Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα για την επένδυση ζεόλιθου στον Εβρο

Ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης ακύρωσε την σύμβαση που είχε υπογράψει ο γγ Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος. Τέσσερις μήνες μετά του ζητά προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το κοίτασμα

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ
ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Ξαφνικά, 4 μήνες και κάτι από την απόφασή του για ακύρωση της επένδυσης των 40 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτάσματος ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου, ο Γιάννης Μανιάτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα στον ορυκτό πλούτο, ζητεί την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το κοίτασμα.

Την πρόσκληση την απευθύνει στο γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο, ο οποίος είχε συνάψει τη σύμβαση που ο υπουργός στη συνέχεια ακύρωσε.

Διαγωνισμός, όμως, δεν μπορεί να γίνει κι αυτό γιατί:

* Το ΙΓΜΕ στη μελέτη που φέρεται να έχει κάνει και την οποία επικαλέστηκε ο υφυπουργός στην απόφαση ακύρωσης της σύμβασης «μιλάει» για ένα κοίτασμα με καθαρότητα 48- 52% σε ζεόλιθο, που για τα παγκόσμια δεδομένα δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση. Η εγκυρότητα της μελέτης αυτής αμφισβητείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που έχει δική του μελέτη για λογαριασμό του επενδυτή που ακυρώθηκε και η οποία αναφέρεται σε κοίτασμα με καθαρότητα σε ζεόλιθο από 88% έως 94%. Η προκήρυξη, όμως, δεν μπορεί να γίνει με άλλη μελέτη εκτός ΙΓΜΕ.

* Χάρτες του χώρου που έγινε η μελέτη και προσδιορισμός της έκτασης του κοιτάσματος δεν είχαν και ούτε έχουν κατατεθεί, ώστε να αποκτήσει νόημα ένας διεθνής διαγωνισμός.

* Δεν λέγεται τίποτε για έκταση που πριν από 10 χρόνια παραχωρήθηκε σε γνωστό επιχειρηματία προκειμένου να αξιοποιήσει το ζεόλιθο και μένει γράμμα ενεπίδοτο.

Η μεγάλη δυσκολία θα υπάρξει από τον προηγούμενο επενδυτή -η επένδυσή του τώρα πάει προς Τουρκία- ο οποίος έχει ήδη κάνει δύο προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και θα ζητήσει να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός.


Πηγή:  http://www.enet.gr/