Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Διχασμένη η αγορά της Κομοτηνής στο άνοιγμα καταστημάτων το απόγευμα της Παρασκευής

Κλειστά λόγω κόστους, αποφάσισαν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου σε μυστική ψηφοφορία αν και το 45% των μελών τάχθηκε υπέρ του τρίτου απογεύματος
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Οριακά αλλά τελικά κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Παρασκευή τάχθηκε ο εμπορικός κόσμος, μετά τη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια γενικής συνέλευσης του εμπορικού συλλόγου της Κομοτηνής. “Υπάρχει μία τρελή μιζέρια στην αγορά”, “ο κόσμος δεν έχει λεφτά”, “τα καταστήματα είναι άδεια”, ήταν μερικά από τα σχόλια του Αντώνη Φραντζή του προέδρου του εμπορικού συλλόγου, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα και οι τελευταίες αποφάσεις του πρωθυπουργού “ταρακούνησαν” την αγορά όπου παρατηρείται κυριολεκτικά παγωμάρα. Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, σχεδόν το 55% της αγοράς ψήφισε κατά του ανοίγματος την Παρασκευή ενώ το 45% υπέρ. Οριακά η αγορά τοποθετήθηκε κατά του ανοίγματος παρότι, ήδη το σωματείο ένδυσης υπόδησης Κομοτηνής, αποφάσισε τα μέλη του να ανοίγουν Παρασκευή.


Αυξημένο κόστος επικαλούνται οι μαγαζάτορες

Την ίδια ώρα, παρά τη “συμφωνία κυρίων”, δεν απαγορεύεται το τρίτο απόγευμα και στα μέλη του εμπορικού συλλόγου. Αυτή την εβδομάδα, ο εμπορικό σύλλογος θα συνεδριάσει προκειμένου τυπικά να επικυρώσει την απόφαση της ψηφοφορίας. Πάντως το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, όπου και έγινε η συνάντηση, έγινε η συζήτηση για το θέμα με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι η Παρασκευή, δε θα φέρει αλλαγή στο τζίρο των καταστημάτων και την ίδια ώρα θα ανεβάσει το κόστος λειτουργίας τους. Άλλωστε είναι γνωστό από παλιά το θέμα και οι απόψεις διίσταται, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αντώνης Φραντζής και τόνισε ότι φέτος πολλά μέλη του εμπορικού συλλόγου, εξέφρασαν την επιθυμία τους να ανοίγουν τα καταστήματα και την Παρασκευή και γι’ αυτό αποφασίστηκε η διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, αφού πρώτα συζητήθηκαν τα υπέρ και τα κατά αυτής της απόφασης. “Το θέμα του ωραρίου είναι γνωστό από παλιά, μόνο μια χρονιά άνοιξε η πόλη Παρασκευή, αλλά παρόλα αυτά υπήρχαν πολλές προστριβές και προβλήματα και έτσι επανήλθαμε εκ νέου στο κλείσιμο της Παρασκευής”. Την ίδια ώρα ο κ. Φραντζής σχολίασε ότι πολλά καταστήματα της Κομοτηνής, ανοίγουν ούτως ή άλλως τις Παρασκευές, ωστόσο τόνισε ότι συνολικά η αγορά παραμένει κλειστή. “Το θέμα είναι ότι όντως συντρέχουν λόγοι για να ανοίξουν τα καταστήματα, το διοικητικό συμβούλιο του εμπορικού συλλόγου μπορούσε να το πάρει επάνω του αλλά πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια πλειοψηφία επειδή η αγορά είναι ακριβώς σ’ αυτό το θέμα πραγματικά 50-50 και όλοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές και του ΝΑΙ και του ΌΧΙ και πραγματικά θέλουμε να εκφράσουμε τη δημοκρατία, θεωρούμε ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές μετά το αποτέλεσμα”.


Νεκρή η αγορά της Ροδόπης

Λέγοντας ότι η αγορά της Ροδόπης είναι νεκρή και υποστηρίζοντας ότι η μία επιπλέον μέρα είναι άγνωστο αν θα αλλάξει το σκηνικό, ο κύριος Φραντζής επεσήμανε ότι η Κομοτηνή διαφέρει σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Στην Αλεξανδρούπολη, προβλέπεται εκ του νόμου, λόγω της λειτουργίας λιμανιού, η αγορά να είναι ανοιχτή τρεις ημέρες την εβδομάδα. Από άλλη, αν και στην Ξάνθη δεν επιβάλλεται το τρίτο απόγευμα από τη νομοθεσία, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος σύμφωνα με τον κύριο Φραντζή, προβλέπει προαιρετικά το άνοιγμα των καταστημάτων τρία απογεύματα την εβδομάδα. “Αν το δούμε στείρα όπως το βλέπουμε πολλοί, με τα έξοδα και τα κόστη και τα λοιπά, ενδεχόμενα δεν συμφέρει, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Κάποιοι που θέλουν να ανοίξουν – θα ανοίξουν, κάποιοι που δεν θέλουν να ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν. Εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε μια ομοφωνία στο θέμα αυτό, να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και το αποτέλεσμα πρέπει να το αποδεχτούν όλοι και πιστεύω ότι αυτό είναι δημοκρατία, η πλειοψηφία”.


Ανοιχτά τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης

Αναφερόμενος στο σωματείο ένδυσης και υπόδησης Κομοτηνής, σχολίασε ότι καλώς έπραξε αποφασίζοντας να ανοίγουν τα μέλη του και την Παρασκευή, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν παραδείγματα και άλλων σωματείων που δεν ανοίγουν. “Το σωματείο των οπτικών που είναι και αυτοί μέλη μας και δεν ανοίγουν την Παρασκευή και έχουν βγάλει και αυτοί πρόγραμμα. Ο κάθε κλάδος έχει το δικό του σωματείο και αποφασίζει γι’ αυτό, δεν μπορούμε να εναρμονιστούμε όλοι, προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τον εμπορικό σύλλογο σ’ αυτά τα θέματα”. Να σημειωθεί ότι ο εμπορικός σύλλογος της Κομοτηνής, εκπροσωπεί σήμερα με 320 μέλη, ενώ εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 350-400, και προέρχονται από όλους τους εμπορικούς χώρους.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/