Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μένει στη θέση της η (τουρκική) στρατιά Αιγαίου

Δεν σχεδιάζει να την καταργήσει στην παρούσα φάση, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση, σύμφωνα με την στρατιωτική ηγεσία που διέψευσε τα σενάρια

      ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Τουρκία δεν σχεδιάζει στη φάση αυτή να καταργήσει τη Στρατιά Αιγαίου (Δ' Στρατιά), σύμφωνα με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η οποία λέει ότι η επανεξέταση της δομής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων γίνεται με βάση τις ανάγκες ασφάλειας και τις απειλές.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της Στρατιάς στο πλαίσιο της αναδόμησης, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ είπε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επανεξετάζουν συνεχώς τη δομή τους με βάση τις παγκόσμιες και περιφερειακές ανάγκες ασφάλειας, την τεχνολογική εξέλιξη και τις αλλαγές στις απειλές. Υπό την έννοια αυτή οι αναγκαίες ρυθμίσεις εντάσσονται στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο στρατηγός αναφέρθηκε και σε θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι θαλάσσιες περιοχές που θα έχει αρμοδιότητα η Τουρκία στη Μεσόγειο, πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος των ακτών της.

Σύμφωνα με τον Οζέλ, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου με τις παράνομες συμφωνίες που κάνει, παρ' ότι δεν έχει την αρμοδιότητα και τις αδειοδοτήσεις που κάνει από το 2003, παραβιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Επιπρόσθετα, οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη στο οικόπεδο 12 νότια της Κύπρου, σαμποτάρουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, αφενός, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μονομερώς τον φυσικό πλούτο, ο οποίος ανήκει εξίσου και στον τουρκοκυπριακό λαό, και αφετέρου, προσπαθεί να βρει προφάσεις για να καταστήσει αναποτελεσματικές τις συνομιλίες».

Ο Οζέλ είπε επίσης ότι «η Τουρκία εκφράζει την άποψη ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, στο βυθό και στην επιφάνεια που βρίσκεται δυτικά του σημείου 32.16.18, ότι η οριοθέτηση στην περιοχή πρέπει να γίνει μεταξύ των κρατών με βάση την ευθυδικία, ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν εκπροσωπεί μόνη της το νησί της Κύπρου και ότι οι συμφωνίες που υπογράφονται παραβλέποντας την ΤΔΒΚ δεν έχουν ισχύ και δεν θα τις αναγνωρίσει».


Πηγή:  http://www.enet.gr/