Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτιμήθηκε το κόστος αποκατάστασης από τις πυρκαγιές στον Έβρο

Θα δοθούν αρκετά χρήματα για να γίνουν έργα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις καμένες εκτάσεις στις περιοχές Λευκίμης-Κοίλων Δρυμού

ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΟΣΟ;


Στο 1,28 εκατ. ευρώ εκτιμήθηκαν οι ζημίες και το κόστος της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων στις περιοχές Λευκίμης-Κοίλων Δρυμού στην περιφερειακή ενότητα Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση που έγινε σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου, όπου και αποφασίστηκαν και οι άμεσες δράσεις που πρέπει να γίνουν.

Οι εκτιμήσεις και το κόστος των ζημιών θα περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Δελτίο που αναμένεται να καταθέσει στο Πράσινο Ταμείο η ΑΔΑΜ-Θ, και όπως είπε ο Θύμιος Σιώκος «οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε πρέπει να είναι συντονισμένες καλά οργανωμένες και καλά μελετημένες».

Αρχικά, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, θα δοθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς τα υλοτομικά έργα που πρέπει να γίνουν, μαζί με τα αντιδιαβρωτικά έργα και την κατασκευή κορμοδεμάτων.

«Θα πρέπει να είναι όλοι οι εργαζόμενοι πολύ προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι θα υπόκεινται σε αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους από εμάς, αλλά και από κάθε εμπλεκόμενο», σημείωσε.

Σύμφωνα, δε, με το διευθυντή δασών Έβρου Χρήστο Ζηλιασκόπουλο, η περίμετρος στην οποία επεκτάθηκε η φωτιά περιλαμβάνει μία έκταση 59.990 στρεμμάτων από τα οποία οι πραγματικά καμένες εκτάσεις αγγίζουν τα 50.000 στρέμματα. Το 65% αυτών ανήκει στο δάσος της Δαδιάς και το 35% στο υπόλοιπο δασικό σύστημα του νότιου Έβρου.

.