Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Απώλειες 70% και σκεπτικισμός για την Ελεύθερη Ζώνη από τον Αλέξη Μητρόπουλο

Με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την άγνοια των υπαλλήλων γύρω από το συνταξιοδοτικό τους συμφέρον αλλά και με σκεπτικισμό για την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη της Θράκης βρέθηκε στην Ξάνθη ο γνωστός εργατολόγος
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την άγνοια των υπαλλήλων γύρω από το συνταξιοδοτικό τους συμφέρον αλλά και με σκεπτικισμό για την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη της Θράκης προσήλθε ενώπιον των δημοσιογράφων της Ξάνθης ο Γνωστός Εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη, προσκεκλημένος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.


Μειώσεις μέχρι 70% την ερχόμενη τριετία στο Δημόσιο

Οι μειώσεις των εισοδημάτων την επόμενη τριετία για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να αγγίξουν μέχρι και το 70% σύμφωνα με τον Αλέξη Μητρόπουλο. «Όλος ο κόσμος καλείται να συρρικνώσει τα εισοδήματά του κατά πολύ» ανέφερε και επεσήμανε ότι , από τις συζητήσεις και τις ερωτήσεις που είχε στην Ξάνθη διαπίστωσε ότι ο κόσμος και, ειδικά, οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τη συνταξιοδοτική τους εικόνα ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για να αποχωρήσουν από την εργασία. «Δεν αρκεί μόνο να ξέρει κάποιος πότε δικαιούται να βγει στην σύνταξη αλλά πότε τον συμφέρει να βγει στη σύνταξη» είπε ο γνωστός εργατολόγους ενώ σε σχέση με τους μισθούς, μετά το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, δεν θα υπάρξει κανείς δημόσιος υπάλληλος που να μην έχει, έστω και μικρή, απώλεια εισοδήματος.


Ανάγκη εξαίρεσης των Ταμείων από το «κούρεμα»

Η εξαίρεση των ασφαλιστικών Ταμείων από το μικρό ή μεγάλο «κούρεμα» είναι το ζητούμενο για τον Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος προέβλεψε ότι αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, λίγες μέρες μετά θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει να επιλέξει, πρακτικά, μεταξύ της διάσωσης των Ταμείων ή των Τραπεζών.


Η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη φέρνει ελαστικές μορφές απασχόλησης;

Για πρώτη φορά στην περιοχή, ο Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε ενδοιασμούς και σκεπτικισμό για τις επιπτώσεις της δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη, με ευέλικτες μορφές εργασίας που μπορεί να φτάσουν σε ακραίο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μονοήμερες συμβάσεις με φτηνούς εργαζόμενους, ως αποτέλεσμα της Ζώνης. «Εύχομαι η κυβέρνηση να μην ενδώσει σε πιέσεις επενδυτών από τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη και να μην σχηματίσει τέτοιες ζώνες, όπου θα μπορούν οι επενδυτές να απασχολούν πάμφθηνους, ανασφάλιστους και χωρίς δείκτη προστασίας, έλληνες πολίτες. Πολλοί παίζουν με την ιδέα των επενδύσεων που είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν πρέπει οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να συνθλίψει τους πολίτες της περιοχής.»

Σε ερώτηση του XanthiPress.gr για την αντίθεση αυτού του σκεπτικισμού με την αποδοχή που έχει το αίτημα για την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη στην περιοχή της Θράκης, ο Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε:

«Χωρίς προδιαγραφές εγγυημένης εργασίας, ασφαλισμένης εργασίας και εγγυημένων περιβαλλοντικών και επενδυτικών μελετών δεν πρέπει να συνθλιβεί ένα τόπος και να απαξιωθεί η περιοχή αλλά να υπάρξει η προστασία σε ένα κράτος πολιτισμένο, έστω με την εξασθενούσα εργατική νομοθεσία, όπως την έχει μεταβάλει το μνημόνιο» είπε κι ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο με το Σωτήρη Τσιακίρογλου, Πρόεδρο της ΟΕΒΕΞ, ο τελευταίος πείστηκε – όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος στο XanthiPress.gr- ότι θα πρέπει να ληθφούν υπόψη σοβαρά οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τόσο ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Στόχος των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών της περιοχής πρέπει να είναι η εναρμόνιση της δημιουργικής επενδυτικής απασχόλησης με την προστασία του ανθρώπινου κεφαλαίου» κατέληξε.


Κατάμεστο το αμφιθέατρο για τον Αλ. Μητρόπουλο

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του εργατολόγους, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, το απόγευμα της Δευτέρας, για τα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα , ενώ απάντησε στις ερωτήσεις και τις απορίες του κοινού. Το Δημοτικό Αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο από δημόσιους – κυρίως - υπαλλήλους ενώ, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Γραμματέας του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας, ο τέως Βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης, αρκετοί συνδικαλιστές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πλήθος κόσμου που γέμισε από νωρίς το χώρο. Αντίστοιχη εκδήλωση είχε γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους της Ξάνθης.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/