «Βίον Ανθόσπαρτον», ενώ η τελετή προβάλλεται με προτζέκτορα στους καλεσμένους εκτός αίθουσας», είπε στο «Εθνος» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Π. Ζαχαριάδης.



info

Το ειδικό τέλος για τους πολιτικούς γάμους σε διάφορους δήμους:

Δήμος Αλεξανδρούπολης 120-160

Δήμος Σουφλίου 50-100

Δήμος Τρικκαίων 60 – 120

Δήμος Καλαμπάκας 100

Δήμος Αθηναίων 75 – 100

Δήμος Θεσσαλονίκης 0


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/