Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Στη Βουλή και από το ΚΚΕ το θέμα της ΕΒΖ Ξάνθης

Η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με αίτημα να σταματήσει κάθε ενέργεια αποξήλωσης μηχανημάτων στο εργοστάσιο
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου για την διαδικασία υπολειτουργίας και πώλησης σε ιδιώτες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Στην ερώτησή της η κ. Μανωλάκου αναφέρει τα παρακάτω:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Έγκλημα η συρρίκνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. συγκαταλέγονταν στις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζάχαρης στην Ευρώπη και αποτελούσε τη σημαντικότερη γεωργική βιομηχανία της χώρας.
Με χιλιάδες εργαζόμενους μόνιμους και εποχιακούς στα πέντε εργοστάσια και συνεργασία με μια σειρά μικροεπαγγελματιών και μεταφορέων, ενώ πάνω από 20.000 τευτλοπαραγωγοί εξασφάλιζαν εισόδημα από τη λειτουργία της. Κάλυπτε τις εγχώριες ανάγκες και έκανε εξαγωγές, ενώ είχε μια σειρά από παραπροϊόντα, που διέθετε ( Μελάσα, Ζαχαρόπιτα, Νωπό Πολτό, Τευτλόσπορο).
Η κατάσταση έχει ραγδαία αλλάξει, αφού η ΕΕ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αλλαγή του Κανονισμού Ζάχαρης, επέβαλλε δραστική μείωση της παραγωγής στο 50% και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν, ψήφισαν και υλοποίησαν με συνέπεια, την καταστροφική πολιτική κλεισίματος των δύο(2) από τα πέντε(5) εργοστάσια, σε Λάρισα και Ξάνθη. Μάλιστα προωθείται σήμερα ξήλωμα μηχανημάτων σε αυτά τα εργοστάσια, όταν συζητείται απελευθέρωση της ποσόστωσης ζάχαρης το 2019. Ουσιαστικά αντί να τις λειτουργήσετε αυτές τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τις καταστρέφετε. Είναι έγκλημα η καταστροφή παραγωγικών μονάδων.
Στο μνημόνιο υιοθετήθηκε και προωθείται από την κυβέρνηση, η απαλλαγή της ΑΤΕ από την ΕΒΖ και τις άλλες κρατικοσυνεταιριστικές εταιρίες με βαριές συνέπειες στην οικονομία και τους μικρομεσαίους αγρότες.
Η κατάσταση είναι τραγική. Απαξιώνεται συνειδητά για να δοθεί στους ιδιώτες, που προσέτρεξαν, αφού είναι φιλέτο που εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη. Ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγή ακριβότερης ζάχαρης, αφού η φετινή παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών μας. Αν και έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής. Ταυτόχρονα παρακαλάτε για ξένες επενδύσεις!
Είναι εγκληματικό γιατί χιλιάδες αγροτών, εποχιακών εργατοϋπαλλήλων, μεταφορέων και άλλων μικροεπαγγελματιών είναι σε απόγνωση, καταδικασμένοι σε φτώχεια και ανεργία, ενώ και οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι μέσα στην αβεβαιότητα, αν θα δουλεύουν αύριο ή θα είναι στη μεγάλη ουρά της ανεργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να:
-Σταματήσει κάθε διαδικασία υπολειτουργίας και πώλησης σε ιδιώτες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπως και κάθε ενέργειας αποξήλωσης μηχανημάτων στο εργοστάσιο ζάχαρης της Λάρισας και Ξάνθης
-Υπάρξει ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε ζάχαρη,
εξασφαλίζοντας δουλειά και όχι ανεργία σε αγρότες, εργάτες, υπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους.


Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου