Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη (ακόμα) η φωτιά στο Ωραίο της Ξάνθης

Εχει ξεσπάσει από την Κυριακή και η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την Πυροσβεστική ως "σχετικά σοβαρή"

             ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Σε εξέλιξη συνεχίζει και βρίσκεται η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Ωραίου Ξάνθης.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από της Πυροσβεστική Υπηρεσία σχετικά σοβαρή καθώς ήδη συμπληρώθηκαν δύο μέρες που η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, αλλά ελεγχόμενη. Η πυρκαγιά καίει σε περιοχή υψομέτρου 1600 μέτρων, στην Κούλα, αρκετά κοντά στα Σύνορα με τη Βουλγαρία.

Την επιχείρηση κατάσβεσης στην οποία συμμετέχουν πάνω από 40 άντρες της Π.Υ. Ξάνθης συντονίζουν ο Περιφερειάρχης των Υπηρεσιών AMΘ της Πυροσβεστικής Βασίλης Παυλακάκης σε συνεργασία με το Διοικητή της Π.Υ. Ξάνθης Δημήτρη Γενιτζέ, oι οποίοι βρίσκονται διαρκώς στην περιοχή. Μιλώντας στο XanthiPress.gr ο Διοικητής της Περιφερειακής Υπηρεσίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη του φαινομένου.


Σταμάστησαν τα καναντέρ. Δύσκολη πρόσβαση και επικοινωνία

Τα αεροσκάφη Καναντέρ που επιχειρούσαν μέχρι τη Δευτέρα έχουν σταματήσει τις ρίψεις αφού η προσέγγιση στη χαράδρα, όπου βρίσκεται ο όγκος της φωτιάς, είναι δύσκολη. Όπως σημείωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης τα αεροσκάφη κινήθηκαν χθες μετά από συνεργασία που υπήρξε με τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης,, όμως μετά τις ρίψεις που έγιναν κρίθηκε ότι δεν μπορούν να συνεισφέρουν και επέστρεψαν στη βάση τους. Το κύριο έργο της κατάσβεσης γίνεται από πεζοπόρα τμήματα ενώ η πρόσβαση στο σημείο της πυρκαγιάς είναι αρκετά δύσκολη. Δεν υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, με την επικοινωνία να περιορίζεται σε ασυρμάτους.

Η φωτιά καίει φυλώματα οξιάς και χαμηλούς κέδρου και όχι δέντρα ενώ δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Όπως αναφέρουν ειδικοί, η φωτιά παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά, εξελίσσεται καθώς, λόγω της ανομβρίας έχουν συσσωρευτεί στρώματα από φύλλα και η φωτιά συνεχίζει να καίει χαμηλά. Η έκταση της καταστροφής λόγω της γεωμορφολογίας δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/