Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δηλώσεις σχετικά με την σχολή που θα πάρει την θέση της ΕΠΑΘ

Ο καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργος Τσάκαλος μίλησε στο περιοδικό Αζινλίκτσα σχετικά με το νέο τμήμα που θα πάρει την θέση της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ο καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Γιώργος Τσάκαλος προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το νέο τμήμα που θα πάρει την θέση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ).

Ο Τσάκαλος ανέφερε ότι φέτος στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αριστοτελείου πανεπιστημίου εισήχθησαν 21 μειονοτικοί φοιτητές, ότι αυτοί θα ενταχθούνε στο ¨Τμήμα Μειονότητας¨ που ιδρύθηκε στην θέση της ΕΠΑΘ, και ότι πέρα από τα υποχρεωτικά μαθήματα του πανεπιστημίου, θα ακολουθήσουν και διδακτέα ύλη σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση. Ο Τσάκαλος τόνισε πως στο τέλος της εκπαίδευσης τους στην σχολή θα έχουν πτυχίο με το οποίο θα δίνουν στο ΑΣΕΠ μέσω του οποίου θα μπορούνε να διδάξουν σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας καθώς και στα μειονοτικά της Δυτικής Θράκης. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως δεν είναι νέα η διαδικασία σχετικά με το κλείσιμο της ΕΠΑΘ και την άνοδο του επιπέδου της μειονοτικής εκπαίδευσης.

……………………….
Στην συνέχεια ο καθηγητής Τσάκαλος ανέφερε πως ¨Άλλωστε η UNESCO θέτει ως βασικό όρο στα εκπαιδευτικά συστήματα των μειονοτήτων, σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών να ισχύει για την μειονότητα ότι ισχύει και για την πλειονότητα.

Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας
Ο Γιώργος Τσάκαλος μιλώντας για το σύστημα που θα εφαρμοστεί στο πανεπιστήμιο σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση είπε ότι οι φοιτητές θα ακολουθούνε το 60% των μαθημάτων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας που είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα, και στην θέση των υπόλοιπων κατ΄επιλογήν μαθημάτων θα διδάσκονται τα μαθήματα που προβλέπονται για το ¨Τμήμα Μειονοτικής Εκπαίδευσης¨, που αποτελούνται από τα Τουρκικά, Ισλάμ, διδασκαλία του Ισλάμ στο σχολείο, πολιτισμοί στην Θράκη, μειονοτική εκπαίδευση στην Ευρώπη και άλλα παρόμοια μαθήματα.
Ο Τσάκαλος ανέφερε επίσης ότι μετά την αποφοίτηση των φοιτητών που βρίσκονται τώρα στην δεύτερη και τρίτη τάξη της ΕΠΑΘ, πλέον η σχολή της ΕΠΑΘ θα κλείσει ολοκληρωτικά.


Θα εστιάσει σε έρευνες σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση
Ο καθηγητής Τσάκαλος αναφέρθηκε στην σημασία του πτυχίου που θα παίρνουν οι φοιτητές μετά την τετραετή τους φοίτηση στο νέο τμήμα και είπε πως ΄Πρόκειται πραγματικά για μια μεγάλο πρόοδο. Σκεφτείτε ότι τα πτυχία αυτών των φοιτητών θα αναγνωρίζονται από όλη την Ευρώπη.¨ και τόνισε την σημασία που θα δίνεται στις έρευνες σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση. Ανέφερε πως ¨ Όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και εμείς θέλουμε οι άνθρωποι του τμήματος μας να μετάσχουν σε αυτή την πολιτική των ερευνών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν και οι φοιτητές μας αλλά και οι μαθητές των φοιτητών μας που θα εκπαιδευτούνε από εξειδικευμένους και πολύ καλά εκπαιδευμένους δασκάλους.¨


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/