Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ολο το παρασκήνιο από τις κρίσεις στην Ένοπλες Δυνάμεις

Στην... εφεδρεία όλοι οι αρχηγοί: πως αποστρατεύθηκε ο κομοτηναίος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος και πως εστάλη ως διάδοχός του από την Ξάνθη ο νυν διοικητής του Δ' ΣΣ Κων. Ζαζιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ
Ο  ΔΗΜΟΣ  ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Βαθιές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε, χθες το απόγευμα, το ΚΥΣΕΑ εν μέσω πολιτικών κλυδωνισμών.

Απομακρύνθηκε ολόκληρη η ηγεσία και των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων και εν συνεχεία έγινε "βουτιά" στην επετηρίδα για την ανάδειξη των νέων αρχηγών.

Με εισήγηση του Π. Μπεγλίτη αποστρατεύτηκαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ι. Γιάγκος, ΓΕΣ αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ι. Κλόκοζας.

Νέοι αρχηγοί τοποθετήθηκαν ο Μιχ. Κωσταράκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Κων. Ζαζιάς αρχηγός ΓΕΣ, ο Α. Τσαντιράκης αρχηγός ΓΕΑ και ο Κοσμάς Χριστίδης αρχηγός ΓΕΝ.


Σε νευραλγική θέση

Οι παραπάνω ανώτατοι αξιωματικοί εκτινάχθηκαν στα ύπατα αξιώματα, ενώ έως χθες κατείχαν νευραλγικές θέσεις στα επιτελεία τους. Συγκεκριμένα ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο Α/ΓΕΣ ήταν διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού με έδρα την Ξάνθη. Ο Α/ΓΕΝ κατείχε τη Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επιλογή της νέας στρατιωτικής ηγεσίας συμπαρέσυρε στην αποστρατεία επτά αντιστράτηγους και δύο αντιναύαρχους και τρεις υποναύαρχους. Πρόκειται για τους αντιστράτηγους Δ. Λυμπέρη ?συμπατριώτη του υπουργού-, Δ. Αγγελούδη, Γ. Νακόπουλο, Ι. Ζάρα, Θεόκλητο Ρουσάκη, Π. Τσολακίδη, Γ. Σεφερλή. Από το Ναυτικό συμπαρασύρονται στην αποστρατεία οι αντιναύαρχοι Π. Ευσταθίου αρχηγός Στόλου και Γ. Σκιαδάς και οι υποναύαρχοι Γ. Καλόγερος, Ι. Κωνσταντινίδης και Ν. Κρυονερίτης υπαρχηγός ΓΕΝ, που είχε επανέλθει στο Ναυτικό επί υπουργίας Βενιζέλου, ενώ τη δεκαετία του '90 είχε διατελέσει υπασπιστής των υπουργών Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου.


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ
Με ποιους και γιατί προέκυψαν τριβές

Το παρασκήνιο των έκτακτων κρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις έχει μακρά ιστορία. Παρ΄ ότι οι απελθόντες αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΑ είχαν επιλεγεί από τη ΝΔ είχαν καλή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μοναδική εξαίρεση η σχέση του Π. Μπεγλίτη με τον αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη, που αρκετές φορές είχε διαταραχθεί κυρίως για ζητήματα αναδιάρθρωσης του Στρατού και περικοπή μονάδων και σχηματισμών.

Ιδιαιτέρως αρμονικές ήταν οι σχέσεις του Π. Μπεγλίτη με τον απελθόντα αρχηγό ΓΕΕΘΑ οι οποίες ωστόσο διαταράχτηκαν κατά την πρόσφατη "έφοδο" των "αγανακτισμένων αποστράτων" στο προαύλιο του Πενταγώνου. Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στον Α/ΓΕΕΘΑ για πλημμελή μέτρα ασφαλείας παρ΄ ότι του είχε επιστήσει την προσοχή την προηγούμενη μέρα...

Με τον αρχηγό του ΓΕΑ παρ΄ ότι δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα στη συνεργασία του, ο Π. Μπεγλίτης θεωρούσε ότι είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του στη συγκεκριμένη θέση. Πονοκέφαλος για τον Π. Μπεγλίτη αποτέλεσε η ανεύρεση του νέου ηγετικού σχήματος στο Πολεμικό Ναυτικό καθ΄ ότι ουδέποτε έδεσε η "χημεία" στις σχέσεις του με τους απελθόντες αρχηγούς ΓΕΝ και Στόλου.

Ο υπουργός Αμυνας ξεπέρασε με σχετική ευκολία τον "κομματικό ύφαλο" και χωρίς την παραμικρή αντίσταση από την Ιπποκράτους αποστράτευσε τον υπαρχηγό ΓΕΝ, ενώ για πολλούς έκπληξη αποτέλεσε η επιλογή του Κοσμά Χριστίδη καθώς ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν είχε κομματικά ερείσματα, ούτε επιδιδόταν σε δημόσιες σχέσεις.


Ο ΝΕΟΣ ΓΕΕΘΑ
Τεχνοκράτης με ΝΑΤΟϊκή εμπειρία

Εκπληξη αποτέλεσε επίσης η επιλογή του Μ. Κωσταράκου για Α/ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για "μάχιμο", τεχνοκράτη αξιωματικό, που είχε διατελέσει στρατιωτικός διοικητής της Μεραρχίας στη Χίο και διευθυντής στο στρατιωτικό γραφείο του πρώην αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Παναγιωτάκη. Διαθέτει επίσης πλούσια ΝΑΤΟϊκή εμπειρία, ενώ σ΄ αυτόν ποντάρει ο κ. Μπεγλίτης για την αναδιάρθρωση και τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης ορισμένοι ξαφνιάστηκαν από την αποστρατεία του αντιστράτηγου Λυμπέρη, τον οποίο θεωρούσαν νέο αρχηγό ΓΕΣ λόγω της κοινής καταγωγής του με τον υπουργό Αμυνας.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/