Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Δημ. Σταμάτης: Ο έμπιστος φίλος για ειδικές αποστολές του Σαμαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ


Στον στενό πυρήνα του επιτελείου του Αντώνη Σαμαρά επιμένουν ότι ο Δημήτρης Σταμάτης ήταν μέχρι τέλους επιφυλακτικός απέναντι σε ένα σχέδιο συγκυβέρνησης, έστω και αν θεωρούσε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για συνεργασίες και διακομματικές διαβουλεύσεις. Τονίζουν, ωστόσο, ότι ήταν βέβαιο πως ο 60χρονος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη θα στήριζε ανεπιφύλακτα τις όποιες αποφάσεις θα ελάμβανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με τη μετακόμιση της ΝΔ από την Ρηγίλλης στη Λεωφόρο Συγγρού, έγινε σε όλους φανερό στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι ο κ. Σταμάτης είναι κεντρικό πρόσωπο στο επιτελείο του προέδρου, ένα στέλεχος ειδικών αποστολών εντός και εκτός κόμματος. Η εικόνα αυτή αύξησε ταχύτατα και τις προσωπικές μετοχές του στη ΝΔ - σε τέτοιο ύψος μάλιστα που δεν βρίσκονταν ποτέ, ούτε τη δεκαετία του '80 όταν κατείχε μία από τις βουλευτικές έδρες στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι διαπίστωσαν τον κεντρικό ρόλο του στενότατου συμβούλου του κ. Σαμαρά την τελευταία εβδομάδα, τόσο με την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις για το χρονοδιάγραμμα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ που έγιναν τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και στις συζητήσεις με τον νέο Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τη συμμετοχή των γαλάζιων στελεχών στη νέα κυβέρνηση.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι εκπροσωπούσε τον πρόεδρο και το κόμμα στις συγκεκριμένες συζητήσεις, καθιστά όμως σαφές ότι η σχέση του με τον κ. Σαμαρά δεν έχει μόνον προσωπικά χαρακτηριστικά αλλά και πολιτικά. Το μήνυμα, ουσιαστικά, είναι ότι ο Δημήτρης Σταμάτης δεν είναι μόνο φίλος του προέδρου αλλά ένα πολιτικό στέλεχος δίπλα στον πρόεδρο. Για πολλούς στη ΝΔ αυτή είναι και μια ειδοποιός διάφορα από τον έτερο προεδρικό σύμβουλο, τον οικονομολόγο Χρύσανθο Λαζαρίδη, που επίσης είναι ένα από τα πρόσωπα με αυξημένη ισχύ στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού και μετείχε στη διαπραγμάτευση με τον κ. Βενιζέλο. Και οι δύο ακολουθούν τον κ. Σαμαρά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αλλά ο κ. Λαζαρίδης μόνο την τελευταία περίοδο άρχισε να κινείται ως πολιτικό στέλεχος.

Ο κ. Σταμάτης συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα το 1985, ήλθαν όμως κοντά στις αρχές του 1990, την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων για το Μακεδονικό. Η μεταπήδηση στην Πολιτική Ανοιξη, το 1993, δεν ήταν ανώδυνη καθώς τον οδήγησε εκτός Βουλής. Στη ΝΔ επέστρεψε πριν από τις εκλογές του 2004 αλλά η σχέση του με τον κ. Σαμαρά δεν αποδυναμώθηκε, έστω και αν στο μεσοδιάστημα δεν βρισκόταν στον στενό κύκλο των συνεργατών του. Αυτό, όπως λένε πρόσωπα που ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ και στα πέτρινα πολιτικά χρόνια του, συνέβη κυρίως λόγω χιλιομετρικών αποστάσεων αφού ο κ. Σταμάτης ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη. Αφετηρία του για να βρεθεί στην πολιτική ήταν ο Δήμος Καλαμαριάς, στον οποίο είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος από τα χρόνια του '70 και διεκδίκησε το 1982. Το 2004 επανήλθε - ανεπιτυχώς - στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και μετά την εκλογική νίκη του κόμματος διαχειρίστηκε μια σειρά από θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ξεκινώντας από την Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας.

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 2004. Σε μια εκδήλωση που έγινε στο περιθώριο των εγκαινίων της ΔΕΘ, έσκυψε και ψιθύρισε κάτι στον τότε πρωθυπουργό που παρέμεινε ατάραχος. Για κάποιους αυτή ήταν η στιγμή που ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την πτώση και την πολύνεκρη τραγωδία με το Σινούκ αλλά ο κ. Σταμάτης υποστηρίζει ότι τον ενημέρωσε για άλλο ζήτημα. Μέχρι το 2009 πέρασε από το υπουργείο Μεταφορών (γενικός γραμματέας), την προεδρία του ΗΛΠΑΠ και τη θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Παρά τον αναβαθμισμένο ρόλο του στο νέο γαλάζιο οργανόγραμμα, ο ίδιος σπεύδει να ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να εξαργυρώσει τη σχέση του με τον κ. Σαμαρά με μια θέση στη Βουλή - δεν σκοπεύει, εν ολίγοις, να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Η αναφορά αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία στα γαλάζια γραφεία έχει φουντώσει η φημολογία για μια πιθανή ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Ο ίδιος όμως, όπως και το επιτελείο της Συγγρού, προετοιμάζεται για εκλογές τις οποίες θεωρεί αναγκαίες, έστω και αν μόλις χθες ορκίσθηκε μια νέα κυβέρνηση με τη στήριξη και τη συμμετοχή της ΝΔ.

Το στίγμα του για στενή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το έδωσε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, υποστηρίζοντας δημοσίως ότι μια τέτοια εξέλιξη «συνιστά κοινοβουλευτική χούντα». Για πολλούς αυτή ήταν και η θέση του κ. Σαμαρά, την οποία ανέλαβε να μεταφέρει ο κ. Σταμάτης, αλλά όσα ακολούθησαν άλλαξαν άρδην το σκηνικό και τη στάση της ΝΔ. «Προσωπικά τάσσομαι υπέρ των καθαρών γραμμών. Ομως, με όσα συνέβησαν με την απόφαση για το δημοψήφισμα, υπήρχε ο κίνδυνος να βουλιάξουμε. Αλλαξε η προτεραιότητα των πολιτικών στόχων. Δύο κόμματα που δεν έχουν νομιμοποίηση δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που πάει σε βάθος. Είναι διαφορετικό ζήτημα ο πολιτικός πολιτισμός...» αναφέρει με φόντο τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, δείχνοντας σταθερά τον δρόμο προς τις κάλπες.
 
 
Πηγή:  http://www.tanea.gr/