Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκόπικρος καφές για τη «Ζάχαρη»

Η ΕΒΖ αφού αποξήλωσε το εργοστάσιο της Ξάνθης, διατηρεί σε λειτουργία τρία ζαχαρουργεία (ένα στην Ορεστιάδα), οι δύο θυγατρικές της στη Σερβία ελέγχουν το 45% της αγοράς αλλά... πωλείται


ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ;


Η ΕΒΖ διατηρεί σε λειτουργία τρία ζαχαρουργεία, ενώ οι δύο θυγατρικές της στη Σερβία ελέγχουν το 45% της αγοράς.

Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με τη μακρά λίστα των ενδιαφερομένων να έχει πολυεθνικό χρώμα, η Κομισιόν χτυπά το καμπανάκι και απειλεί με δημοσιονομικές διορθώσεις τη χώρα μας και την ΕΒΖ, εάν δεν προχωρήσει η βιομηχανία ως όφειλε σε αποξήλωση των εργοστασίων της σε Λάρισα και Ξάνθη.

Πάντως, παρά τον πονοκέφαλο που προκαλεί ο έλεγχος εκ Βρυξελλών για το αν έπραξε η βιομηχανία αυτά που όφειλε για να εξαργυρώσει μέρος της εθνικής ποσόστωσης και να λάβει κοινοτικό τσεκ περίπου 76 εκατ. ευρώ, η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έφερε αισιοδοξία για την εξέλιξη της διαδικασίας, εξαιτίας του απρόσμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΕΒΖ.

Στον διαγωνισμό, που η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε την περασμένη εβδομάδα, το "παρών" έδωσαν κολοσσοί από την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και Ελληνες επιχειρηματίες.


Δέκα μνηστήρες

Μεταξύ των ονομάτων που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία είναι οι δύο γερμανικοί κολοσσοί παραγωγής ζάχαρης, οι Nordzucker και Sudzucker, η Cevital, μία μεγάλου βεληνεκούς αλγερινή εταιρεία με πωλήσεις εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης σε ετήσια βάση, ο βασικός παίκτης στην Αγγλία EDF-MAN με παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ros Agro εταιρεία τροφίμων συμφερόντων Ρώσου επιχειρηματία, αλλά και η εισηγμένη στο χρηματισήριο ελληνική κλωστοϋφαντουργική εταιρεία "Επίλεκτος".

Τη λίστα συμπληρώνουν η βουλγαρική Litex Commerce, η πολωνική Polski Cukier, η σερβικών συμφερόντων Sunoko και μία ακόμα ελληνική εταιρεία η Damco Energy.

Οι δέκα αυτές εταιρείες προκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον σύμβουλο του εγχειρήματος EFG Equities, που θα τους παράσχει έκθεση περιορισμένου οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά και εμπορικά έγγραφα, σχέδιο της σύμβασης αγοράς - πώλησης για τα σχόλιά τους και κατόπιν αυτών θα κληθούν να διεξάγουν οι ίδιοι περιορισμένο έλεγχο για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.


Για τους μνηστήρες

Ποσόστωση και ακίνητα η προίκα

Η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης μπορεί να είναι ζημιογόνα εταιρεία, ωστόσο η "προίκα" της εθνικής ποσόστωσης των 151.000 τόνων ζάχαρης, που μπορεί να μεταφερθεί και να παραχθεί και σε άλλη χώρα, καθώς και η ακίνητη περιουσία της αποδεικνύονται ικανό δέλεαρ στα μάτια πολλών επενδυτών. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΒΖ ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των οικοπέδων που εδρεύουν τα εργοστάσια έχει εκτιμηθεί στα 28,7 εκατ. Συνολικά η ακίνητη περιουσία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Η ΕΒΖ διατηρεί σε λειτουργία τρία ζαχαρουργεία, σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα, ενώ έχει δύο θυγατρικές στη Σερβία, την "AD Fabrica Secera Crvenka", στην οποία κατέχει ποσοστό άνω του 80%, και την "AD Fabrica Sajkaska", στην οποία η συμμετοχή ανέρχεται σε 92,32%. Οι δύο μονάδες παράγουν το 45% των αναγκών της γειτονικής χώρας σε ζάχαρη.

Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον Μάρτιο του 2011, σε επίπεδο ομίλου η ΕΒΖ κατέγραψε αύξηση 2,06% στον κύκλο εργασιών (193,2 εκατ. ευρώ), ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημίες 5,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 16,3 εκατ. ευρώ της περσινής αντίστοιχης περιόδου.


Το ναυάγιο της βιοαιθανόλης


Εμπλοκή με επιδότηση 72 εκατ.

Ανησυχία για πιθανή εμπλοκή της διαδικασίας πώλησης δημιουργεί η οδηγία της Κομισιόν για διάλυση των γραμμών παραγωγής της ΕΒΖ εντός συγκεκριμένης προθεσμίας στα δύο ανενεργά εργοστάσια σε Λάρισα και Ξάνθη, διότι δεν προχώρησε η μετατροπή τους σε μονάδες βιοαιθανόλης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν απειλεί με δημοσιονομικές διορθώσεις αναφερόμενη στο κοινοτικό τσεκ ύψους 72 εκατ. περίπου που έλαβε η ΕΒΖ για την απόσυρση μέρους της εθνικής ποσόστωσης.

Οι ελληνικές αρχές από τις 13 Μαΐου γνωστοποίησαν στην αρμόδια επιτροπή ότι είναι απίθανο να μετατραπούν τα δύο εργοστάσια σε μονάδες βιοαιθανόλης έως το τέλος του μήνα, όπως όριζε το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Στα δύο εργοστάσια -όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν- δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής, παρά το ότι οι ζωτικές γραμμές παραγωγής χυμού είχαν διατηρηθεί με την πρόθεση χρήσης τους για την προτεινόμενη παραγωγή βιοαιθανόλης. Η Ελλάδα ζήτησε παράταση τριών ετών, αλλά η Επιτροπή εξέτασε το ενδεχόμενο παράτασης μόνο κατά 6 μήνες.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/