Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Πλήρη και δημοσιευμένη διαφάνεια στην επιχορήγηση των ΜΚΟ ζητά η Όλγα Ρενταρή

Τοποθέτηση - έκπληξη από την βουλευτή Έβρουμ, την ώρα που η αντιπολίτευση σηκώνει το θέμα με τα μυστικά κονδύλια και τις επιχορηγήσεις επί θητείας Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών
          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ



Κατόπιν ερωτήματος που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε, σχετικά με την « Επιχορήγηση ΜΚΟ ( Γυναικείων Οργανώσεων) από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων» ως προς την διαφάνεια των επιχορηγήσεων, τα κριτήρια, την επιλογή των ως άνω οργανώσεων από το ΕΣΠΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Χάρης Καστανίδης απέστειλε την εξής απάντηση:

« Παρόλο που δεν υπάρχει Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ, το Υπουργείο εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι φορείς –αποδέκτες της επιχορήγησης θα ενισχύσουν τη διοικητική τους ικανότητα για την υλοποίηση δράσεων σε επιλεγμένους τομείς της ισότητας των φύλων δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της επιλογής, καθώς και η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ διασφαλίζουν τόσο την ποιότητα των δράσεων, όσο και την τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών χρηματοοικονομικής διαχείρισης όπως ορίζονται στην με αριθμό 1.2203/οικ 3.451/25.02.2011 ΚΥΑ( ΦΕΚ Β/ 313/25.02.2011 « Σύστημα Διαχείρισης, Παρακολούθησης, Αξιολόγησης και Ελέγχου»). Ως προς την διαδικασία της αξιολόγησης, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση των προϋποθέσεων της συμμετοχής των φορέων θα πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις: Κατά την πρώτη φάση, ο έλεγχος θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Ελέγχου πληρότητας των Σχεδίων Δράσης ( η οποία ορίσθηκε με την υπ’αιρθμ. 1498/9-9-2011 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών), και κατά την δεύτερη φάση, ο έλεγχος θα διενεργείτο σε δύο στάδια: α) από Ανεξάρτητους Αξιολογητές του Ενιαίου Μητρώου Αξιολογητών (ΕΜΑ) του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και β) από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Μετά την έγκριση των Σχεδίων Δράσης οι επιχορηγούμενοι φορείς θα υπογράφουν Σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο στην οποία περιγράφονται οι όροι και το πλήρες θεσμικό πλαίσιο ελέγχου του ΕΣΠΑ, αλλά και ότι επιπλέον ορίζεται και απαιτείται από την Εθνική μας Νομοθεσία. Η διασφάλιση ως εκ τούτου του δημοσίου χρήματος και συμφέροντος είναι δεδομένη σε κάθε φάση υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης με την τήρηση στο ακέραιο της ισχύουσας κατά περίπτωση Νομοθεσίας».

Τέλος, η. κ. Ρενταρή πραγματοποίησε και προσωπική συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας Φύλων, την κ. Στρατηγάκη Μαρία για το ζήτημα των ΜΚΟ , τονίζοντας ότι « Στη σημερινή πολιτική συγκυρία, δεδομένης της δυσπιστίας που υπάρχει από τον λαό, απαιτείται πλήρης και δημοσιευμένη διαφάνεια στην επιχορήγηση των ΜΚΟ, προκειμένου να εξαλειφθούν οι υποψίες των πολιτών για οποιαδήποτε αυθαιρεσία από πλευράς κράτους και είναι αναγκαίο να υπόκειται η πρόσληψη του Προσωπικού των ΜΚΟ στη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Τέλος, επιβάλλεται να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των δράσεων του κάθε φορέα που θα χρηματοδοτηθεί ».

.