Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Υποβαθμίζουν το τελωνείο Καστανεών στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Εντονος προβληματισμός από την πληροφορία ότι υπάρχει σχέδιο στο Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να λειτουργεί με κλιμάκιο από την Ορεστιάδα η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Αν ισχύει η πληροφορία που έφτασε στο thraki Νεα, τότε το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να προβληματιστούμε.

Αυτό που ακούγεται πολύ έντονα τις τελευταίες ώρες είναι ότι υπάρχει σχέδιο στο Υπουργείο Οικονομικών να υποβαθμίσουν το τελωνείο των Καστανεών, το οποίο βρίσκεται στην όριο γραμμή με σκοπό το τελωνείο να λειτουργεί με κλιμάκιο από την Ορεστιάδα η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα.
Το σχέδιο, ίσως και τις επόμενες μέρες να γίνει Υπουργική απόφαση.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρχουν λιγότεροι τελωνειακοί στα σύνορα και οι ανάγκες των Καστανεών θα καλύπτονται από την Ορεστιάδα!

Το τελωνείο των Καστανεών στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, σε αντίθεση μ’ αυτό της Ορεστιάδας το οποίο ενοικιάζεται.

Από τις Καστανιές καθημερινά περνούν εκατοντάδες αυτοκίνητα (ακόμα και 500 τη μέρα) και επισκέπτες, ενώ τους τελευταίους μήνες αυξάνεται ραγδαία η είσοδος Τούρκων τουριστών οι οποίοι διαθέτουν πράσινο διαβατήριο *.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι ενισχύουν τα τελωνείο στο Παζάρρ Κιουλέ (αντίστοιχο των Καστανεών). Πρόσφατα προχώρησαν σε εκσυγχρονισμό του κτιρίου τους, ενώ επιθυμούν το τελωνείο να αναβαθμιστεί και να γίνει εμπορικό. Το σχέδιο υπάρχει εδώ και χρόνια, όμως δεν προχώρησε από την ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι αναβάθμισαν το τελωνειακό πέρασμα Τουρκίας – Βουλγαρίας, απέχει 12 χιλιόμετρα από τις Καστανιές, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι τουρίστες να οδηγούνται στη Βουλγαρία, να ξοδεύουν στη Βουλγαρία, ενώ θα μπορούσαν να έρχονταν στην Ελλάδα.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του τελωνείου και ενδεχομένως και την είσοδο Τούρκων τουριστών, τους οποίους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο Έβρος.

* Πράσινο διαβατήριο αποκτούν Τούρκοι με οικονομική επιφάνεια και δημόσιοι υπάλληλοι ύστερα
από αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Μ’ αυτό το διαβατήριο η διαδικασία εξόδου από την Τουρκία είναι πολύ απλή και δεν υπάρχουν ουσιαστικοί περιορισμοί για τους κατόχους του.

Πηγή:  http://www.thrakinea.gr/