Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Παραλίγο να μείνουν χωρίς ρεύμα 20 νοικοκυριά στην Αλεξανδρούπολη

Γλίτωσαν στο «παρά πέντε», λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας στη ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΓΝΩΜΗ"

Στο «παρά πέντε» γλίτωσαν τη διακοπή ρεύματος, λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας στη ΔΕΗ, περίπου 20 νοικοκυριά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.


Με την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για «πάγωμα», έστω προσωρινό, στις αποφάσεις διακοπών ηλεκτροδότησης, εισάγονται και μία σειρά, όχι και τόσο ξεκάθαρων ακόμη, ρυθμίσεων, βάσει των οποίων ορισμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαιρεθούν τελικά από την καταβολή του τέλους.

«Ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα αναστείλει για μερικές ημέρες τις εντολές αποκοπών που έχουν σχέση με το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες» δήλωσε ο Κίμωνας Στεριώτης (διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Δ.Ε.Η.) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ωστόσο» συμπλήρωσε ο ίδιος «η Δ.Ε.Η. ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται από τον νόμο -όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές- να συνεχίσει να αποστέλλει εντολές έκδοσης αποκοπών προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, εφόσον δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος, μετά την παρέλευση 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου».


«Πάγωμα» και στην Αλεξανδρούπολη

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, παρά τις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών και το εξώδικο του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, όλα ήταν έτοιμα, προκειμένου να «κατέβουν» οι διακόπτες σε περίπου 20 νοικοκυριά της περιοχής, λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους προς τη ΔΕΗ.

Ωστόσο, τελικά, η ρητή εντολή του υπουργείου οικονομικών ματαίωσε τα σχέδια της επιχείρησης. Σε πρώτη φάση είχε προγραμματιστεί να διακοπεί η παροχή σε 20 σπίτια, οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των οποίων δεν είχαν καταβάλει το ειδικό τέλος.

Για ευχάριστη εξέλιξη έκανε λόγο η διευθύντρια της ΔΕΗ Γεωργία Ανδρέου, η οποία όπως άλλωστε έχει σημειώσει, αναγνωρίζει απόλυτα το πόσο δύσκολη είναι η τρέχουσα περίοδος, κατανοώντας «την άσχημη οικονομική κατάσταση των ελληνικών οικογενειών», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει κάτι.


Ποιοι θα εξαιρεθούν

Σε μέτρα ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε ό,τι αφορά την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ προχωρά η κυβέρνηση. Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από τα προβλήματα εφαρμογής του...

μέτρου (κοινωνικές ομάδες που δεν είχαν εξαιρεθεί, δυσκολίες πληρωμής από νοικοκυριά με μειωμένες αποδοχές και στεγαστικά δάνεια, λάθη στους υπολογισμούς κ.λπ.) αποφασίστηκε χθες να δρομολογηθούν πέντε παρεμβάσεις.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και της διοίκησης της ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός δίκαιων αιτημάτων ευπαθών ομάδων σε σχέση με την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων.


Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

-Αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και να εξαιρεθούν όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

-Εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από τον νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους σε αυτές μετά από έλεγχο που θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές, που θα συσταθούν αμέσως.

-Αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μη διακόπτει την παροχή ρεύματος σε πρόσωπο που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, ενώ αντίθετα να διακόπτει άμεσα το ρεύμα σε αυτούς που, παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν, παριστάνοντας τους αδύναμους.

-Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να υπάρξουν διευκολύνσεις στον διακανονισμό των δανείων τους.

-Θα αποσταλούν στους δήμους τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν λάθη που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης ή την παλαιότητα. Οπως σημειώνεται αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον παρατηρηθούν υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά. Το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ (210-4802552) παραμένει στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος.

Οσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω sms την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής sms έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/