Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Σχέδιο ενιαίας μουσουλμανικής κοινότητας στο Σεντζάκ

Με σταθερά βήματα ψύχραιμης και καλομελετημένης διπλωματίας, Τουρκία και Σερβία ολοκληρώνουν την προσπάθεια στη σερβική περιοχή

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;
Με σταθερά βήματα ψύχραιμης και καλομελετημένης διπλωματίας, Τουρκία και Σερβία ολοκληρώνουν την προσπάθεια εκπόνησης σχεδίου για τη δημιουργία ενιαίας μουσουλμανικής κοινότητας στη σερβική περιοχή του Σεντζάκ.

Στη σκιά της τελματώδους κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, εν δυνάμει προβλήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν στο Σεντζάκ, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τόσο τη σταθερότητα στο εσωτερικό της Σερβίας όσο και τις ήδη εύθραυστες σχέσεις με τη γειτονική Βοσνία, δεν αντιμετωπίζονται με την απαραίτητη προσοχή.

«Σκοπός των επαφών μας με τη σερβική πλευρά είναι η εγκαθίδρυση μιας Ισλαμικής Ενωσης της Σερβίας, ώστε οι μουσουλμάνοι να ενωθούν υπό την ίδια στέγη», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Σημαντική θεωρούνταν η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γιέρεμιτς, στο Βελιγράδι, που είναι η τρίτη σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Σαντζάκ, με το 60% του πληθυσμού του να αποτελείται από Βόσνιους μουσουλμάνους με κάποιες μικρές οργανώσεις φονταμενταλιστών που επηρεάζονται από τους Ουαχαβίτες, θεωρείται εν δυνάμει πονοκέφαλος για τη Σερβία, καθώς οι ομάδες αυτές αντανακλούν το αίτημα για ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας υπό τη Βοσνία. Συνολικά, περίπου 300 χιλιάδες μουσουλμάνοι ζουν στη Σερβία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της κίνησης αυτής εξαιτίας της στενής σχέσης του τόσο με τον Βουκ Γιέρεμιτς όσο και με τον μεγάλο μουφτή της Βοσνίας Μουσταφά Τσέρικ, προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή.


Πηγή:  http://www.enet.gr/