Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αντίθετη με την ελληνική δημόσια τάξη η λειτουργία της "Τουρκικής Ενώσεως Ξάνθης";

Διαλύθηκε όχι για τον όρο "τουρκικός" στην επωνυμία της αλλά γιατί προωθούσε την ιδέα εθνικής μειονότητας ελλήνων πολιτών, υποστηρίζει η δικηγόρος που την αντιμάχεται στον Αρειο Πάγο
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ


Σημαντική διάσταση της υπόθεσης στο "Χ", δίνει η πανεπιστημιακός και δικηγόρος Κυριακή Παντελίδου, που ανέλαβε την υπεράσπιση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα της χώρας και δεν σημαίνει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανατρέπει αυτομάτως μια αμετάκλητη απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου

Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου για επανάκτηση ή της άδειας λειτουργίας της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, που εκδικάστηκε πρόσφατα, η δικηγόρος Κυριακή Παντελίδου, παρουσιάζει μία σημαντική διάσταση της υπόθεσης στο "Χ", όταν υποστηρίζει ότι η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» διαλύθηκε όχι γιατί περιελάμβανε τον όρο "τουρκικός", αλλά γιατί στο καταστατικό της προβλέπονται δράσεις αντίθετες με την ελληνική δημόσια τάξη. Η εκδίκαση της αίτησης επανάκτησης της άδειας λειτουργίας της ΤΕΞ, έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ της Ένωσης, εκδικάσθηκε τις προηγούμενες μέρες στον Άρειο Πάγο.

Συγκεκριμένα το 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για τη στάση της να μην επιτρέπει τη λειτουργία ενώσεων των μειονοτήτων στη χώρα. Η ομόφωνη καταδίκη του Ευρωδικαστηρίου αφορούσε τη διάλυση του σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και της «Ένωσης Τούρκων Γυναικών Ροδόπης». Οι ευρωδικαστές, έκριναν ότι η Ελλάδα, απαγορεύοντας τη νόμιμη λειτουργία των παραπάνω σωματείων, παραβιάζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο σκεπτικό των αποφάσεων, αναφέροντας πως «ακόμη και αν θεωρηθεί ότι πραγματικός σκοπός των παραπάνω ενώσεων ήταν να προωθήσουν την ιδέα της ύπαρξης μιας εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για μια δημοκρατική κοινωνία». Η απόφαση δέχεται ακόμη ότι δεν αποδείχθηκε από τα στοιχεία που επικαλείται η απόφαση του Εφετείου Θράκης (η οποία διέταξε τη διάλυση του σωματείου Τουρκική Ενωση Θράκης) ότι τα μέλη της είχαν εμπλακεί σε δραστηριότητες αντίθετες με τους διακηρυγμένους σκοπούς του σωματείου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε έτσι ότι η Ελλάδα, στην περίπτωση της ΤΕΞ, παραβίασε και το δικαίωμα της δίκαιης δίκης, καθώς οι δικαστικές διαδικασίες διήρκεσαν περισσότερο από 21 χρόνια! Επιδίκασαν έτσι για τον λόγο αυτό αποζημίωση 8.000 ευρώ.

Με δεδομένη την απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα μέλη της ΤΕΞ επανήλθαν και στις αρχές Οκτωβρίου κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάκτησης της άδειας λειτουργίας της. Κατά την εκδίκαση στα πλαίσια της οποίας την υπεράσπιση της ΤΕΞ ανέλαβε η Μπέττυ Σμυρνιού, στο δικαστήριο παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΤΕΞ, Αχμέτ Καρά, ο αντιπρόεδρος της ΤΕΞ, Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΞ, Ισμέτ Τουτζάρ και ο πρόεδρος του παραρτήματος Αθηνών της κοινότητας νέων φοιτητών, Εγιούπ Βελίπασα.

Την υπεράσπιση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανέλαβε η καθηγήτρια του Παν/μιου Θράκης δικηγόρος Καλλιρρόη Παντελίδου και ο Κώστας Γούναρης, ενώ ως παρεμβαίνων εναντίον της ΤΕΞ, παρέστη ο νομικός Γιάννης Χατζηαντωνίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών συλλόγων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η κ. Παντελίδου μιλώντας αποκλειστικά στο "Χ" για την υπόθεση, εν αναμονή και της απόφασης του Αρείου Πάγου, θύμισε, ότι, η διάλυση της ΤΕΞ έγινε δικαστικώς, με απόφαση του Εφετείου Θράκης, για λόγους αντιθέσεως στην δημόσια τάξη και είχε επικυρωθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Δηλαδή πρόκειται για αμετάκλητη διάλυση σωματείου. "Αυτά δεν τα αμφισβητεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο", πρόσθεσε, "έκρινε όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η διάλυση ήταν υπερβολική και γι’ αυτό καταδίκασε την Ελλάδα σε καταβολή αποζημιώσεως, η οποία και κατεβλήθη".

"Το ευρωπαϊκό δικαστήριο κρίνει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία είναι μεν διεθνής σύμβαση με υπερνομοθετική ισχύ, όχι όμως και υπερσυνταγματική", υποστήριξε η κ. Παντελίδου, δηλαδή, "δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα μας και σύμφωνα με το Σύνταγμα μας το σωματείο αυτό διαλύθηκε για λόγους αντιθέσεως στην δημόσια τάξη. Το σωματείο δεν διαλύθηκε μόνο διότι στην επωνυμία υπήρχε η λέξη «τουρκικός» και όντως αυτό είναι σοβαρή παράβαση, γιατί παραπέμπει σε «εθνική» μειονότητα και δημιουργεί μια σύγχυση εφόσον τα μέλη του σωματείου είναι Έλληνες πολίτες. Διαλύθηκε και λόγω του περιεχομένου του καταστατικού του και λόγω των δραστηριοτήτων του, καθώς κρίθηκε ότι ο σκοπός και η λειτουργία του είναι αντίθετη με την ελληνική δημόσια τάξη. Η ευρωπαϊκή σύμβαση, που κατοχυρώνει, όπως και το ελληνικό σύνταγμα το δικαίωμα να μετέχουμε σε σωματεία, δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα και δεν σημαίνει ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανατρέπει αυτομάτως μια αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου".

Η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους προσεχείς μήνες. Για την ιστορία η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ιδρύθηκε το 1927 αλλά η απόφαση να μη χρησιμοποιεί τον όρο «τουρκική» και η διάλυση του σωματείου εκδόθηκε το 1983.Το θέμα αποτελεί πολλές φορές μείζον ζήτημα πρόκλησης εντάσεων και συζητήσεων στα τουρκόφωνα ΜΜΕ, ενώ κατά παράβαση όλων των διατάξεων εμφανίζεται ως λειτουργούσα, υποδέχεται υψηλόβαθμους επισκέπτες από την Τουρκία, οργανώνει εκδηλώσεις κλπ ενώ σαν σωματείο δεν υφίσταται.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/