Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Απάντηση Σκανδαλίδη για καπνό και βαμβάκι στην Θράκη

Μετά από ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ασχμέτ Χατζηοσμαν αναφορικά με την νέα ΚΑΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ




Απάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, σε ερωτήσεις βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, για νέα ΚΑΠ


Ενόψει των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για την νέα περίοδο 2014-2020, ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών με στόχο την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παραγωγών της Ροδόπης, την προστασία και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στις τοπικές καλλιέργειες, όπως ο καπνός και το βαμβάκι.



Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής κατέθεσε το τελευταίο διάστημα μία ερώτηση και μία επίκαιρη ερώτηση ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σχετικά με την ατζέντα και τις διεκδικήσεις της χώρας μας για τις καλλιέργειες του μπασμά και του βάμβακος.



Λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, ο Υπουργός απάντησε εγγράφως στις ερωτήσεις του βουλευτή. Στο κείμενο της απάντησής του, ο Υπουργός αναφέρει ανάμεσα σε άλλα «Ειδικότερα βασική επιδίωξη είναι να διατηρηθούν τα ειδικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, ώστε να ωφεληθούν και μειονότητες παραγωγών, που όμως οι καλλιέργειές τους έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι οι παραγωγοί καπνού ποικιλίας «Μπασμά», καθώς επίσης να διασφαλιστούν και τα συμφέρονται παραγωγών πιο δυναμικών καλλιεργειών, όπως είναι η βαμβακοκαλλιέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν το ΥΠΑΑΤ, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα των Μέτρων 144 «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθωση λόγω κοινής οργάνωσης αγοράς» και 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνού», συνέβαλε στη διατήρηση της καλλιέργειας. Αλλά και στο μέλλον, βασικό μέλημά του είναι η στήριξη τόσο της βαμβακοκαλλιέργειας όσο και της καλλιέργειας της ποικιλίας «Μπασμά» για διαφορετικούς λόγους για το καθένα, δεδομένου ότι αποτελούν σημαντικές καλλιέργειες για τη χώρα».



Ο βουλευτής με αφορμή την απάντηση του Υπουργού προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση έλαβα την απάντηση του Υπουργού. Το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την προστασία και την προώθηση καλλιεργειών της περιοχής μας όπως είναι ο καπνός ποικιλίας Μπασμά και το βαμβάκι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ είναι έκδηλο. Αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε τοπικές καλλιέργειες και να ενισχύσουμε τους ενεργούς παραγωγούς μας ούτως ώστε να εγγυηθούμε ένα σίγουρο και ασφαλές εισόδημα για το διάστημα από το 2014 έως το 2020. Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ. Βρισκόμαστε σε περίοδο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων. Η φωνή των παραγωγών της Ροδόπης θα φτάσει στις Βρυξέλλες. Στόχος μας είναι να εισακουστεί και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».  


.